αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπτά μαθήματα ζωής που έχουν να σου πουν οι άνθρωποι άνω των 100 ετών

Επτά μαθήματα ζωής που έχουν να σου πουν οι άνθρωποι άνω των 100 ετών

Όταν σκεφτόμαστε πως θα είναι ο εαυτός μας σε πολύ μεγάλη ηλικία, συνήθως μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό μια σκέψη: Θα έχουμε κάνει όλα όσα θέλουμε στη ζωή ως τότε; Ίσως φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ευκαιρίες στη ζωή και ανησυχούμε ότι θα βρεθούμε κάποτε να είμαστε πολύ μεγάλοι για να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν.

Είναι χρήσιμο να διδαχτούμε μερικά πράγματα από τους ανθρώπους που έχουν ΄ήδη φτάσει σε μια μεγάλη ηλικία. Εδώ είναι λοιπόν 7 μαθήματα ζωής που έχουν να σου πουν οι άνθρωποι πάνω από 100 ετών. Τα εντοπίσαμε μέσα από μια δημοσίευση της αμερικανικής Thrive Global.

1# Η ευτυχία προέρχεται από αυτό που κάνουμε. Αν φτάσεις 100 ετών και έχεις αρκετές καλές εμπειρίες να θυμάσαι, τότε κάτι έκανες καλά. Οι χαρούμενες αναμνήσεις μπορούν να οδηγήσουν επίσης στην ευτυχία αργότερα! Στόχος πρέπει να είναι να ζήσουμε τη ζωή. Να ζούμε πραγματικά και να κάνουμε αναμνήσεις με ανθρώπους που αγαπάμε. Είναι αυτές οι εμπειρίες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας μας και στη συνέχεια της ζωής μας.

2# Η ευτυχία προέρχεται από τη θετική στάση και αισιοδοξία. Τα άτομα άνω των 100 φαίνεται να θυμούνται τη ζωή μέσα από… ροζ φιμέ γυαλιά, κάτι που το κάνει να φαίνεται σαν μια περιπέτεια ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όπως ο πόλεμος. «Ήμουν πάντα τυχερή», λέει μία 100χρονη παρόλο που έζησε 2 μεγάλους πολέμους. Λέει επίσης πώς «όλα με κάνουν χαρούμενη. Μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους… να πηγαίνω για ψώνια». Η συνήθης συμβουλή από άτομα άνω των 100 ετών είναι: «Αποφασίστε να είστε ικανοποιημένοι». Άλλοι λένε: «Μην κυνηγάς την ευτυχία. Απλά μείνε ικανοποιημένος.» Το να αποφασίσουμε ότι η ζωή είναι ωραία, αλλάζει την αντίληψή μας και κάνει τη ζωή καλύτερη, και προφανώς σας βοηθά να ζήσετε πολύ περισσότερο.

3# Η ευτυχία προέρχεται από το να ζεις στο ΤΩΡΑ. Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός. Ζεις για το σήμερα και συνεχίζεις. Αυτή είναι η σοφία από κάποιον με πολύ μακρύ παρελθόν – αλλά απολαμβάνει το παρόν. Και φυσικά τώρα είναι η στιγμή που μπορείς να κάνεις αυτό που θες. Όχι στο παρελθόν.

4# Μαζί με άλλους ανθρώπους. Οι 100χρονοι μιλούν συχνά για τον καλό γάμο τους, για όλες τις ευτυχισμένες αναμνήσεις τους και για όλες τις καλές στιγμές τους μαζί με άλλους ανθρώπους. Είναι ένας άλλος τομέας όπου μπορεί να εφαρμόζουν… ροζ γυαλιά, αλλά είναι προφανές ότι έλαβαν συναισθηματική υποστήριξη και ένιωσαν σαν να έχουν ένα/μία σύντροφο ζωής. Δεν έχουμε μελέτες σχετικά με το πώς ο γάμος ή οι μακροχρόνιες σχέσεις επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής, αλλά δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονας για να το καταγράψετε: Ολοι οι 100χρονοι μιλούν για τον επί δεκαετίες γάμο τους με ένα χαμόγελο στα χείλη, όπως σημειώνει η Thrive Global.

5# Μάθετε να προσαρμόζεστε, για μια καλύτερη και μεγαλύτερη ζωή. Το «Η ζωή συνεχίζεται» είναι ένα κοινό μάθημα. Οι άνθρωποι που ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή, αλλά ξέρουν ότι η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να συνεχίσεις. Εάν ζήσετε 7, 8, 9, 10 ή περισσότερες δεκαετίες, θα δείτε πολλές αλλαγές. Οι άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, τα πηγαίνουν καλύτερα. Είναι μέρος της θετικής στάσης – είναι ενθουσιασμένοι για νέες ευκαιρίες αντί να φοβούνται την αλλαγή.

6# Βοήθα τους άλλους. Το να βοηθάς τους άλλους είναι ένας τρόπος για να χτίσεις σχέσεις και συνδέσεις και σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Είναι ένα άλλο κοινό στοιχείο μεταξύ των ανθρώπων που ζουν πάνω από τα 100. Το να είσαι ευγενικός και να βοηθάς τους άλλους σου δίνει επίσης μια αίσθηση σκοπού και καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος. Επίσης είναι ένας τρόπος να παραμείνετε ενεργοί και παραγωγικοί- ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή σας.

7# Μη σταματάς να μαθαίνεις. Οι σπουδές είναι χρήσιμες. Αλλά πρέπει να συνεχίσεις να μαθαίνεις και μετά από αυτές. Οι ηλικιωμένοι θα σας πουν να συνεχίσετε να μαθαίνετε σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου. Να έχετε περιέργεια – κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Και σας βοηθά να παραμένετε ενεργοί στη ζωή, να αφομοιώνετε τις νέες τεχνολογίες και να προσαρμόζεστε στην εποχή που αλλάζει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε πρακτικοί τρόποι για να διαχειριστείς τους φόβους σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 9 =