αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλεγκτές «τσάκωσαν» επαγγελματίες που είχαν POS αλλά… δεν έκοβαν αποδείξεις

Ελεγκτές «τσάκωσαν» επαγγελματίες που είχαν POS αλλά… δεν έκοβαν αποδείξεις

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην αγορά και να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο η απόκρυψη εισοδημάτων και η φοροδιαφυγή, όμως και αυτό δεν αποδεικνύεται πανάκεια.

Ήδη οι ελεγκτές έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωποι με κρούσματα επιχειρήσεων, κυρίως του κλάδου της εστίασης, όπου η πληρωμή με κάρτα δεν συνεπάγεται πάντα και την έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν ο πελάτης ζητήσει να πληρώσει με κάρτα ακολουθεί η έκδοση απόδειξης. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι ο έλεγχος έκδοσης απόδειξης την εποχή των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης είναι πολύ εύκολος. Οι ελεγκτές ζητούν το αρχείο της συσκευής POS με τις χρεώσεις που έχουν γίνει καθώς και το αρχείο της ταμειακής μηχανής για τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.

Γίνεται σύγκριση αριθμού αποδείξεων που έχουν εκδοθεί και χρεώσεων καθώς και του ποσού που έχει εισπραχθεί ηλεκτρονικά με τη συνολική αξία των αποδείξεων της ταμειακής και αν διαπιστωθούν αποκλίσεις πέφτουν “καμπάνες”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Capital.gr, δεν είναι λίγοι όσοι ρισκάρουν και δεν κόβουν απόδειξη ακόμη και αν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα. Τα κρούσματα αυτά είναι συχνά κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε συναλλαγές που γίνονται με τουρίστες. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια τριπλή ηλεκτρονική διασύνδεση.

Της ταμειακής μηχανής με τη συσκευή POS, της συσκευής POS με το taxis και της ταμειακής με το taxis. Πρόκειται για ένα ειδικό λογισμικό που στο τέλος κάθε ημέρας θα συγκρίνεται η αξία εισπράξεων με κάρτα και αποδείξεων και εφόσον το σύστημα χτυπάει κόκκινο η επιχείρηση θα δέχεται την επίσκεψη τω ελεγκτών.

Αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως του κλάδου της εστίασης, είχαν ανακαλύψει και μια ακόμη πατέντα προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην καταγράφονται οι εισπράξεις τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είχαν προμηθευτεί αλλοδαπά POS όπου η εκκαθάριση των συναλλαγών και η κατάθεση των χρημάτων γινόταν σε ξένες χώρες, όπως τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο ή τη Μάλτα. Οι συσκευές αυτές με την επιβολή των capital controls τέθηκαν εκτός νόμου.

Υπενθυμίζεται, ότι ζήτημα ημερών είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει ποιες επαγγελματικές κατηγορίες θα υποχρεωθούν το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου να έχουν εγκαταστήσει συσκευές POS. Σε αυτές σίγουρα θα περιλαμβάνεται η εστίαση και οι ιατρικές υπηρεσίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + nine =