αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΤΑ: Μέση αποζημίωση 70.000 ευρώ για τους εργαζομένους που φεύγουν με εθελούσια

ΕΛΤΑ: Μέση αποζημίωση 70.000 ευρώ για τους εργαζομένους που φεύγουν με εθελούσια

Στο πιο κρίσιμο βήμα της βρίσκεται η διαδικασία μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου που έχει ως στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων της εταιρείας. Πρόκειται για ένα από μεγαλύτερα προγράμματα των τελευταίων ετων με τον προϋπολογισμό του να φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 140 εκατ. ευρώ, καθώς προβλέπεται μέση αποζημίωση 70.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θα επιλέξει να συμμετάσχει.     

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθει στο τέλος του μήνα και θεωρείται κομβικής σημασίας για τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους των ΕΛΤΑ. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, τα χρηματοοικονομικά περιθώρια είναι στενά, καθώς τα ΕΛΤΑ θα χρειαστούν επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους προκειμένου ο όμιλος να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να αναπτύξει νέες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας. 

Και όλα αυτά όταν βάσει του σχεδίου μετασχηματισμού της εταιρείας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά την είσπραξη της αποζημίωσης για την Καθολική Υπηρεσία των προηγουμένων ετών και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε, δεν θα υπάρξει καμία άλλη χρηματοδότηση από το κράτος προς τα ΕΛΤΑ, τα οποία καλούνται να κινηθούν πλέον αυτόνομα.

Με στόχο την συμμετοχή 2.000 εργαζομένων από ένα σύνολο 4.000 εν δυνάμει δικαιούχων, το στοίχημα που έχει βάλει η διοίκηση των ΕΛΤΑ είναι μεγάλο και όπως σημειώνουν πηγές “για αυτό το λόγο έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα οικονομικών δυνατοτήτων της εταιρείας για να προσφέρει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, εφάμιλλο των προγραμμάτων που έχουν τρέξει οι μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας μέσα στο 2020”.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για το “ευνοϊκότερο πρόγραμμα των τελευταίων ετών που έχει πραγματοποιηθεί από δημόσια επιχείρηση” υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας της ΔΕΗ, παρεχόταν εφάπαξ αποζημίωση ύψους 35.000 ευρώ ανά συμμετέχοντα και  χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία ή κοινωνικά κριτήρια. Αντίθετα στα ΕΛΤΑ, προβλέπεται διπλάσια παροχή ανά εργαζόμενο με μέσο ύψος αποζημίωσης που ξεπερνά τις 70.000 ευρώ. 

Σημειώνουν ακόμη ότι δεδομένης της δυσχερούς θέσης της εταιρείας και των περιορισμένων κεφαλαιακών δυνατοτήτων της, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελουσίας δεν μπορεί να επαναληφθεί, ούτε και προβλέπεται κάτι τέτοιο στο πενταετές πλάνο που έχει κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Υπερταμείο κατά την διαδικασία της ΑΜΚ.

Οι αποζημιώσεις 

Το πρόγραμμα προβλέπει καταβολή μισθών έως και τεσσάρων ετών που θα φτάνουν έως και τα  95.000 ευρώ, κοινωνικά κριτήρια που  καλύπτουν ανήλικα τέκνα, τέκνα ΑΜΕΑ, καθώς και πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη.

Στον υπολογισμό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και γίνεται με βάση τους μισθούς του Δεκεμβρίου 2020, που μεσοσταθμικά είναι μεγαλύτεροι κατά 8% έναντι της νέας ΣΣΕ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ακόμη, με δαπάνη της εταιρείας προβλέπεται η διατήρηση των καλύψεων Ασφάλισης Ζωής και της Πρόσθετης Υγειονομικής Περίθαλψης για δύο χρόνια τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη του.

Επίσης προβλέπεται νομική υποστήριξη από ειδικούς σε ασφαλιστικά ζητήματα εργατολόγους για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, προβλέπεται να αποχωρήσουν σταδιακά από το τέλος Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Μαΐου, ενώ το ποσό της Εθελούσιας θα καταβάλλεται  κατά την ημερομηνία της αποχώρησης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − fourteen =