αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕπιστήμονες του ΜΙΤ έφτιαξαν laser το οποίο μεταδίδει ήχο που μόνο ο παραλήπτης που θέλουμε μπορεί να ακούσει

Επιστήμονες του ΜΙΤ έφτιαξαν laser το οποίο μεταδίδει ήχο που μόνο ο παραλήπτης που θέλουμε μπορεί να ακούσει

Επιστήμονες του ΜΙΤ ανακάλυψαν ένα νέο ασύρματο τρόπο μετάδοσης ήχου. H απορρόφηση των κυμάτων φωτός από ένα υλικό παράγει ηχητικά κύματα, όπως διαβάζουμε στο Rewired.

Χρησιμοποιώντας την φωτοακουστική, δηλαδή εκμεταλλευόμενοι το νερό γύρω μας, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το φως απορροφάται από τα μόρια νερού στον αέρα, οι επιστήμονες με ένα ειδικό laser το οποίο είναι ασφαλές για τα μάτια και το δέρμα, κατάφεραν να μεταφέρουν αντιληπτά ηχητικά μηνύματα, σε μόνο έναν στοχευμένο παραλήπτη, ο οποίος δεν χρείαζεται κανέναν εξοπλισμό πέρα από την ακοή του, και μάλιστα με δύο τρόπους: αυξομειώνοντας την ισχύ του laser και αλλάζοντας το μήκος των κυμάτων του, προκειμένου να δημιουργηθούν διαφορετικοί ήχοι.

Καθώς το laser είναι ρυθμισμένο να μεταδώσει τον ήχο και αυτός να γίνει αντιληπτός μόνο σε συγκεκριμένη απόσταση, οποιοσδήποτε άλλος παρεμβάλλει στην διαδρομή του δεν είναι σε θέση να ακούσει το μήνυμα που δεν προοριζόταν για αυτόν.

Μέχρι τώρα μπορούν να μεταδοθούν ήχοι ισχύος 60 ντεσιμπέλ σε απόσταση 2,5 μέτρων, έχοντας στόχο στο μέλλον τα 500 μέτρα και την αύξηση της έντασης του, προκειμένου να υπάρχουν και περισσότερες εμπορικές εφαρμογές για την τεχνολογία αυτή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − three =