αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕρειπωμένος είναι σχεδόν 1 στους 3 επαγγελματικούς χώρους στον Πειραιά

Ερειπωμένος είναι σχεδόν 1 στους 3 επαγγελματικούς χώρους στον Πειραιά

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς η συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων και η αποχώρηση του μόνιμου πληθυσμού, έχει ως αποτέλεσμα πολλά κτήρια να παραμένουν κενά και αχρησιμοποίητα.

Το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι στον Πειραιά, σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται ότι το 60% των κτηρίων είναι κατασκευασμένα πριν από το 1970. Επίσης το 55% των κτηρίων ανήκουν κατά μέσο όρο σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα κτήρια το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε αδιέξοδες καταστάσεις. Οι συνέπειες είναι ότι πάνω από το 30% των γραφείων και καταστημάτων στον Πειραιά παραμένουν κλειστά, ότι παλαιά κτήρια δεν ανακαινίζονται και ότι η ποιότητα του κτηριακού δυναμικού χειροτερεύει διαρκώς.

Σημειώνει δε πως κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το 20% του μόνιμου πληθυσμού έχει αποχωρήσει από τον Πειραιά, σε συνδυασμό δε με τη συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την τελευταία δεκαετία, 1 στους 3 των επαγγελματικών χώρων είναι είτε κενοί, είτε εγκαταλελειμμένοι.

Η κοινωνική και οικονομική ζωή, καθώς και η εικόνα της πόλης δεν έχουν αναβαθμιστεί, όπως θα επιθυμούσαν κάτοικοι και επιχειρήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να καταγράφει αναλυτικά η παρούσα κατάσταση και να προταθούν δράσεις για την αντιμετώπισή του προβλήματος και βεβαίως την αναβάθμιση του Πειραιά.

Επιπλέον των ενδεικτικών στοιχείων για τα προβλήματα παλαιότητας και συνιδιοκτησίας των κτηρίων που αναφέρονται παραπάνω, σημειώνονται ακόμα ότι άνω από το 85% χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής τους απόδοσης. Το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του 70% περίπου των κτηρίων του Πειραιά υπολογίζεται σε πάνω από 400 ευρώ /τ.μ.

«Επιπλέον το κέντρο της πόλης δεν αναβαθμίζεται, όσο παραμένουν στη σημερινή κατάσταση τα εμβληματικά κτήρια της Ραλείου και του Πύργου» αναφέρει ακόμη ανακοίνωση του ΕΒΕΠ στην οποία προστίθεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος αποχώρησης ακόμα περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων καθώς οι ιδιωτικές περιουσίες απαξιώνονται.

Τι πρέπει να γίνει 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά προτείνει μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα.

Κάποια απ’ αυτά τα μέτρα είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα καθιστά δυνατές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση κτηρίων με καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας, η αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης και ενεργοποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου που παραμένει ανενεργό από το 2014.

Ακόμη προτείνεται η θεσμοθέτηση κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων ναυτιλιακών και παραγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και η χρηματοδότηση σχημάτων ΣΔΙΤ για τον εκσυχρονισμό και την επανάχρηση κτηρίων.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =