αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕπιδοτήσεις για superfast internet: Παίρνουν παράταση οι αιτήσεις

Επιδοτήσεις για superfast internet: Παίρνουν παράταση οι αιτήσεις

Νέα παράταση πρόκειται να λάβει το πρόγραμμα επιδότησης σταθερών γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων μέσω κουπονιών, Superfast Broadband (SFBB), το οποίο λήγει κανονικά τον Μάρτιο του 2022, καθώς έχουν περίπου 20 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού έχουν μείνει αδιάθετα, όπως σημειώνει το Capital.gr.

Το ενδιαφέρον για συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων και συγκεκριμένα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) αυξάνεται συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνονται και τα δίκτυα οπτικών ινών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. H πορεία των αιτήσεων δείχνει πως το πρόγραμμα SFBB ξεκίνησε πριν την εποχή του, καθώς το 2018 που ήταν και η πρώτη χρονιά που “έτρεξε”, οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες. 

Το SFBB ξεκίνησε το 2018 και αρχικά θα διαρκούσε μέχρι τον Μάρτιο του 2020, επιδοτώντας με κουπόνι μέρος του κόστους σύνδεσης (δηλαδή εφάπαξ κόστος σύνδεσης ύψους 48 ευρώ) και  μέρος το μηνιαίου παγίου με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για 24 μήνες. 

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της ζήτησης, που στοχεύει στη μεγιστοποίηση της χρήσης των διαθέσιμων ευρυζωνικών λύσεων, προκειμένου να γεφυρωθεί το μακροχρόνιο ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα και η δημιουργία μιας αρχικής βάσης (early adopters) για την υιοθέτηση υπηρεσιών που προσφέρουν τα δίκτυα νέας γενιάς  στην ελληνική αγορά προκειμένου να βοηθήσει στην εξοικείωση των καταναλωτών με αυτές τις υπηρεσίες,

Τον Μάρτιο του 2020 αποφασίστηκε η διετής παράταση του προγράμματος, αλλά και η επέκτασή του σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς μέχρι τότε δικαιούχοι μπορούσαν να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα. 

Το 2020 οι αιτήσεις άρχισαν να αυξάνονται αλλά ουσιαστικά το SFBB “απογειώθηκε” μόλις την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες το 2021, περίπου 63.840 νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπέβαλλαν αίτηση για το κουπόνι, ενώ το 2020 είχαν υποβληθεί μόλις 17.921 αιτήσεις. 

Συνολικά τα κουπόνια που έχουν δοθεί και τις τέσσερις χρονιές που τρέχει η δράση φτάνουν τις 85.000, κάτι το οποίο σημαίνει πως έχουν δαπανηθεί τα 30 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί για το πρόγραμμα. 

Μέσα στους επόμενους μήνες το Fiber Readiness   

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα “Fiber Readiness” που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 73 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ιδιοκτητών κτιρίων που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν δίκτυα οπτικών ινών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να εγκριθεί η επιδότηση. 

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να αντιμετωπιστεί ένα από τα βασικά εμπόδια που προκύπτουν στην ευρεία υιοθέτηση των συνδέσεων οπτικών ινών, δηλαδή τις εργασίες που απαιτούνται οι οποίες κοστίσουν και για να γίνουν χρειάζονται πολλές φορές την έγκριση όλης της πολυκατοικίας.

Και αυτό διότι ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο δίκτυο μέσα στην πολυκατοικία, το οποίο συνδέεται στο κεντρικό δίκτυο οπτικών ινών που έχει εγκατασταθεί κάτω από τον δρόμο και στη συνέχεια εκτείνεται μέσα στο σπίτι του συνδρομητή της υπηρεσίας.

Με το “Fiber Readiness” θα μπορούν να εγκαθίστανται τα απαραίτητα δίκτυα στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους και στη συνέχεια όποιος θέλει να κάνει μια σύνδεση οπτικής ίνας θα καλείται απλά να ολοκληρώσει την τελική σύνδεση από τον όροφο στο διαμέρισμά του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − four =