αρχικηVIRALΕπιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι… πιο δύσκολο από ότι νομίζαμε να καταστρέψουμε έναν αστεροειδή

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι… πιο δύσκολο από ότι νομίζαμε να καταστρέψουμε έναν αστεροειδή

Η άμεση απειλή καταστροφής της Γης από αστεροειδείς δεν είναι μόνο μια δημοφιλής έμπνευση ταινιών επιστημονικής φαντασίας, αλλά και ένα σενάριο που κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά.

Η πτώση μικρών, όχι τόσο απειλητικών αστεροειδών στην Γη είναι συχνή, ωστόσο είναι θέμα χρόνου το πότε θα βρεθεί στο δρόμο μας μια μεγαλύτερη απειλή που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη καταστροφή. Επιστήμονες δουλεύουν πάνω σε προσομοιώσεις εδώ και χρόνια για να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση σε κρίσιμες στιγμές που ο χρόνος θα είναι ελάχιστος.

Ο Charles El Mir, ένας από τους επιστήμονες της νέας μελέτης του Johns Hopkins University δήλωσε: “Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αντικείμενο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σπάσει, επειδή τα μεγαλύτερα αντικείμενα είναι πιο πιθανό να έχουν ελαττώματα. Τα ευρήματά μας όμως δείχνουν ότι οι αστεροειδείς είναι ισχυρότεροι από ότι πιστεύαμε και απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να καταστραφούν εντελώς.”

Το νέο μοντέλο υπολογισμού των ερευνητών προσομοίωσε το τι θα συνέβαινε αν ένας αστεροειδής με διάμετρο ενός χιλιομέτρου χτυπούσε έναν άλλο διαμέτρου εικοσιπέντε χιλιομέτρων, με ταχύτητα πέντε χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Σε σχέση με προηγούμενες προσομοιώσεις, το μοντέλο του Johns Hopkins έλαβε υπόψη διαδικασίες μικρότερης κλίμακας και έδωσε μια ακριβέστερη εικόνα του αποτελέσματος μιας τέτοιας σύγκρουσης. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα, ο μεγαλύτερος αστεροειδής θα σπάσει μόνο εν μέρει και όχι εντελώς, γεγονός που υποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή ήμαστε λιγότερο έτοιμοι από ότι νομίζαμε για την αποτροπή μιας απειλής.

Πηγή: rewired

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 − 2 =