αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕντατικοί έλεγχοι σε «εικονικά εστιατόρια» που κάνουν πωλήσεις μέσα από πλατφόρμες τύπου e-food και Wolt

Εντατικοί έλεγχοι σε «εικονικά εστιατόρια» που κάνουν πωλήσεις μέσα από πλατφόρμες τύπου e-food και Wolt

Με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας ενημερώνει για εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις επιχειρήσεις εστίασης που επαναλειτούργησαν, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες και τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2 και την υπενθύμιση της ορθής εφαρμογής και της πιστής τήρησης των σχετικών διατάξεων.

Οι υγειονομικές αρχές ενημερώνουν τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τρέχοντα κάθε φορά αυξημένα μέτρα υγιεινής και τα κρίσιμα σημεία αυτοελέγχου.

Όπως σημειώνει η Ημερησία, στην εγκύκλιο αναφερεται ότι οι υγειονομικά υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί τόσο σε ατομικό επίπεδο υγιεινής των υπαλλήλων, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής μέτρων όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.

Μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης

• Πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, Μέσα Ατομικής Προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών, πιστοποιητικό υγείας εν ισχύ κ.λ.π., διενέργεια διαγνωστικού αυτοελέγχου νόσησης, (self test) και την έγκαιρη γνωστοποίηση αυτού στην σχετική πλατφόρμα των αποτελεσμάτων.
• Τήρηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.
• Τήρηση καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου της επιχείρησης (απορρίμματα, στάσιμα νερά, κ.λ.π).
• Αναπνευστική Υγιεινή (βήχας-πτέρνισμα με κάλυψη του στόματος-μύτης με χαρτομάντηλο, κ.λ.π, ή με το χέρι στο ύψος του αγκώνα κ.λ.π )
• Aπομάκρυνση όσων έχουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης covid-19 από τον εργασιακό χώρο και έλεγχός τους.
• Σωστός αερισμός των χώρων εργασίας κ.λ.π
• Πιστή τήρηση των μέτρων σχετικά με τις αποστάσεις τόσο μεταξύ των πελατών όσο και μεταξύ των εργαζομένων εντός του εργασιακού χώρου(π.χ. παρασκευαστήρια κ.λ.π).
• Πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα από την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.
Μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο:
• Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, σύμφωνα με την (ανωτ.σχετ.7) ΚΥΑ, με θέμα « Έκτακτα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας ….έως τις 31/5/2021», δύνανται να λειτουργούν σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους και μόνο με 6 εξυπηρετούμενα άτομα ανά τραπέζι, αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες χωρίς την αναπαραγωγή-χρήση μουσικής.
• Η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης δεν δύναται να υπερβαίνει την μέγιστη δυναμικότητα τους, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας τους-γνωστοποίηση (πληρότητα στο 50% της δυναμικότητας της επιχείρησης επί της εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας και 40 % επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας.
• Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων (take away) και των καθήμενων πελατών, καθώς και η τοποθέτηση – διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται σύμφωνα με την ως άνω Υπ. Απόφαση, σχετ. 7 όπως κάθε φορά ισχύει.
• Όσο οι πελάτες βρίσκονται σε αναμονή τραπεζιού πρέπει να φέρουν τις μάσκες τους.
• Σε κάθε τραπέζι πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό χεριών.
• Οι κατάλογοι των προσφερόμενων φαγητών πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση, καθώς επίσης να γίνεται χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου όπου αυτό είναι εφικτό (ψηφιακό QR Menu ώστε οι πελάτες να ενημερώνονται για τα προϊόντα με ασφάλεια, χωρίς να έρθουν σε επαφή με έντυπο υλικό).
• Τα τραπέζια μετά την αποχώρηση των πελατών πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σύμφωνα με την Εγκύκλιο « Μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης ….του SARS-COV-2.
• Η χρήση μπαρ είναι δυνατή με την προϋπόθεση τα καθίσματα (σκαμπό) να τοποθετούνται ανά δυάδες και σε απόσταση 1,5 μ. η κάθε δυάδα.

Οι επιχειρήσεις που αφορούν τα μέτρα

Tα ανωτέρω ισχύουν και για τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ των ξενοδοχείων και αεροδρομίων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους . Κατ’εξαίρεση των ανωτέρω λειτουργούν τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, εφαρμόζοντας πάντα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά προβλέπονται στην με αρ. πρωτ. 6632 /21-4-2021 (Β’1632) ΚΥΑ «Αντικατάσταση της υπ’αρ. 1881 (Β’2084)/29-5-2020 ΚΥΑ, αναφορικά με τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις»

Δεν επιτρέπεται προς το παρόν, η διάθεση γευμάτων σε καθήμενους πελάτες σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια που λειτουργούν εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών, αεροδρομίων κ.λ.π

Επίσης στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι κατά προτεραιότητα στα λεγόμενα «εικονικά εστιατόρια» που λειτουργούν αποκλειστικά ως κέντρα για on line παραγγελίες και παραγγελίες τροφοδοσίας (catering) έχοντας μόνο παρασκευαστήριο και όχι αίθουσα πελατών, προκειμένου να διαπιστώνεται η νομιμότητα λειτουργίας τους και να εξασφαλίζονται αφενός οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής και αφετέρου όλες οι διαδικασίες αυτοελέγχου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών όπως π.χ. https://e-food.gr, wolt.gr, delivery.gr κ.λ.π), στις οποίες γίνεται αναφορά των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων εστίασης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 18 =