αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπτά tips για να διαπραγματευτείς οτιδήποτε θέλεις (και να βγεις κερδισμένος)

Επτά tips για να διαπραγματευτείς οτιδήποτε θέλεις (και να βγεις κερδισμένος)

Όλοι πάνε σε μια οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με σκοπό να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν. Να είναι στην κερδισμένη πλευρά. Πέρα όμως από την προσωπική δυναμική που μπορεί να έχει κάποιος ή την εταιρία που εκπροσωπεί, ποια είναι τα άλλα «όπλα» που μπορούν να τον βγάλουν κερδισμένο;

Το αμερικανικό inc.com, κάνει τα πράγματα πιο συγκεκριμένα. Και παραθέτει τα 7 tips θα σε κάνουν να διαπραγματευτείς με επιτυχία οτιδήποτε θέλεις.

1- Προσδιόρισε τα σημεία «πόνου»: Μια εταιρία μπορεί να θέλει να φτιάξει το γκαζόν της, επειδή αύριο έχει μια γιορτή. Εσείς έχετε εταιρία που φτιάχνει γκαζόν. Ξέρετε όμως ότι η άλλη πλευρά επείγεται να κάνει τη δουλειά μέσα σε 1 ημέρα οπωσδήποτε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Είναι ένα σημείο «πόνου».

2- Τι σχέση έχεις με την άλλη πλευρά: Αν γνωρίζεις καλά την άλλη πλευρά είναι ένα πλεονέκτιμα. Προσπάθησε να χαρτογραφήσεις τι ακριβώς θέλει και τι είναι (πιθανόν) διατεθειμένη να δώσει.

3- Να ξέρεις τι πρέπει να παραχωρήσεις: Δεν γίνεται να παίξεις «φουλ επίθεση» σε όλα. Δες τι είναι σημαντικό για εσένα, χτυπώντας εκεί. Και μη χάνεις το χρόνο σου για ασήμαντα δεδομένα σε μια διαπραγμάτευση. Εξάλλου, τέτοιες συζητήσεις χρειάζονται πάρε- δώσε από όλες τις πλευρές.

4- Κάνε έρευνα: Πριν πας σε μια διαπραγμάτευση, κάνε την έρευνα σου και δες ποιον έχεις απέναντι. Σκέψου ότι μάλλον το ίδιο θα κάνει και ο άλλος.

5- Ποτέ μη διαπραγματεύεσαι με emails: Κάνε live συναντήσεις ή έστω μίλα στο τηλέφωνο. Πολλές φορές τα emails είναι απρόσωπα, και η «μετάφραση» των λεγομένων μπορεί να είναι λάθος.

6- Role Play: Ανεξάρτητα με ποιον κάνεις διαπραγμάτευση, το λεγόμενο «παιχνίδι ρόλων» είναι σημαντικό. Ένας τρόπος για να κερδίσεις το κομμάτι της ψυχολογίας. Και τελικά ίσως κερδίσεις και τη διαπραγμάτευση.

7- Μην πολεμάς για κάτι που δεν αξίζει: Αν μια τέτοια συζήτηση κρατήσεις για πολύ χρόνο, σκέψου το αν θα άξιζε να αποχωρήσεις. Σκέψου τι θα έχανες σε μια τέτοια περίπτωση. Αν δεν χάνεις πολλά, τότε αποχώρησε. Και βρες κάτι πιο σημαντικό να διεκδικήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =