αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕλλάκτωρ: Αποχωρεί από 5 χώρες

Ελλάκτωρ: Αποχωρεί από 5 χώρες

Για το τέλος του 2022 προσδιορίζεται χρονικά ο ισοσκελισμός του ισολογισμού της «Ακτωρ», καθώς τότε προβλέπεται ότι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ θα σταματήσει να είναι ζημιογόνος. Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθ. Μπουλούτας, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του φετινού εννεαμήνου.

Πρόκειται για μια πιο απαισιόδοξη εκτίμηση συγκριτικά με εκείνη που είχε κάνει στα μέσα Οκτωβρίου ο επικεφαλής της «Ακτωρ», Χρ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε αναφερθεί σε επιστροφή σε κερδοφορία με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2022. Οπως σημείωσε χθες ο κ. Μπουλούτας, ο όμιλος συνεχίζει τις προσπάθειες για ανάταξη της θυγατρικής «Ακτωρ». Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης από τις αγορές της Τσεχίας, της Μεγ. Βρετανίας και της Χιλής, ενώ προχωράει και η έξοδος από την Αυστραλία και τη Βραζιλία.

Κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος Ελλάκτωρ κατέγραψε ζημίες 56 εκατ. ευρώ, από ζημίες 39,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς επιβαρύνθηκε από τον σχηματισμό πρόβλεψης 26,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αρνητικής έκβασης διαιτησίας για το έργο του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ. Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο κατέστη εφικτή η καταγραφή κερδών προ φόρων ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 3 εκατ. ευρώ, έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα αρνητικών αποτελεσμάτων.

Κατά το φετινό εννεάμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε κατά 4%, σε 638 εκατ. ευρώ, αλλά κατά το τρίτο τρίμηνο υπήρξε άνοδος κατά 7%, σε 244 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 11%, σε 98,5 εκατ. ευρώ, αλλά χωρίς την αρνητική επίδραση της πρόβλεψης για το έργο στο Κατάρ καταγράφηκε αύξηση κατά 12%, σε 125 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το λειτουργικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 20% (χωρίς την πρόβλεψη), που είναι και το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Eιδικά ως προς τον τομέα των κατασκευών, οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 87 εκατ. ευρώ κατά το φετινό εννεάμηνο (από ζημίες 58 εκατ. ευρώ). Χωρίς την αρνητική επίδραση του έργου στο Κατάρ, οι ζημίες θα είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδο πλησιέστερο με εκείνο του 2020, κάτι που ισχύει και για τις λειτουργικές ζημίες EBITDA, που διαμορφώθηκαν σε 43,9 εκατ. ευρώ, από 43 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 15,2%, σε 317,4 εκατ. ευρώ, αλλά κατά το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά 8,7%, σε 128 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια θετική τάση, που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς επίκειται η έναρξη υλοποίησης νέων συμβάσεων, με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Κατά το τρέχον έτος έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις 366 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 166 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ (μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις), σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =