αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Εκτόξευση» καθαρών κερδών κατά 49,7% για την Μυτιληναίος στην περίοδο του Covid-19

«Εκτόξευση» καθαρών κερδών κατά 49,7% για την Μυτιληναίος στην περίοδο του Covid-19

Αυξημένο, σε ποσοστό 3,7%, κύκλο εργασιών, που διαμορφώθηκε σε 532,7 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η «Μυτιληναίος» το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με την εισηγμένη εταιρεία να διαθέτει ισχυρή ρευστότητα που διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 700 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ταμειακά διαθέσιμα και 800 εκατ. ευρώ σε άμεσα ρευστοποιήσιμες γραμμές χρηματοδότησης. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς η «Μυτιληναίος» εμφάνισε αύξηση λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) κατά 24%, στα 80,6 εκατ. ευρώ, κι ενίσχυσε τα καθαρά κέρδη κατά 49,7%, στα 36,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 530 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA σε 1,76, με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Μεταλλουργία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, ο τομέας της μεταλλουργίας εμφανίζει εξαιρετική ανθεκτικότητα και αποδίδει καλύτερα από τον κλάδο παρά τη διεθνή κρίση, κυρίως εξαιτίας του προγράμματος «Ηφαιστος». Συνέχισε δε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του, με τα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου να παραμένουν σε πλήρη λειτουργία και χωρίς προβλήματα αναφορικά με τη ζήτηση των προϊόντων και την εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19.

Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών τόσο για την αλουμίνα όσο και για το αλουμίνιο. Οι τιμές της αλουμίνας παρουσίασαν πτωτική τάση, καθώς ο δείκτης API υποχώρησε κατά 26,3% σε 285 δολάρια ανά τόνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ωστόσο, το σημαντικά μειωμένο κόστος πρώτων υλών και ειδικότερα οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου βελτίωσαν το κόστος παραγωγής αλουμίνας κατά 30% (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) ή 15% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, εξασφαλίζοντας ικανοποιητική κερδοφορία.

Ενέργεια

Ο τομέας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, επωφελούμενος από το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της «Μυτιληναίος», σημείωσε αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΤΣ) στη χονδρεμπορική αγορά.

Το φυσικό αέριο ήταν το βασικό καύσιμο παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τη συμμετοχή του να ανέρχεται στο 31% του μείγματος παραγωγής. Ταυτόχρονα, η παραγωγή λιγνίτη μειώθηκε περαιτέρω κατά 31% (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους), ενώ η χαμηλότερη ζήτηση στην Ιταλία συντέλεσε στην αύξηση των καθαρών εισαγωγών κατά 47% για την ίδια περίοδο.

Παρά τη μείωση της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) κατά 25,9% στα 50,4 ευρώ/ MWh, το προφίλ κατανάλωσης, το μέγεθος και η δυνατότητα της «Μυτιληναίος» να εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας (clean spark spread) για τις θερμικές μονάδες παραγωγής της κατά 55% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Ο κλάδος ολοκληρωμένων έργων και υποδομών βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του στρατηγικού επιχειρηματικού του πλάνου, με στόχο να επικεντρωθεί στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και τα έργα ενεργειακής απόδοσης.

Ο τομέας διεθνούς ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 155 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 160 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο συμβασιοποίησής τους.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =