αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιδοτήσεις ως 5.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου- Επιδότηση και για φορτιστή

Επιδοτήσεις ως 5.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου- Επιδότηση και για φορτιστή

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, η γενική γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου αναμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”.

Στη συνέχεια θα ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα μέσα από την οποία φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ιδιοκτήτες ταξί θα υποβάλουν αιτήσεις για την επιδότηση μέρους της δαπάνης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος. Το πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ “Κινούμαι Ηλεκτρικά” θα επιδοτήσει φυσικά πρόσωπα και εταιρείες για την αγορά 1.700 ηλεκτρικών ΙΧ και 3.000 δικύκλων, 1.000 ηλεκτρικών ή υβριδικών plug in ταξί και 6.000 εταιρικών οχημάτων (ΙΧ και LCV).

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την επιδότηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού ΙΧ (BEV) και το οικολογικό μπόνους ανέρχεται στο 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και με πλαφόν τα 5.500 ευρώ.

Επίσης, μπορούν να κερδίσουν και από το κίνητρο 1.000 ευρώ για την απόσυρση του παλιού οχήματος αλλά και επιδότηση 500 ευρώ για την απόκτηση εγκατάστασης φόρτισης.

Για τα φυσικά πρόσωπα δίνεται επίσης η δυνατότητα ενίσχυσης ίσης με το 20% της αξίας ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Μπορούν επίσης να αποσύρουν το παλιό μηχανάκι τους με όφελος άλλα 400 ευρώ.

Στο πρόγραμμα υπάγονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα με επιδότηση στο 40% της αξίας και ανώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ταξί για την απόκτηση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος επιδοτούνται με ποσό ίσο με το 25% της λιανικής προ φόρων τιμής και ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 8.000 ευρώ.

Αν θέλουν να αγοράσουν υβριδικό όχημα plug in με εκπομπές αερίων ως 50 g CO2/km, τότε μπορούν να διεκδικήσουν οικολογικό μπόνους 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής.

Η επιδότηση έχει ανώτατο ποσό τα 5.500 ευρώ. Επίσης, υποχρεωτικά θα πρέπει να αντικαταστήσουν και να αποχαρακτηρίσουν το παλαιό τους όχημα ταξί έχοντας επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

Για τις εταιρείες το ανώτατο όριο επιδότησης ανέρχεται έως και τα 5.500 ευρώ. Μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν έως τρία οχήματα.

Αν οι εταιρείες είναι σε νησιά, ο αριθμός αυξάνεται στα έξι οχήματα.

Πηγή: ergasiakanea.eu

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 12 =