αρχικηVIRALΕπτά τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άλλοι για να σε εκμεταλλευτούν

Επτά τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άλλοι για να σε εκμεταλλευτούν

Ενώ θα θέλατε να πιστεύετε ότι ο κόσμος στον οποίο ζείτε είναι γεμάτος με φιλικούς και ευγενικούς ανθρώπους, ορισμένοι αδίστακτοι άνθρωποι μπορούν να σας κάνουν κακό Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσεις αυτά τα άτομα καθώς συχνά κρύβονται πίσω από ένα χαμόγελο και μια ζεστή συμπεριφορά.

Δυστυχώς, μέσα τους είναι γεμάτοι κακές προθέσεις και σε χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Συχνά στην εποχή μας οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλον για να προχωρήσουν.

Η παρακάτω λίστα μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς. Σε αυτή θα δεις 7 τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άλλοι για να σε εκμεταλλευτούν. Βλέπεις κάποια από αυτές τις ύποπτες συμπεριφορές στον κύκλο σου;

Αξιοποιούν την αδυναμία σας όταν έχετε έλλειψη χρόνου ή είστε κουρασμένοι

Την κατάλληλη στιγμή θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να δεσμευτείτε για κάτι, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχατε αρνηθεί. Η κατάλληλη στιγμή είναι συνήθως όταν βιάζεστε ή είστε πνευματικά κουρασμένοι.

Παράδειγμα:

Την Παρασκευή, καθώς φεύγετε από το γραφείο, ο συνάδελφός σας ρωτάει αν θα μπορούσατε την επόμενη εβδομάδα να κάνετε μία δικιά του δουλειά, αφού αυτός θα λείπει διακοπές.

“Φυσικά, μπορώ” απαντάτε βιαστικά. “Στείλε μου με ένα e-mail με τις λεπτομέρειες.”

Τη Δευτέρα το πρωί που θα διαβάσετε το email θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για σημαντικές και δύσκολες εργασίες, και θα μετανιώσετε που δεσμευτήκατε.

Χρησιμοποιούν περίπλοκες έννοιες για να εξηγήσουν κάτι απλό

Ειδικά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, η χρησιμοποίηση τεχνικών και πολύπλοκων όρων ακόμα και στην Αγγλική γλώσσα, είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται συχνά για να συμφωνήσετε με κάτι που δεν κατανοείτε πλήρως.

Το βλέπουμε επίσης στον χώρο των πωλήσεων. Έτσι ώστε ο υποψήφιος πελάτης να πει «ναι» χωρίς να καταλάβει ακριβώς τι είναι αυτό που αγοράζει.

Ζητούν αρχικά κάτι υπερβολικό

Πρώτα ο άλλος ζητάει κάτι υπερβολικό το οποίο φυσικά θα αρνηθείτε. Στη συνέχεια, προσποιούμενος τον απογοητευμένο, ζητάει κάτι που είναι πιο λογικό.

Παράδειγμα:

-Θα μου δανείσεις 1000 ευρώ;

-Δυστυχώς δεν μου το επιτρέπουν τα οικονομικά μου.

-Καλά, θα μπορούσες να μου δανείσεις τουλάχιστον 300 ευρώ;

Δημιουργούν την ψευδαίσθηση της έλλειψης

Αν για ένα προϊόν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτό, έτσι δεν είναι; Πολλές φορές η έλλειψη διαθέσιμων προιόντων είναι τεχνητή και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα . Τα προϊόντα (και οι ευκαιρίες), μας φαίνονται πολύ πιο ελκυστικά, όταν νομίζουμε ότι υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Παράδειγμα:

«Τελευταία ημέρα εκπτώσεων! Περιορισμένη διαθεσιμότητα! Προλάβετε, πριν ξεπουλήσουμε!»

Ο εκφοβισμός… και η λύση

Παίζοντας με τα συναισθήματα σας και προξενώντας το αίσθημα του φόβου. Έτσι είστε πιο έτοιμος να αποδεχτείτε την πρόταση που σας κάνει στην συνέχεια.

Παράδειγμα:

«Η απόδοση σου δεν είναι καλή τελευταία και ο διευθυντής είπε ότι αν δεν βελτιωθείς θα σε διώξει. Μην ανησυχείς όμως, δεν θα το κάνει άμεσα. Αλλά ως αντάλλαγμα θέλει να του αποδείξεις ότι είσαι ικανός. Θα σε πείραζε λοιπόν αν εργαζόσουν και το Σάββατο για να βελτιώσεις τα αποτελέσματα της δουλειάς σου…;»

Gaslighting

Σε προηγούμενο άρθρο μας γράφαμε για το Gaslighting. Σύμφωνα με πολλούς, είναι η Νο1 τακτική χειραγώγησης που εφαρμόζουν οι ναρκισσιστές.

Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Είναι μια τακτική που συμβαίνει αρκετά συχνά στις σχέσεις. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αμέσως.

Δεν σου δίνουν χρόνο να σκεφτείς

Τα πράγματα και είναι πάντα σε στιλ «ή θα το κάνουμε με τον τρόπο μου ή καθόλου». Κάθε φορά που ένας χειραγωγός θα έρθει σε εσάς για κάτι, δεν θα σας δώσει χρόνο να το σκεφτείτε.

Τα άτομα που θέλουν να σε εκμεταλλευτούν, σε βάζουν αμέσως στη «δουλειά» που πρέπει να κάνεις, ώστε να είναι πιο πιθανό να υποκύψεις. Όταν τους λες όχι, κάνουν τα πάντα για να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα. Και φυσικά δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη δική σου γνώμη ή οποιαδήποτε πρόταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + eighteen =