αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπτά συμπεριφορές που μπορείς να εφαρμόζεις αν θες να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου

Επτά συμπεριφορές που μπορείς να εφαρμόζεις αν θες να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου

Το να χάσεις τον έλεγχο της ζωής σου δεν είναι ποτέ καλό. Συμβαίνει συχνά όμως, στην γρήγορη και χαοτική εποχή που ζούμε.

Ο έλεγχος της ζωής σας περιλαμβάνει συμπεριφορές και επιλογές που σας δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το δικό σας μονοπάτι.

Τι γίνεται όμως αν δεν νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο; Και ποια σημάδια ή συμπεριφορές μπορείτε να τσεκάρετε για να σιγουρευτείτε ότι αρχίζετε να το παίρνετε τον έλεγχο;

Εδώ είναι 7 συμπεριφορές που μπορείς να εφαρμόσεις αν θες να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Πόσες από αυτές βλέπεις στον εαυτό σου;

1) Να είσαι αυτοδύναμος

Αναμφισβήτητα η πιο σημαντική συμπεριφορά που μπορείτε να επιδείξετε και δείχνει ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας είναι να βασίζεστε περισσότερο στον εαυτό σας για να καλύψετε τις ανάγκες σας και να έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να χειρίζεστε καταστάσεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό π.χ. αν έχετε ζήσει με κάποιον άλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως γονείς, σύζυγό ή συγκάτοικο.

Το να φροντίζεις τα πάντα μόνος σου δείχνει ότι έχεις αυτή την ικανότητα και δεν χρειάζεται να εξαρτάσαι πια από άλλους.

2) Αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις επιλογές σου

Πολλοί άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τρομερές δυσκολίες αγαπούν να ρίχνουν την ευθύνη… σε άλλους και να μεταθέτουν την ευθύνη σε οποιονδήποτε εκτός από τον εαυτό τους. Αυτό τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.

Η ανάληψη ή η αποδοχή της ευθύνης για τις πράξεις σας, σημαίνει ότι δεν κατηγορείτε τους άλλους για τα λάθη ή τα αποτελέσμτα σας, αλλά, αντίθετα, αποδέχεστε την ευθύνη για τις πράξεις και τις αποφάσεις σας.

Συνειδητοποιώντας ότι είστε ο μόνος με τη δύναμη να διαμορφώσετε το πεπρωμένο σας, αυτό μετατοπίζει την ισορροπία ισχύος ξανά στα χέρια σας.

3) Βάλε ξεκάθαρους στόχους

Θα μπορούσατε να είστε το πιο παραγωγικό άτομο στον κόσμο, αλλά αν δεν έχετε θέσει συγκεκριμένους, εφικτούς στόχους για διαφορετικούς τομείς της ζωής σας, όπως η καριέρα, οι σχέσεις, η υγεία ή η προσωπική ανάπτυξη, θα ξοδεύετε άσκοπα την ενέργεια σας.

Προσπαθήστε να αποφασίσετε τι θέλετε να πετύχετε και δημιουργήστε ένα σχέδιο για το πώς θα φτάσετε εκεί. Άλλωστε, ένα καλό σχέδιο είναι η μισή μάχη.

4) Αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου

Η υπέρβαση της αναβλητικότητας και η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου κάνουν θαύματα όταν βάζετε στόχους για διαφορετικούς τομείς της ζωής σας.

Η σπατάλη χρόνου μπροστά στην τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ωφελεί κανέναν.

Αλλά αν χρησιμοποιείτε ήδη τον χρόνο σας με σύνεση, οργανώνετε το πρόγραμμά σας για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητα και διασφαλίζετε ότι οι ανάγκες σας ικανοποιούνται. Έτσι θα αρχίσετε να παίρνετε τον έλεγχο της ζωής σας.

5) Πες «όχι»

Το να λες όχι σε πολλά πράγματα, ειδικά σε ανθρώπους, είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να μάθεις.

Το να θέσουμε όρια στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψουμε ευκαιρίες ή αιτήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ή τις αξίες μας.

Όσο δύσκολο κι αν είναι μερικές φορές, είναι για το καλό μας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι θα μάθετε πώς να το κάνετε αυτό. Θυμήσου και το άρθρο: Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

6) Αγκαλιάζοντας την αλλαγή

Εάν μόλις αρχίσατε να παίρνετε τον έλεγχο της ζωής σας, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχετε περάσει από σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας πρόσφατα.

Το να αγκαλιάζετε αυτές τις αλλαγές ως αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής είναι επίσης ένα σημάδι ότι τώρα αναλαμβάνετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Ναι ίσως είναι δύσκολο μπορεί να είναι να περάσεις από διαφορετικές φάσεις της ζωής σου. Η αβεβαιότητα δεν είναι ευχάριστη.

Αλλά μόλις δεχτείς αυτές τις μεταμορφώσεις και αρχίσεις  να τις σκέφτοσαι ως νέα ξεκινήματα, η ζωή ήταν ξαφνικά πιο συναρπαστική και λιγότερο τρομακτική.

7) Ανάληψη υπολογισμένων ρίσκων

Το να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να αναλάβετε υπολογισμένα ρίσκα, για να φτάσετε στους στόχους και τις φιλοδοξίες σας, χρειάζεται κότσια.

Περιλαμβάνει την προσεκτική αξιολόγηση των πιθανών αποτελεσμάτων, τη στάθμιση των πιθανών ανταμοιβών έναντι των πιθανών απωλειών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Το να σκέφτεστε απλώς να αναζητήσετε μια νέα δουλειά ή να κάνετε μια αλλαγή καριέρας, για παράδειγμα, κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να αγχώνονται και να ιδρώνουν.

Το να μπαίνεις στο άγνωστο με έναν σκοπό, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι βρίσκεσαι στη θέση του οδηγού τώρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × two =