αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕργαζόμενοι και επιχειρήσεις… πολλών ταχυτήτων από 1η Ιουνίου

Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις… πολλών ταχυτήτων από 1η Ιουνίου

Καθοριστική για τη λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων και το εργασιακό μέλλον περίπου 2 εκατομμυρίων μισθωτών θεωρείται η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να νομοθετήσει τις τελευταίες εξαγγελίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το φιλόδοξο πρόγραμμα «συν-εργασία».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι θα τεθούν από την 1η Ιουνίου σε καθεστώς ευέλικτης απασχόλησης, με το κράτος να επιδοτεί το 60%  των απωλειών που θα έχουν οι μισθοί τους λόγω του μειωμένου ωραρίου. Το… αντίτιμο θα είναι η προστασία από την απόλυση, καθώς όποιος τεθεί υπό την λειτουργία του μηχανισμού,  που η κυβέρνηση ονόμασε «συν-εργασία», θα απαγορεύεται να απολυθεί. Επίσης θα είναι πλήρως ασφαλισμένος, καθώς οι εισφορές του θα υπολογισθούν στον αρχικό μισθό και θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη, επιμερίζοντας έτσι ένα μέρος του βάρους και στους επιχειρηματίες.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έπρεπε να τεθεί σε γνώση των εργοδοτών… χθες καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις  καλούνται να προσαρμοστούν  από την επόμενη κιόλας Δευτέρα 1η Ιουνίου σε μια νέα, αβέβαιη και εντελώς άγνωστη πραγματικότητα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση κατά τη μετάβαση στη νέα φάση στήριξης της οικονομίας, από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, δημιουργούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.

Καθοριστικό ρόλο για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα «συν-εργασία» σύμπραξης του δημοσίου με τις επιχειρήσεις για τη στήριξη της απασχόλησης, θα διαδραματίσει ο τζίρος των τελευταίων  μηνών, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, που θα συγκριθεί με τον τζίρο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τα τρία τελευταία έτη. Βέβαια, συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν επίσης οι νέες επιχειρήσεις, αλλά και οι εποχικές, για τις οποίες δεν ισχύει το κριτήριο του τζίρου, αλλά η προϋπόθεση πρόσληψης του ίδιου αριθμού απασχολούμενων με αυτούς που απασχολούσαν πέρυσι.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 20 =