αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕνεργειακό deal 40 δισ. δολαρίων υπέγραψε η Gazprom με το Ιραν

Ενεργειακό deal 40 δισ. δολαρίων υπέγραψε η Gazprom με το Ιραν

Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) και η ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom υπέγραψαν την Τρίτη μνημόνιο κατανόησης αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SHANA του Ιράν.

Οπως μετέδωσε το Reuters, η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής τελετής από τους CEO και των δύο εταιρειών την ημέρα της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη για μια σύνοδο κορυφής με τους Ιρανούς και Τούρκους ομολόγους του.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Gazprom θα βοηθήσει τη NIOC στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars καθώς και έξι κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Gazprom θα συμμετάσχει επίσης στην ολοκλήρωση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.

Το Ιράν ελέγχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις παρεμπόδισαν την πρόσβαση στην τεχνολογία και επιβράδυνσαν την ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Η επίσκεψη του Πούτιν στην Τεχεράνη παρακολουθείται στενά καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδιαρθρώσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωθώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα που συμβάλλουν σε υψηλότερο κόστος ζωής και αύξηση του πληθωρισμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + eleven =