αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Εκτόξευση» κερδών για την Alpha Bank μέσα στην πανδημία

«Εκτόξευση» κερδών για την Alpha Bank μέσα στην πανδημία

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 130,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank στο εννεάμηνο, έναντι 91,6 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019, παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Στα αποτελέσματα καταγράφεται παράλληλα ισχυρό Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ύψους 656,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, ενισχυμένο κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικής κύριας λειτουργικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας.

Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 892,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, αυξημένο κατά 1,5% σε ετήσια βάση και αντιστοιχεί σε 3%, ως ποσοστό των υπολοίπων δανείων, προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση, επιτρέποντας την απορρόφηση των ζημιών απομείωσης το εννεάμηνο 2020.

Το εννεάμηνο 2020, οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 736,6 εκατ. ή 2,5% επί του μέσου όρου δανείων, έναντι Ευρώ 750 εκατ. το προηγούμενο έτος, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους Ευρώ 287 εκατ., που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. 

Η τράπεζα εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού (OCR).

Στα αποτελέσματα καταγράφεται επίσης αύξηση των καταθέσεων σε επίπεδο Ομίλου κατά 1,3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2020. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και μειώθηκε σε 96% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι 100% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 118,3%.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) παρέμεινε σε 11,9 δισ. ευρώ, επιτρέποντας τη σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 18,3 δισ., σταθερά σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που οφείλεται στην προσωρινή διακοπή ρευστοποιήσεων, τη μείωση της αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings), και την περιορισμένη δραστηριότητα αποπληρωμών λόγω του Covid-19. 

Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στον Όμιλο μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 15 =