αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕπτά σημάδια που δείχνουν ότι το κινητό σου έχει παραβιαστεί

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το κινητό σου έχει παραβιαστεί

Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να λειτουργήσουν σαν κατάσκοποι των ιδιοκτήτων τους. Σίγουρα οι πάροχοι και κατ’ επέκταση οι κυβερνήσεις, μπορούν να γνωρίζουν το στίγμα μας και να ακούσουν τις συνομιλίες μας. Εντάξει, κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Αλλά είναι μόνο αυτοί;

Και άλλα πρόσωπα μπορούν να έχουν το πάνω χέρι στο smartphone σας. Αυτό περιλαμβάνει τους χάκερ, τον εργοδότη σας, έναν πρώην συνεργάτη, την πρώην σας ή ακόμα και τον Τύπο. Σε ένα παραβιασμένο τηλέφωνο μπορεί να ακούνε τις κλήσεις σας, να διαβάζουν και να στέλνουν sms και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να αλλάζουν πληροφορίες στη διεπαφή σας. Αλλά πώς ξέρετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί;

Δείτε πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν το κινητό σας είναι πιθανά παραβιασμένο.

1. Προβλήματα μπαταρίας
Οι ζεστές μπαταρίες παραμένουν ανησυχητικές όταν πρόκειται για smartphone.

Πιθανώς να είστε εξοικειωμένοι με την υπερθέρμανση της μπαταρίας και να μην της δίνετε σημασία. Ίσως ακόμα και να έχετε επισκεφθεί ένα κατάστημα ηλεκτρονικών και έχετε διαμαρτυρηθεί για το πρόβλημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο υπάλληλος θα σας πει απλά ότι είναι τυπικό θέμα για ένα smartphone. Η Apple, για παράδειγμα, συνήθως ανησυχεί μόνο εάν η συσκευή σας κλείνει από μόνη της όταν ζεσταθεί.

Γιατί το smartphone σας ζεσταίνεται τόσο πολύ; Η χρήση πολυάριθμων εφαρμογών και η συνεχής κατανάλωση θα κάνει το ακουστικό σας πιο ζεστό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει ζημιά, ώστε να κλείσει το τηλέφωνο.

Ωστόσο, μια ζεστή μπαταρία μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι της παρακολούθησης του κινητού σας τηλεφώνου. Ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εκτελείται συνεχώς στο παρασκήνιο, επιτρέποντας σε κάποιο άλλο πρόσωπο να σας παρακολουθεί.

Και να είστε καχύποπτοι εάν το τηλέφωνό σας απλά δεν κρατάει την φόρτιση όπως παλιά.

Παρακολουθήστε το τηλέφωνό σας: θυμηθείτε ποιες εφαρμογές έχετε χρησιμοποιήσει και πώς επηρεάζουν την μπαταρία σας. Εάν η μπαταρία συνεχώς εξαντλείται, παρά το γεγονός ότι δεν τη χρησιμοποιείτε τόσο συχνά, αυτό είναι πολύ περίεργο για να το αγνοήσετε.

Αν έχετε ένα παλιό τηλέφωνο καλύτερα να δείτε πρώτα την κατάσταση της μπαταρίας σας. Τα παλαιότερα τηλέφωνα δεν φόρτιζαν όπως τα νεότερα μοντέλα, που έχουν μπαταρίες λιθίου, οπότε πρέπει να εξαλείψετε άλλες πιθανότητες, πριν ψάξετε για κακούς σκοπούς.

Σημειώστε άλλους λόγους που το ακουστικό σας μπορεί να είναι ζεστό. Έχετε κάνει ηλιοθεραπεία με αυτό μαζί του; Χρησιμοποιήσατε πολλές εφαρμογές διαδοχικά; Η θήκη του τηλεφώνου απομονώνει εσωτερικά τη θερμότητα;

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή ισχύς εντούτοις μπορεί να είναι ενδεικτικά κακόβουλου λογισμικού. Στη συνέχεια, πρέπει να προσέξετε για άλλα σημάδια στο τηλέφωνό σας.

2. Αυξημένη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας
Η παρακολούθηση των λογαριασμών του τηλεφώνου σας μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε spyware.

Αμέτρητες εφαρμογές χρησιμοποιούν τεράστιους όγκους δεδομένων, ειδικά αν δεν συνδέεστε σε δωρεάν δημόσιο Wi-Fi. Είναι ακόμη χειρότερο εάν αφήνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τη συσκευή σας ενώ λείπετε από το σπίτι. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε περίπου πόσα δεδομένα χρησιμοποιείτε κάθε μήνα.

smartphone,Android,iPhone,Apple,hack

Εάν αυτό το ποσό αυξηθεί δραματικά, πρέπει αφενός μεν να το περιορίσετε, αφετέρου να βρείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον λόγο, πιθανόν κάποιο τρίτο μέρος να υποκλέπτει τα μηνύματά σας.

Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί το όριο των δεδομένων σας για να στείλει τις πληροφορίες που έχει συλλέξει σε εξωτερική πηγή. Αυτό σημαίνει ότι δεν βασίζεται αποκλειστικά στο Wi-Fi του σπιτιού σας. Θα καταναλώνει δεδομένα όπου κι αν βρίσκεστε.

3. Ανεπιθύμητες διαφημίσεις και εφαρμογές
Εύκολα μπορείτε να εξοικειωθείτε με τα λειτουργικά συστήματα ενός τηλεφώνου, γεγονός που σημαίνει ότι θα εγκαταστήσετε ένα σωρό εφαρμογές και απλά θα τις έχετε αφήσει να υπάρχουν.

Αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε ακριβώς τι υπάρχει στο τηλέφωνό σας, ειδικά τις εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Εάν δεν τις έχετε εγκαταστήσει εσείς, μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό.

Το τηλέφωνό σας δεν χρειάζεται να γίνει jailbroken για να κατεβάσετε ψεύτικες εφαρμογές. Κάθε τόσο και η Google και η Apple ανακοινώνουν για επικίνδυνες εφαρμογές που κυκλοφορούν νόμιμα στο δίκτυό τους (μέχρι να τις ανακαλύψουν).

Τέτοιες εφαρμογές είναι συνήθως adware που παρουσιάζουν κακόβουλες διαφημίσεις στους χρήστες, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων και το άνοιγμα μιας πίσω πόρτας σε χάκερ.

Αυτές οι διαφημίσεις θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβατικές για να ενθαρρύνουν τα θύματα να κάνουν κλικ σε αυτές έστω και κατά λάθος, και να δημιουργήσουν έσοδα βάσει πληρωμής ανά κλικ.

Μην ξεχνάτε ότι κάνοντας κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο μπορεί να οδηγηθείτε σε περισσότερο κακόβουλο λογισμικό.

Αυτές οι εφαρμογές ακόμα και να καταργηθούν από την Google ή την Apple, αλλά αν υφίσταται στο τηλέφωνό σας μπορούν να σας κατασκοπεύουν μία χαρά.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει πολλή επισκεψιμότητα σε διαφημίσεις και επομένως να αυξήσει περαιτέρω τη χρήση δεδομένων.

4. Γενικά Θέματα Απόδοσης
Όσο περισσότερα δεδομένα χρησιμοποιούνται, τόσο πιο αργή θα είναι η συσκευή σας.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αποκτήσει root πρόσβαση στο smartphone σας ή να σας εξαπατήσει να κατεβάσετε μια πλαστή ενημέρωση συστήματος για πλήρη κυριαρχία στις δραστηριότητές σας. Οι πληροφορίες για το θύμα θα μπορούσαν στη συνέχεια να διαβιβαστούν σε εξωτερικούς servers του χάκερ.

Σκεφτείτε όλες αυτές τις πληροφορίες που μεταδίδονται από και προς τη συσκευή σας. Αυτό θα επιβραδύνει τη συσκευή σας και ίσως νομίζετε ότι είναι απλώς ότι το τηλέφωνό σας παλιώνει …

Φυσικά, οι πραγματικές εφαρμογές θα καταναλώνουν ενέργεια και πόρους από το τηλέφωνό σας, αλλά λογικά δεν θα πρέπει να επηρεάζουν αισθητά τον χρόνο αντίδρασης της συσκευής σας.

smartphone,Android,iPhone,Apple,hack

Μπορείτε να ελέγξετε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τη μεγαλύτερη μνήμη RAM.

Στο iOS, απλώς πρέπει να μεταβείτε στις Settings > General > iPhone Storage. Στο Android, μπορείτε να το κάνετε μέσω της μπαταρίας. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία και δείτε την τελευταία ώρα ποιες εφαρμογές κατανάλωναν ενέργεια. Από εδώ, μπορείτε να αξιολογήσετε σωστά τη χρήση της μπαταρία σας και να ελέγξετε για οποιαδήποτε εφαρμογή δεν φαίνεται κανονική.

5. Περίεργα μηνύματα μπορούν να υποδεικνύουν τηλεφωνική παρακολούθηση
Το τηλεφώνημα που μπορεί να περάσετε ως ανεπιθύμητο, ενοχλητικό ή λάθος αριθμός μπορεί να είναι μια ειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα ύποπτα SMS θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φαινομενικά τυχαιοποιημένες σειρές ψηφίων, χαρακτήρων και συμβόλων, οι οποίες θα σας εντυπωσιάσουν αμέσως ως περίεργες αλλά ίσως όχι ιδιαίτερα κακόβουλες.

Μην αγνοείτε ύποπτα μηνύματα.

Η πιο πιθανή αιτία για αυτό είναι ένα σφάλμα στο spyware που χρησιμοποιείται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Εάν δεν έχει εγκατασταθεί σωστά, θα εμφανιστούν κωδικοποιημένα μηνύματα στα εισερχόμενά σας που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητα.

Αυτά τα τυχαία σύνολα δεδομένων είναι οδηγίες που αποστέλλονται από τους διακομιστές ενός χάκερ. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι η εφαρμογή που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δημιουργό της.

smartphone,Android,iPhone,Apple,hack

Ομοίως, εάν οποιαδήποτε οικογένεια ή φίλοι λένε ότι τους στέλνετε περίεργα μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το τηλέφωνό σας μπορεί να έχει παραβιαστεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μολυσμένο τηλέφωνό σας προσπαθεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές των αγαπημένων σας προσώπων.

Προσέξτε για οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν αναγνωρίζετε. Κοιτάξτε τα μηνύματά σας, τα προφίλ των κοινωνικών μέσων και ελέγξτε τον φάκελο και τα εισερχόμενά σας. Αν δεν θυμάστε να στείλατε κάτι, να είστε καχύποπτοι.

6. Οι ιστότοποι φαίνονται διαφορετικοί
Η παραμονή σε εγρήγορση θα μπορούσε να σας σώσει από πολλά μπλεξίματα.

Το phishing είναι μια απάτη που όλοι γνωρίζουμε, αλλά κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Όλοι ξεχνάμε τις συμβουλές και κάνουμε λάθη. Αν κάνετε το λάθος να κάνετε κλικ σε μια διεύθυνση URL σε ένα κείμενο ή ένα email, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται κανονικό, αλλά δεν είναι, μπορεί να σας κοστίσει πολλά.

Δεν χρειάζεται καν να ανακατευθυνθείτε σε έναν δόλιο σύνδεσμο μέσω μηνύματος. Εάν υπάρχει κακόβουλη εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, θα μπορούσε να αλλάξει την εμφάνιση των ιστότοπων που συχνάζετε.

Το κακόβουλο λογισμικό λειτουργεί ως διακομιστής μεσολάβησης, παρεμποδίζοντας τις επικοινωνίες μεταξύ σας και του ιστότοπου που προσπαθείτε να επισκεφθείτε, ειδικά να πρόκειται για τράπεζες. Μπορεί να σας παρουσιάζει μια ψευδή σελίδα ή απλά να παρακολουθεί οτιδήποτε πληκτρολογείτε. Και όχι, δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε ιδιωτική περιήγηση.

smartphone,Android,iPhone,Apple,hack

Αυτό γίνεται πραγματικά πρόβλημα εάν χρησιμοποιείτε τραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο ή ό,τι άλλο απαιτεί προσωπικά στοιχεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας κωδικός πρόσβασης, οικονομικές λεπτομέρειες ή απλές πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης.

Μπορεί να μην παρατηρήσετε διαφορές. Οι διαφορές θα μπορούσαν να είναι μόνο μικρές ανεπαίσθητες αλλαγές. Και αν δείτε κάτι περίεργο, θα μπορούσε να είναι ο ιστότοπος που πειραματίζεται με μια νέα εμφάνιση. Συγκρίνετε την έκδοση για κινητά με αυτήν που εμφανίζεται σε έναν υπολογιστή, έχοντας κατά νου ότι η εμφάνιση μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική.

Υπάρχουν κακόβουλα λογισμικά που προσομοιάζουν την σελίδα της τράπεζά σας και περιμένουν να τους βάλετε τους κωδικούς σας. μετά την λήψη των κωδικών σας παραπέμπουν στο ιστότοπο της κανονικής τράπεζας.

7. Χρησιμοποιήστε κωδικούς για προώθηση κλήσεων όπως *#21#
Αυτό λειτουργεί μόνο σε τηλέφωνα με Android, αλλά είναι ο τέλειος τρόπος για να μάθετε εάν κάποιο από τα δεδομένα σας προωθείται σε τρίτο μέρος.

Απλώς μεταβείτε στις κλήσεις σαν να παίρνετε τηλέφωνο και πληκτρολογήστε είτε:
*#21# (κωδικός για έλεγχο εκτροπής κλήσεων), ή
*#67# (κωδικός για έλεγχο εκτροπής κλήσεων όταν είστε απασχολημένοι) ή
*#61# (κωδικός για έλεγχο εκτροπής κλήσεων όταν δεν απαντάτε) και, στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο κλήσης.

Οι παραπάνω κωδικοί αναφέρονται στον πάροχο Wind αλλά είναι σχεδόν οι ίδιοι παντού. Δείτε τους αντίστοιχους στον δικό σας πάροχο (Vodafone, Cosmote Κλπ), εφαρμόζονται σε όλες τις συσκευές,  και οι τρεις έχουν την ίδια λειτουργία: σας κατευθύνουν σε μια οθόνη που περιέχει λεπτομέρειες για την προώθηση κλήσεων.

Αν δείτε να υπάρχει προώθηση κλήσεων χωρίς να την έχετε κάνει εσείς, τότε  το τηλέφωνό σας πιθανότατα έχει παραβιαστεί.

Αν ναι, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του παρόχου σας για να διακόψετε την προώθηση κλήσεων και δείτε στο τηλέφωνό σας ποιο λογισμικό ήταν υπεύθυνο. Αλλάξτε όλους τους κωδικούς σας, ειδικά σε social media, emails και τράπεζες.

Τέλος εγκαταστήστε το τηλέφωνό σας μία εφαρμογή προστασίας από ιούς.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί;
Μην είστε υπερβολικά παρανοϊκοί. Οι περισσότεροι από εσάς δεν είστε θύματα μιας παραβίασης τηλεφώνου. Παρ ‘όλα αυτά, αξίζει να έχετε κατά νου ορισμένα βασικά μέτρα ασφαλείας.

Μειώστε τον κίνδυνο μόλυνσης μόνο με λήψη από επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Η Apple και η Google υποτίθεται ότι ελέγχουν εφαρμογές και παιχνίδια πριν τα αφήσουν να γίνουν διαθέσιμα στον κόσμο, αν και μερικές φορές τα αποσύρουν άρον – άρον, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Πηγή: iguru.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × one =