αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕννέα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη (και ποτέ δεν μιλούν για αυτά)

Εννέα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη (και ποτέ δεν μιλούν για αυτά)

Η κοινωνική νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στο αν ένας άνθρωπος θα φτάσει στην ευτυχία και την επιτυχία στη ζωή του. Τι ακριβώς είναι αυτό; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Edward Thorndike, ο οποίος διατύπωσε πρώτος αυτόν τον ορισμό, κοινωνική νοημοσύνη είναι «η ικανότητα να καταλαβαίνεις και να διαχειρίζεσαι άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, να δρας σοφά στις ανθρώπινες σχέσεις».

Τα άτομα με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη καταλαβαίνουν ότι για να φτάσουν στην επιτυχία πρέπει να «συνδέονται» με άλλους ανθρώπους με ουσιαστικό τρόπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την οικογένεια, τους φίλους ή άτομα στην δουλειά. Όλοι παίζουν τον ρόλο τους. Και όλοι παίζουμε ρόλο στη ζωή κάποιου άλλου.

Αλλά πως μπορείς να χτίσεις ουσιαστικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους και να πετύχεις όλη αυτή την αλληλεπίδραση; Το A Conscious Rethink παραθέτει 9 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη- και ποτέ δεν μιλούν για αυτά. Είναι κινήσεις που μπορείς να «αντιγράψεις» και σίγουρα θα σε ωφελήσουν.

1 | Επιλέγουν προσεκτικά τις λέξεις τους. Ένα άτομο με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη καταλαβαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις εκάστοτε πληροφορίες ή μια ιδέα είναι συχνά πιο σημαντικός από αυτό που είναι κυριολεκτικά το μήνυμα. Οι προσβολές, οι διακοπές ή η απαξίωση ανθρώπων που έχουν διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις, προκαλεί θυμό. Ο θυμός βάζει έναν ακροατή σε άμυνα. Ένα αμυντικό κοινό δεν ακούει πια. Αντί για αυτό, αναγνώρισε τις άλλες οπτικές και αντιλήψεις, ενώ παράλληλα μπορείς να παρουσιάσεις τη δική σου οπτική με παραδείγματα.

2 | Ακούνε διαφορετικές απόψεις. Είναι συνέχεια του παραπάνω point. Οι άνθρωποι με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη είναι περίεργοι να κατανοήσουν άλλες οπτικές, ώστε να μπορούν να μάθουν από αυτές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακούσετε την οπτική των άλλων και να εξετάσετε το γιατί βλέπουν τον κόσμο με τον τρόπο που κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε κάθε λέξη τους, αλλά σίγουρα μπορείτε να ακούσετε για να προσθέσετε τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους στη δική σας κοσμοθεωρία.

3 | Δεν χάνουν το χρόνο τους μαλώνοντας με άλλους ανθρώπους. Οι αντιπαραθέσεις είναι συχνά άσκοπες. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της αντιπαράθεσης και της συζήτησης όπου και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται να μάθουν και είναι ανοιχτά στις ιδέες του άλλου. Η αντιπαράθεση είναι χάσιμο χρόνου και συναισθηματικής ενέργειας που μπορεί να επενδυθεί καλύτερα σε άλλες δραστηριότητες. Είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθείς να πείσεις ένα άτομο που δεν ενδιαφέρεται να ακούσει ή να μάθει.

4 | Ακούν για τα καταλάβουν, όχι απλά για να απαντήσουν. Το έχουμε ξανά πει: Η ενεργή ακρόαση είναι ένα σημαντικό skill. Πάρα πολλοί άνθρωποι -λανθασμένα- συμμετέχουν σε συζητήσεις αλλά δεν ακούνε ενεργά ή δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά που λέει ο άλλος. Αντίθετα, περιμένουν απλώς τη σειρά τους για να απαντήσουν, για να βγάλουν τις δικές τους αντιλήψεις ή πεποιθήσεις, χωρίς να έχουν ακούσει ουσιαστικά την άλλη πλευρά.

5 | Δέχονται την κριτική. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κριτική, είτε είναι εποικοδομητική είτε όχι. Ωστόσο, η εποικοδομητική κριτική είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Το ακροατήριο/ κοινό σου θα έχει πάντα απόψεις και θα κάνει κριτική, και παρόλο που θα θέλαμε η κριτική να είναι ευγενική, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα άτομα με υψηλό κοινωνικό δείκτη νοημοσύνης καταλαβαίνουν ότι η κριτική είναι μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη, ακόμη και αν δεν εκφράζεται καλά.

6 | Δεν κρίνουν τους άλλους με βάση τις απόψεις τρίτων. Ο καθένας έχει άποψη και δεν είναι όλοι θετικοί. Ένα κοινωνικά ευφυές άτομο ξέρειότι δεν πρέπει να κρίνει τους ανθρώπους από τις απόψεις τρίτων. Ναι, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουμε ένα σημείο εκκίνησης σε περίπτωση που το άτομο είναι… καταστροφικό, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην εκλαμβάνουμε τη Χ γνώμη ως αλήθεια. Υπάρχουν πάντα πολλές πλευρές σε μια ιστορία και είναι ανόητο να υποθέτουμε ότι αυτό που ακούμε είναι η αντικειμενική αλήθεια. Επιπλέον, είναι κακή ιδέα να ασχοληθείς με φήμες και κουτσομπολιά και να βασιστείς σε αυτά.

7| Σπάνια είναι απόλυτοι. Λίγα πράγματα στη ζωή είναι εντελώς μαύρα ή άσπρα. Υπάρχουν πάντα πράγματα που δεν γνωρίζουμε ή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να κάνεις λάθος. Μην είσαι απόλυτος σε αυτά που λες σε έναν άλλο άνθρωπο. Εκτός αν είσαι 100% σίγουρος.

8 | Αποφεύγουν να παίρνουν προσωπικά τις διαφορετικές απόψεις και την κριτική. Είναι εύκολο να πάρεις μια αντικρουόμενη γνώμη ή μια επίθεση προσωπικά εν θερμώ. Συχνά μας λένε πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και αυτό που πιστεύουμε. Αλλά η μεγαλύτερη άμυνα απέναντι σε μια αντιπαράθεση είναι η ηρεμία. Η υπεράσπιση του εαυτού μας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να καταφύγουμε στον θυμό και να επιτεθούμε. Η διατήρηση της ηρεμίας σας μπροστά στην κριτική ή τις αντιξοότητες είναι πολύ πιο εύκολη όταν αποφεύγετε να επενδύσετε τα δικά σας συναισθήματα σε μια σύγκρουση.

9 | Μπορούν να δεχτούν συγγνώμη και να ζητήσουν συγγνώμη όταν κάνουν λάθος. Ένα άτομο με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη θα καταλάβει και θα αναγνωρίσει το λάθος του, όταν το κάνει. Ξέρει ότι δεν αξίζει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο για να μαλώνει για το τίποτα ή να αποφεύγει την ευθύνη όταν κάνει λάθος. Όλοι κάνουν λάθη κατά καιρούς. Μερικές φορές κάνουμε κακές επιλογές, επιλέγουμε λάθος λέξεις ή απλά δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα. Επιπλέον, οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη είναι σε θέση να δεχτούν την συγγνώμη του άλλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =