αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕρευνήτρια του Harvard: Εστιάστε στον χρόνο και όχι στα χρήματα. Έτσι θα γίνετε ευτυχισμένοι

Ερευνήτρια του Harvard: Εστιάστε στον χρόνο και όχι στα χρήματα. Έτσι θα γίνετε ευτυχισμένοι

Είναι λογικό οι τελευταίοι μήνες να σε έχουν γεμίσει με άγχος. Και πίεση στο οικονομικό κομμάτι. Μια δύσκολη πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί στην εποχή του Covid.

Ωστόσο, η καθηγήτρια του Harvard Business School και happiness researcher, Ashley Whillans, υποστηρίζει στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Time Smart», ότι η εστίαση στον χρόνο – δηλαδή η απελευθέρωσή του από δραστηριότητες που δεν σας κάνουν ευτυχισμένους και το γέμισμα με δραστηριότητες που σας κάνουν – μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σύμφωνα με την ίδια, είναι το πως διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, και όχι τα χρήματα που έχουμε στα χέρια μας.

Όπως εξηγεί η Ashley Whillans, έρευνες έχουν δείξει ότι χώρες με υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που εκτιμούν τον χρόνο και τον ελεύθερο χρόνο, περισσότερο από την εργασία και τα χρήματα, «αναφέρουν ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό πολιτών που είναι πιο ευτυχισμένοι».

«Και αυτό ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιες είναι αυτές οι χώρες», εξηγεί. Οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες είναι λιγότερο καταθλιπτικοί, λιγότερο πιθανό να αυτοκτονήσουν, είναι λιγότερο παχύσαρκοι και γενικά αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη υγεία.

Τι μπορείς να κάνεις για να μπεις στον σωστό δρόμο; Εδώ μερικά απλά tips:

Παρακολουθήστε τις δραστηριότητες σας για να καταλάβετε πώς περνάτε τον χρόνο σας. «Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις αυτό είναι να περάσεις την προσεχή Τρίτη κρατώντας ένα λεπτομερές αρχείο καταγραφής του τρόπου με τον οποίο περνάς το χρόνο σου», γράφει η Whillans στο βιβλίο. «Οι Τρίτες τείνουν να είναι ‘ημέρες ρουτίνας’, και οι άνθρωποι βιώνουν συνήθως πιο αρνητικά συναισθήματα και μεγαλύτερο άγχος από άλλες μέρες», οπότε η καταγραφή της πραγματικότητας της Τρίτης σας, μπορεί να σας δώσει μια αρκετά ακριβή εικόνα.

Κόψτε τις δραστηριότητες που σας κάνουν δυσαρεστημένους. Μόλις καταγράψετε ποιες είναι οι καθημερινές σας δραστηριότητες και πώς σας κάνουν να αισθάνεστε, δείτε ποιες πραγματικά έχουν νόημα και αν υπάρχει τρόπος να τις κάνετε πιο συχνά. Αντίθετα, εάν υπάρχουν δραστηριότητες που θεωρείτε δυσάρεστες, δείτε εάν μπορείτε να τις κάνετε λιγότερο ή να σταματήσετε να τις κάνετε εντελώς.

Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας σωστά. Όταν έχετε ένα λεπτό ελεύθερου χρόνου, το να κάνετε το σωστό είδος δραστηριοτήτων αναψυχής μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα ζωής σας. Ο ‘ενεργός ελεύθερος χρόνος’, όπως τον αποκαλεί η Whillans, όπως η άσκηση και ο εθελοντισμός, σε αντίθεση με την παθητική αναψυχή, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή οι online αγορές, μπορεί τελικά να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Φυσικά και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παίζουν τον ρόλο τους. Και σίγουρα είναι καλύτερο να πας για έναν περίπατο στη φύση μαζί με ένα φίλο, αντί να scrollάρεις με τις ώρες στο Instagram.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =