αρχικηVIRALΕπτά φουτουριστικές προτάσεις, για το νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων (ΦΩΤΟ)

Επτά φουτουριστικές προτάσεις, για το νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων (ΦΩΤΟ)

Aπό τη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε διαγωνισμό για την αντικατάσταση του κωδωνοστασίου της, πλήθος αρχιτεκτόνων έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους. Εδώ θα δούμε τις επτά πιο ενδιαφέρουσες, όπως τις παρουσιάζει η LIFO.

Studio Fuksas

Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Massimiliano και Doriana Fuksas έχουν προτείνει να προστεθεί μια σύγχρονη οροφή και ένα κωδωνοστάσιο από κρύσταλλο Baccarat το οποίο θα ανάβει τη νύχτα.

Mathieu Lehanneur

O Γάλλος σχεδιαστής Mathieu Lehanneur προτείνει να αντικαταστήσουν το κωδωνοστάσιο με ότι υπήρχε στο σημείο εκείνο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και όχι με ένα αντίγραφο αυτού που είχε χτιστεί 150 χρόνια πριν. «Λατρεύω την ιδέα να παγώσουμε αυτή τη στιγμή στην ιστορία με την ελπίδα να διατηρηθεί για αιώνες. Μια μνημειώδης μόνιμη φλόγα που θα καλύπτεται από χρυσά φύλλα. Για μένα, είναι ένας τρόπος να αποθανατίσουμε την καταστροφή και να την μετατρέψουμε σε ομορφιά, αλλάζοντάς τη από εφήμερη σε μόνιμη».

Vizumatelier

Η πρόταση της Vizumatelier που έχει έδρα τη Μπρατισλάβα είναι να τοποθετηθεί ένας ελαφρύς πύργος από τον οποίο θα φεύγει μια δέσμη φωτός προς τον ουρανό. “Στη γοτθική εποχή οι οικοδόμοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον ουρανό. Ο Viollet le Duc το δοκίμασε επίσης τον 19ο αιώνα και ήρθε πιο κοντά. Στην εποχή μας είναι δυνατό να συμβεί», δήλωσαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου.

Kiss The Architect

Το κυπριακό αρχιτεκτονικό γραφείο Kiss The Architect πρότεινε την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου χρησιμοποιώντας μια μίξη από τόξα και μπάλες τοποθετημένα όλα γύρω από μια κεντρική σκάλα.

AJ6 Studio

Το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Σάο Πάολο φαντάζεται την Παναγία των Παρισίων ξαναχτισμένη με οροφή και κωδωνοστάσιο φτιαγμένα σχεδόν αποκλειστικά από βιτρό. «Στη γοτθική αρχιτεκτονική υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ γης και ουρανού και μέσα στον καθεδρικό ο φυσικός φωτισμός πολλαπλασιάζεται σε χρώματα μέσα από το βιτρό» εξηγεί ένας από τους αρχιτέκτονες του γραφείου, ο Alexandre Fantozzi.

Alexander Nerovnya

Ο Ρώσος αρχιτέκτονας Alexander Nerovnya προτείνει τον συνδυασμό μιας γυάλινης οροφής με ένα πιο παραδοσιακό κωδωνοστάσιο. «Όταν θα βλέπουν οι άνθρωποι τον καθεδρικό ναό θα νιώθουν έναν ισχυρό δεσμό με την ιστορία κοιτώντας τα αρχαία και τα μοντέρνα τμήματα μαζί», εξηγεί ο Nerovnya.

David Deroo

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης David Deroo δημιούργησε ένα σχέδιο για “μια ιδανική αναπαράσταση του πώς θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί η Notre-Dame”. Η απεικόνιση δείχνει μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της οροφής και του κωδωνοστασίου που διατηρεί πολλά από το πρωτότυπο. «Θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ της αναγνώρισης του παρελθόντος και της αναβάθμισης της νέας εποχής» δήλωσε ο Deroo.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 18 =