αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕλληνικοί incubators για startups: Από τα ανενεργά projects στα επίσημα websites τους, ως τους διαγωνισμούς με τα… χαρτζιλίκια

Ελληνικοί incubators για startups: Από τα ανενεργά projects στα επίσημα websites τους, ως τους διαγωνισμούς με τα… χαρτζιλίκια

Και ενώ το lockdown ετοιμάζεται να μας αφήσει (ελπίζουμε για τελευταία φορά), βλέπουμε και τους Ελληνικούς Incubators για startups, να κινούνται έτσι ώστε να επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Εδώ βέβαια προκύπτει και ένα ερώτημα: Ποιοι ακριβώς θα πάνε στους χώρους των incubators; Όπως έγραφα και σε προ-κορονοιού άρθρο εδώ στο It’s Possible, λόγω δουλειάς τυχαίνει να έχω πάει σε σχεδόν όλους τους incubators στην Αθήνα. Ποια είναι η εικόνα εκεί; Συνήθως το τοπίο… είναι ερημικό. Από τα 10 γραφεία που υπάρχουν σε έναν όροφο, θα δεις ανθρώπους στα 2. Τα άλλα είναι άδεια. Δεν συζητάμε για περιόδους καλοκαιριού ή γιορτών- τότε οι χώροι είναι εντελώς άδειοι. Δεν πατάει σχεδόν κανείς. Χώροι που υπάρχουν… απλά για να υπάρχουν.

Όλα αυτά προ-κορονοιού. Και μένει να δούμε τι (δεν) θα αλλάξει από εδώ και στο εξής.

Οι… ανενεργές startups στα επίσημα websites των incubators

Παρόμοιο ανοργάνωτο σκηνικό υπάρχει και στα επίσημα websites πολλών τέτοιων δομών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στα επίσημα websites των incubators παρουσιάζονται οι ομάδες που φιλοξενούνται στο εσωτερικό. Αυτή είναι η «βιτρίνα». Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: Αρκετές από τις startups που παρουσιάζονται εκεί, είναι ανενεργές. Προσωπικά έχει τύχει να πέσω πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις αρκετές φορές. Πρόκειται δηλαδή για startups που είτε έχουν σταματήσει πριν κάμποσο καιρό, είτε οι ιδρυτές «ψάχνονται» για το ποιο θα είναι το τελικό project που θέλουν να έχουν, είτε το έχουν βάλει στον «πάγο» για να δουν τις γενικότερες επαγγελματικές επιλογές τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι αν ψάξεις τις startups που υπάρχουν στα sites των incubators, θα διαπιστώσεις ότι κάποιες δεν έχουν καν επίσημο website. Ενώ ακόμα και τα social media των projects μπορεί μην έχουν νέες αναρτήσεις… εδώ και μήνες ή χρόνια.

Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια: Πρώτον, μπορεί να μην υπάρχει κανείς υπεύθυνος που να ανανεώνει το site του εκάστοτε incubator. Και έτσι οι ανενεργές startups παραμένουν «αναρτημένες», όπως ήταν πριν. Δεύτερον, μπορεί να γίνεται και λίγο… σκόπιμα όλο αυτό, έτσι ώστε να φαίνεται προς τα έξω ότι ένας incubator «έχει πολλά projects που τρέχουν» και άρα «κάτι κάνουμε».

Διαγωνισμοί με χρηματικά έπαθλα… χαρτζιλίκια

Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι οι Ελληνικοί incubators παρόλο που, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν τη στήριξη μεγάλων εταιριών και Οργανισμών, είναι ιδιαίτερα… εγκρατείς σε ότι αφορά τα χρηματικά βραβεία που δίνουν στις startups που στεγάζουν κατά καιρούς.

Βλέπουμε δηλαδή να γίνονται διαγωνισμοί, να διαφημίζονται, να αυτο-προβάλλονται οι incubators και τα στελέχη τους, και την ίδια στιγμή οι startuppers που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς να παίρνουν χρηματικά έπαθλα της τάξεως των… 1.000 ευρώ. ‘Η ακόμα παρακάτω. Χρήματα που θυμίζουν περισσότερο ένα μπάτζετ για διακοπές στη Μύκονο, παρά κεφάλαιο για ανάπτυξη επιχειρηματικού project. Και φυσικά πρόκειται για χρήματα που ένας μέσος startupper μπορεί να τα βρει και από αλλού, χωρίς να χρειάζεται να μπει σε μια τέτοια δομή. Δεν μιλάμε άλλωστε και για τίποτα… εκατομμύρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + sixteen =