αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπίσημο: Απολύσεις 45 ημέρες μετά την αναστολή της σύμβασης- «Παραθυράκι» και για αποχωρήσεις νωρίτερα

Επίσημο: Απολύσεις 45 ημέρες μετά την αναστολή της σύμβασης- «Παραθυράκι» και για αποχωρήσεις νωρίτερα

Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στη μετά-καραντίνας εποχή, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και του Εργασίας. Ο εργοδότης θα μπορεί να απολύσει εργαζομένους 45 μέρες μετά την λήξη της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ενώ η ΚΥΑ αφήνει ανοιχτό παράθυρο για «κρυφές» απολύσεις που θα γίνονται και πριν τις 45 μέρες αν πρόκειται για «αποχωρούντες οικειοθελώς» και για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ προβλέπει:

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της παραγράφου 1 του παρόντος και, πάντως, μέχρι τις 31.5.2020, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Επίσης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης).

Στην έννοια του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =