αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕργαλείο της Adobe ανιχνεύει αν μια φωτογραφία είναι «πειραγμένη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εργαλείο της Adobe ανιχνεύει αν μια φωτογραφία είναι «πειραγμένη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η χρήση ειδικών προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και βίντεο για την τροποποίηση και παραποίηση οπτικού περιεχομένου γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο.

Αυτό δημιουργεί διαρκώς μεγαλύτερο άγχος στο κοινό για το αν κάτι που βλέπουν είναι αληθινό ή ψεύτικο. Την ίδια ακριβώς ανησυχία μοιράζεται και η Adobe, η οποία σε συνεργασία με επιστήμονες από το UC Berkeley ανέπτυξαν ένα AI εργαλείο που χρησιμοποιεί το machine learning για να ανιχνεύει αυτόματα εάν οι άνθρωποι σε μία φωτογραφία έχουν υποστεί επεξεργασία ή όχι.

Το εργαλείο της Adobe μπορεί να αναγνωρίσει αν έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα από μία εικόνα, είτε η φωτογραφία αποτελεί κολάζ πολλών τμημάτων από άλλες εικόνες, ακόμη κι αν στην εικόνα υπάρχουν κοινοποιημένα στοιχεία. Ωστόσο, η Adobe δεν σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί εμπορικά το συγκεκριμένο εργαλείο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η έρευνα που έκανε η Adobe με το UC Berkeley επικεντρώθηκε στο εργαλείο Liquify του Photoshop, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του σχήματος και την αλλαγή των εκφράσεων του προσώπου. Για να δημιουργήσουν το λογισμικό, οι μηχανικοί εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο σε μία βάση δεδομένων με σετ προσώπων. Το κάθε σετ περιείχε την αυθεντική φωτογραφία και μία επεξεργασμένη με το Liquify εκδοχή της.

Ο αλγόριθμος που προέκυψε είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός. Στις τελικές δοκιμές η Adobe σύγκρινε την ακρίβεια του AI εργαλείου που χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο, με την ικανότητα των ανθρώπων να εντοπίζουν fake εικόνες. Οι εθελοντές κατάφεραν να εντοπίσουν με επιτυχία το 53% των πειραγμένων φωτογραφιών. Την ίδια στιγμή, το εργαλείο της Adobe εντόπισε με επιτυχία το 99% των fake εικόνων.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το εργαλείο είναι σε θέση να προτείνει τρόπους αποκατάστασης της εικόνας, εντοπίζοντας ακριβώς τα σημεία και τον τρόπο με τον οποίο έχουν επεξεργαστεί. Βέβαια, αρκετές φορές τα αποτέλεσμα του AI εργαλείου σε αυτό το κομμάτι ίσως να διαφέρουν μεταξύ δύο δοκιμών στην ίδια εικόνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εργαλείο που δημιούργησαν είναι το πρώτο στο είδος του. Τόνισαν ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη περισσότερων και πιο ισχυρών τέτοιων εργαλείων, τα οποία θα μπορούν να εντοπίζουν πολλαπλές τροποποιήσεις, όπως το πείραγμα του χρώματος και του φωτισμού μία εικόνας ή η εξυγίανση του δέρματος με διάφορα εργαλεία.

Πηγή: Techblog.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 4 =