αρχικηVIRALΕπιστήμονες ανακάλυψαν… κατά λάθος το βορειότερο νησί του πλανήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστήμονες ανακάλυψαν… κατά λάθος το βορειότερο νησί του πλανήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ανακάλυψαν κατά λάθος μία μάζα γης βόρεια της Γροιλανδίας, ένα νησί το οποίο θεωρείται πως είναι το βορειότερο νησί του κόσμου. Οι ερευνητές συνάντησαν αυτή τη νησίδα τον Ιούλιο, θεωρώντας πως πρόκειται για το Oodaaq, αυτό που ήταν μέχρι τώρα το βορειότερο νησί του πλανήτη.

«Είμασταν πεπεισμένοι πως το νησί που στεκόμασταν ήταν το Oodaaq. Αλλά όταν ανάρτησα τις φωτογραφίες του νησιού και τις συντεταγμένες στα social media, μερικοί Αμερικανοί κυνηγοί νήσων τρελάθηκαν και είπαν πως αποκλείεται να λέω αλήθεια. Απευθυνθήκαμε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU) και πληροφορηθήκαμε πως υπήρξε ένα λάθος στο GPS μου, το οποίο μας έλεγε πως βρισκόμασταν στο νησί Oodaaq. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το GPS του ελικοπτέρου με το οποίο φτάσαμε στο νησί. Στην πραγματικότητα, ανακαλύψαμε ένα νέο νησί ακόμα πιο βόρεια, μία ανακάλυψη η οποία επεκτείνει ελαφρώς το βασίλειο της Δανίας» δήλωσε ο Morten Rasch, επικεφαλής αποστολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Το Oodaaq απέχει 700 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο, ενώ το νέο νησί βρίσκεται 780 μέτρα βόρεια του Oodaaq. Το νησί, το οποίο δεν έχει ονομαστεί ακόμα, αποτελείται κυρίως από λάσπη και χαλίκι και μάλλον σχηματίστηκε από μία μεγάλη καταιγίδα η οποία με τη βοήθεια της θάλασσας συγκέντρωσε τα υλικά από τον πυθμένα μέχρι που σχηματίστηκε το νησί. Η προτεινόμενη ονομασία του είναι Qeqertaq Avannarleq.

Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει το κατά πόσο μόνιμη είναι αυτή η επέκταση των συνόρων της Δανίας, καθώς το νησί μπορεί να εξαφανιστεί με την επόμενη μεγάλη καταιγίδα.

Η αυτόνομη περιοχή της Δανίας στη Γροιλανδία έχει προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον των Αμερικανών, με τον πρώην Πρόεδρο Trump να προσφέρεται το 2019 να αγοράσει την αρκτική περιοχή. Η Δανία χαρακτήρισε την πρόταση εξωφρενική και δημιουργήθηκε ένα μικρό διπλωματικό επεισόδιο.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + thirteen =