αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπικυρώνεται η πώληση του “Πόρτο Καρράς”

Επικυρώνεται η πώληση του “Πόρτο Καρράς”

Σε καταλύτη για τον μετασχηματισμό της “Τεχνική Ολυμπιακή”, συμφερόντων της οικογένειας Στέγγου, και την είσοδο σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες αναδεικνύεται η απόφαση για την πώληση του συγκροτήματος “Πόρτο Καρράς” στον Όμιλο Επιχειρήσεων Ι. Σαββίδη.

Το deal που συμφωνήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από την νέα πρόταση που κατέθεσε ο Όμιλος Σαββίδη, όπως είχε τότε αποκαλύψει το Capital.gr αναμένει την τυπική έγκριση ων μετόχων της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή γενική συνέλευση της εισηγμένης, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν και επικυρώσουν την απόφαση του ΔΣ και συγκεκριμένα την πώληση των μετοχών της “Πόρτο Καρράς ΑΕ” που ανήκουν στην “ΤΟ International Holding Ltd”, θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Η πρόταση της διοίκησης προς τους μετόχους, όπως περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, είναι να επικυρωθεί η απόφαση, η οποία ελήφθη τον περασμένο Απρίλιο και σηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές των τελευταίων ετών στο ξενοδοχειακό-τουριστικό κλάδο.

Με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών και το SPA που υπεγράφη, όπως έχει γνωστοποιηθεί στις διάφορες ανακοινώσεις της εισηγμένης, το τελικό τίμημα για την Τεχνική Ολυμπιακή και τη θυγατρική της “T.O. International Holding Ltd”, αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που τους αντιστοιχούν, ανέρχεται καταρχήν σε 168,88 εκατ. ευρώ (debt free basis). Η εταιρεία έχει σημειώσει, πάντως, πως το τίμημα θα καθορισθεί τελικά ύστερα από την ολοκλήρωση εκτεταμένων ελέγχων από ανεξάρτητο σύμβουλο (Deloitte). Συγκεκριμένα, το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί προσθέτοντας τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα αποθέματα και αφαιρώντας τις υποχρεώσεις (εκτός της συσχετιζόμενης με τα πάγια αναβαλλόμενης και των υποχρεώσεων από επιχορηγήσεις) κατά την ημερομηνία της συναλλαγής.

Σημειώνεται πως ήδη στελέχη του Ομίλου Σαββίδη έχουν τοποθετηθεί στο ΔΣ της Πόρτο Καρράς, κάτι που έχει γνωστοποιηθεί και στο ΓΕΜΗ, ενώ έχει τροποποιηθεί και επικαιροποιηθεί το καταστατικό της εταιρείας. Πρόθεση του Ομίλου Σαββίδη μέσω της Belterra Investments είναι η ολική αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών όσο και στην ανάπτυξη νέων, με στόχο το εμβληματικό Πόρτο Καρράς να επανατοποθετηθεί ως ένας μοναδικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 17.630 στρεμμάτων και αποτελείται από τα ξενοδοχεία “Μελίτων” και “Σιθωνία”, τις Βίλες “Γαλήνη” και “Καλύβα”, τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, το οινοποιείο, αθλητικές εγκαταστάσεις το μεγαλύτερο κέντρο spa-θαλασσοθεραπείας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το καζίνο που λειτουργεί στο Πόρτο Καρράς.

Μετασχηματισμός και νέες δραστηριότητες

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Τεχνική Ολυμπιακή δίνει και το στίγμα των επόμενων κινήσεων της οικογένειας Στέγγου. Στα προς συζήτηση θέματα της ΓΣ περιλαμβάνονται η Διερεύνηση μεταβίβασης ζημιογόνων δραστηριοτήτων του Ομίλου (θέμα 11) και η αναδιάρθρωση της δομής της εταιρείας και του ομίλου (θέμα 12). Για το πρώτο, η διοίκηση αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας και τα οικονομικά δεδομένα των εταιρειών του ομίλου, προτείνει να δοθεί εντολή από τη ΓΣ προς το ΔΣ. να διερευνήσει λύσεις μεταβίβασης ζημιογόνων δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Δεν είναι σαφές εάν σε αυτές θα συμπεριληφθεί και τυπικά η κατασκευαστική δραστηριότητα της Τεχν. Ολυμπιακής, η οποία έχει ατονήσει εδώ και χρόνια. Επί του παρόντος, το μόνο σημαντικό έργο που υλοποιεί η εταιρεία αφορά στην αποκατάσταση-ανακατασκευή τμήματος οδικού άξονα στη Ρουμανία, μήκους περίπου 37χλμ. και αξίας σύμβασης περίπου 18,15 εκατ. ευρώ. η τεχνογνωσία, ωστόσο, που διαθέτει μπορεί να φανεί πολύτιμη για τα επόμενα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου.

Ποιά είναι αυτά; Μετά την πώληση των μετοχών των εταιρειών που αναπτύσσονται στο Πόρτο Καρράς η στρατηγική για το επόμενο διάστημα στοχεύει πρωτίστως στην επέκταση των δραστηριοτήτων εντός και εκτός Ελλάδας στον τουρισμό, στην “πράσινη” ενέργεια (ΑΠΕ) και στο real estate, είτε αφορά σε επενδύσεις είτε σε ανάπτυξη. Επιπλέον, αξιολογείται και η συμμετοχή κατά περίπτωση σε επενδυτικά σχέδια στον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας. Στόχος, ο μετασχηματισμός του Ομίλου και η είσοδος σε νέες δραστηριότητες που τα μέλη της οικογένειας Στέγγου θα επιδιώξουν.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =