αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕργαζόμενοι ΟΤΕ: «’Απολύσεις επί πληρωμή’ και εργατικά ατυχήματα από ηλεκτροπληξία»

Εργαζόμενοι ΟΤΕ: «’Απολύσεις επί πληρωμή’ και εργατικά ατυχήματα από ηλεκτροπληξία»

«Καυτό» κλίμα επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό του ΟΤΕ. Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει το εξής ανοιχτό μέτωπο: Μέχρι πρότινος ο ΟΤΕ μισθοδοτούσε εργαζόμενους – φύλακες για τις σχετικές υπηρεσίες στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού. Οι φύλακες είχαν από το Σεπτέμβριο του 2018 ενημερωθεί πως το αντικείμενο εργασίας τους θα πάψει να υφίσταται και πράγματι αυτό συνέβη και καταργήθηκε πλήρως το Μάιο του 2019. Εκείνη τη στιγμή στην εταιρεία εργάζονταν 74 φύλακες.

Όπως σημειώνει ο ΟΤΕ, η εταιρία προσέφερε ένα πακέτο αποζημίωσης που υπερέβαινε κατά πολύ την όποια νόμιμη αποζημίωση καταβάλλεται σε περιπτώσεις αποχωρήσεων. Οκτώ εργαζόμενοι αρνήθηκαν την πρόταση για «οικειοθελή αποχώρηση». Τα κίνητρα αποχώρησης για τους 8 αυτούς φύλακες, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, που κυμαίνονται από 11 έως και 30 χρόνια, περιλαμβάνουν “πακέτο” αποζημίωσης από 62 χιλιάδες έως και 215 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν σε μισθούς 4,5 έως και 8 ετών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, εξασφαλίζεται ότι όσοι αποδεχθούν την πρόταση θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, στο ίδιο αντικείμενο, στην εταιρεία που ανέλαβε τις υπηρεσίες φύλαξης των κτιρίων του ΟΤΕ, περιλαμβανομένης και πιστοποιημένης εκπαίδευσης φύλαξης. Αυτά λέει η πλευρά της εταιρίας.

Ωστόσο, η πλευρά των εργαζομένων περνά στην αντεπίθεση. Πέρα από την απεργία που αποφασίστηκε για την περίοδο των γιορτών. Σε επίσημη ανακοίνωση που έβγαλε τώρα η οργάνωση εργαζομένων, Radical IT, κάνει λόγο για «το γνωστό κόλπο της “απόλυσης επί πληρωμή” που ακούει στο όνομα “εθελούσια έξοδος”». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Η στάση της εργοδοσίας προκαλεί, με την κατάφωρη άρνησή της να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας άνω του ενός έτους, καθώς έτσι αποφεύγει δια της πλαγίας οδού τη ρήτρα των απολύσεων. Κοινώς, θέλει να διασφαλίσει τη δυνατότητά της να απολύει όποιους και όσους θέλει κάθε Χριστούγεννα».

Μάλιστα, η Radical IT παραθέτει και μερικές inside πληροφορίες, σχετικές με τα εργατικά ατυχήματα: «Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινότητα στον όμιλο και διαρκώς αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί με το 2018 να φτάνουν σε αριθμό τα 113 (!), εν ολίγοις 2-3 ατυχήματα εβδομαδιαίως! Στο τελευταίο περιστατικό μάλιστα στις 5/12, ένας εργαζόμενος έμεινε εντελώς αβοήθητος για πάνω από μισή ώρα μετά από ηλεκτροπληξία στην οδό Μασσαλίας και νοσηλεύτηκε στην εντατική!».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Radical IT

«Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η εργοδοσία του ομίλου ΟΤΕ έχει ως σκοπό να αναθέσει σιγά σιγά τμήματα της επιχείρησης σε εταιρείες outsourcing, μειώνοντας έτσι το κόστος για την ίδια και κυρίως, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους των τμημάτων αυτών. Το γνωστό κόλπο της “απόλυσης επί πληρωμή” που ακούει στο όνομα “εθελούσια έξοδος” εφαρμόστηκε για άλλη μια φορά. Οκτώ εργαζόμενοι που δεν το αποδέχτηκαν, πρόκειται να μείνουν χωρίς δουλειά από την αρχή της νέας χρονιάς. Το τμήμα ασφαλείας είναι το πρώτο θύμα αυτής της αλλαγής (G4S το τμήμα της νέας εταιρείας – εργολάβου), με τη διοίκηση να δείχνει πως δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί.

Μάλιστα η στάση της εργοδοσίας προκαλεί με την κατάφωρη άρνησή της να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας άνω του ενός έτους, καθώς έτσι αποφεύγει δια της πλαγίας οδού τη ρήτρα των απολύσεων. Κοινώς, θέλει να διασφαλίσει τη δυνατότητά της να απολύει όποιους και όσους θέλει κάθε Χριστούγεννα.

Και όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου από την πλευρά της διοίκησης για εντατικοποίηση της εργασίας και κερδοφορία σε βάρος όχι μόνο των εργατικών δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ασφάλειας και της υγείας μας. Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινότητα στον όμιλο και διαρκώς αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί με το 2018 να φτάνουν σε αριθμό τα 113 (!), εν ολίγοις 2-3 ατυχήματα εβδομαδιαίως! Στο τελευταίο περιστατικό μάλιστα στις 5/12, ένας εργαζόμενος έμεινε εντελώς αβοήθητος για πάνω από μισή ώρα μετά από ηλεκτροπληξία στην οδό Μασσαλίας και νοσηλεύτηκε στην εντατική!

Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας δεν είναι καθόλου τυχαία

Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο νέος φορολογικός νόμος από την κυβέρνηση της ΝΔ, που σαν βασικότερη πτυχή του είχε τη φορολογική ελάφρυνση των εργοδοτών. Ήδη, από τις 3 Δεκεμβρίου που ψηφίστηκε, η εργοδοσία του ΟΤΕ εξοικονομεί ποσά εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που τα έσοδα του ομίλου για το 2018 έγραφαν 1,2 δις! Το μέρισμα που μοιράστηκαν οι μέτοχοι το 2018 ξεπερνάει την ετήσια μισθοδοσία των 16.000 εργαζόμενων του ομίλου!

Είναι απλό. Τώρα που το κλίμα φαίνεται ότι “το σηκώνει”, με την κυβέρνηση στο πλάι της, η εργοδοσία κοιτά να πράξει ακόμα περισσότερο προς το συμφέρον των κερδών της, απέναντι στους εργαζόμενους.

Υπάρχει και ακόμα ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η εργοδοσία του ΟΤΕ δείχνει αδιάλλακτη. Ο όμιλος ΟΤΕ αποτελούσε πάντα, λόγω του μεγέθους του, το “δείκτη” για το τι γραμμή θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ως ο βασικός πυλώνας του κλάδου στην Ελλαδα. Έτσι πάντα οι μειώσεις μισθών, τα αντεργατικά μέτρα, ξεκίνησαν να αποτελούν κανόνα όταν πρώτα και κύρια εφαρμόστηκαν στον όμιλο ΟΤΕ. Αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερο νόημα και αξία στην απεργία των εργαζόμενων του ΟΤΕ, και στην αλληλεγγύη – στήριξη που θα δείξουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του κλάδου.

Η επιτυχία της απεργίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των εργαζόμενων. Η μαζική και ενεργή συμμετοχή στην απεργία, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης, στο υπουργείο, οι επιτροπές αγώνα και οι συζητήσεις των εργαζόμενων, όλα αυτά πρέπει να επιδιωχθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και από τα κάτω, χωρίς να ανατίθενται σε κανένα ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και σε καμία ηγεσία του, οι οποίοι μπορεί ανά πάσα στιγμή να γυρίσουν την πλάτη στην απεργία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 17 =