αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕργαζόμενοι κάνουν αθόρυβη «παύση» στην καριέρα τους για να ταξιδέψουν στον κόσμο

Εργαζόμενοι κάνουν αθόρυβη «παύση» στην καριέρα τους για να ταξιδέψουν στον κόσμο

Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για την «Μεγάλη Παραίτηση». Ένας όρος που λέει με απλά λόγια ότι πολλοί άνθρωποι στην εποχή που διανύουμε παραιτούνται από τις δουλειές τους για να βρουν κάτι καλύτερο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η πανδημία, που έκανε πολλούς εργαζομένους να επανεξετάσουν τους στόχους και τις επιλογές τους.

Τώρα το αμερικανικό FastCompany βάζει στη συζήτηση κάτι άλλο: Ένα anti-work κίνημα, όπως το λένε πολλοί. Το σκηνικό εδώ είναι το εξής: Ορισμένοι εργαζόμενοι που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, κάνουν αθόρυβα μία… παύση στην καριέρα τους. Αντί δηλαδή να εγκαταλείψουν μια δουλειά για να ξεκινήσουν αμέσως μια άλλη, ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων επιλέγει να δώσει στον εαυτό του άδεια για να μην κάνει τίποτα επαγγελματικό – τουλάχιστον για λίγο.

Σύμφωνα με τον DJ DiDonna, συνιδρυτή του The Sabbatical Project, τα δεδομένα από την Society of Human Resource Management (SHRM) δείχνουν ότι τα ”sabbaticals” — τα οποία ο DiDonna ορίζει ως «εκτεταμένα διαλείμματα από τη συνηθισμένη εργασία με σκοπό την αναζήτηση ανάπαυσης και ανανέωσης»— έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και έχουν γίνει ακόμα πιο έντονη στην εποχή του Covid.

«Η πανδημία αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν μια αλλαγή και να σκεφτούν τη ζωή και τον εαυτό τους με τρόπο που πιθανότατα δεν θα έκαναν ποτέ υπό κανονικές συνθήκες – σκέφτονται το πόσο πολύτιμη και σύντομη είναι η ζωή και ο χρόνος μας», λέει ο DiDonna. Στις περισσότερες από 50 συνεντεύξεις που διεξήγαγε ο DiDonna σε έρευνα για ένα βιβλίο που γράφει σχετικά με το θέμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν όλο και πιο απρόθυμοι να αναβάλουν τα όνειρά τους.

Με το αμερικανικό FastCompany να φιλοξενεί και τις ιστορίες κάποιων ανθρώπων που έκαναν τέτοια «διαλείμματα». Αρκετοί εκ των οποίων κάνουν ταξίδια ή ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες που τους αρέσουν.

«Μπορείς να αλλάξεις λίγο τον εαυτό σου, αλλά στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το να καταλάβεις καλύτερα ποιος είσαι – ώστε να μπορείς να στοχεύεις τις τάσεις σου προς άλλα πράγματα», λέει η DiDonna.

Όλο αυτό το φαινόμενο έχει γίνει πιο έντονο τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν γεννήθηκε τώρα. Σε άρθρο μας εδώ στο It’s Possible το 2017, γράφαμε για τους εργαζομένους της Google και άλλων εταιριών, που παραιτούνται. Μέσα στους λόγους ήταν και το εξής: «Αυτοί που καταλαβαίνουν ότι δεν θα είναι πάντα νέοι, και αποφασίζουν να αφιερώσουν 1 έτος από τη ζωή τους για να ταξιδέψουν στον κόσμο. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαντάζει απίθανο στην Ελλάδα, ωστόσο σκέψου ότι σε εταιρίες όπως η Google ή το Facebook, η εργαζόμενοι και τα στελέχη, παίρνουν πολύ μεγάλους μισθούς. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να κάτσουν «ανενεργοί» για 1 χρόνο και να απολαύσουν τη ζωή τους, ξοδεύοντας από τα έτοιμα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει» σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Εσύ θα μπορούσες να κάνεις μία τέτοια «παύση»;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 2 =