αρχικηVIRALΕπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο στρώμα στο εσωτερικό της Γης

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο στρώμα στο εσωτερικό της Γης

Ένα μυστηριώδες στρώμα στο εσωτερικό του πλανήτη μας ακούγεται περισσότερο σαν μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, είναι όμως μία πραγματική πιθανότητα σύμφωνα με την ανακάλυψη επιστημόνων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU). Έως τώρα γνωρίζαμε πως η Γη έχει τέσσερα κύρια στρώματα, το φλοιό, το μανδύα, των εξωτερικό πυρήνα και τον εσωτερικό πυρήνα.

Αυτή η γνώση προήλθε κυρίως από τα υλικά που έφερναν στην επιφάνεια τα ηφαίστεια και από τη μελέτη των σεισμικών δονήσεων. Μέσω αυτών των έμμεσων παρατηρήσεων, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως ο εσωτερικός πυρήνας έχει θερμοκρασίες άνω των 5.000 βαθμών Κελσίου, ενώ αποτελεί μόλις το 1% του όγκου της Γης.

Ωστόσο οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία πως ο εσωτερικός πυρήνας της Γης χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά στρώματα. Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να ψάξει και να ταιριάξει χιλιάδες μοντέλα του εσωτερικού πυρήνα με δεδομένα δεκαετιών σχετικά με τον τρόπο που ταξιδεύουν τα σεισμικά κύματα στη Γη. Βρήκε λοιπόν πως ενώ μερικά μοντέλα δείχνουν το υλικό του εσωτερικού πυρήνα να διοχετεύει τα σεισμικά κύματα ταχύτερα παράλληλα με τον ισημερινό, άλλα μοντέλα δείχνουν πως μία μίξη υλικών επιτρέπει ταχύτερα κύματα πιο παράλληλα προς τον άξονα περιστροφής της Γης, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για τις ακριβείς μοίρες.

Βρήκαμε στοιχεία που μπορεί να υποδεικνύουν μία αλλαγή στη δομή του σιδήρου, το οποίο δείχνει ίσως δύο ξεχωριστά γεγονότα ψύχρανσης στην ιστορία της Γης. Οι λεπτομέρειες αυτού του τεράστιας σημασίας γεγονότος είναι ακόμα ένα μυστήριο, αλλά προσθέσαμε ένα ακόμα κομμάτι του παζλ όσον αφορά τις γνώσεις μας  για τον εσωτερικό πυρήνα της Γης. –  Joanne Stephenson, ερευνήτρια ANU

Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν μερικά πειραματικά δεδομένα τα οποία δε συμφωνούν με τα τωρινά μοντέλα που έχουμε για τη δομή της Γης. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν την παρουσία ενός ακόμη στρώματος εδώ και καιρό, θεωρώντας πως οι κρύσταλλοι του σιδήρου που αποτελούν τον εσωτερικό πυρήνα έχουν διαφορετικές δομικές ευθυγραμμίσεις.

Μία νέα μέθοδος βρίσκεται υπό ανάπτυξη η οποία σύντομα θα γεμίσει τα κενά δεδομένων που έχουμε και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν θεωρίες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα μάθουμε περισσότερα για το εσωτερικό του πλανήτη μας.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Geophysical Research και εμείς τη διαβάσαμε στο Unboxholics.com.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + ten =