αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΕκεί όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 3.775 ευρώ: Μιλήσαμε με έναν Έλληνα που δουλεύει τους χειμώνες στην Ελβετία

Εκεί όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 3.775 ευρώ: Μιλήσαμε με έναν Έλληνα που δουλεύει τους χειμώνες στην Ελβετία

Ξεκίνησε να στέλνει βιογραφικά σε ξενοδοχεία της Ελβετίας το 2017, ένα από αυτά είπε το «προσλαμβάνεστε» και κάπως έτσι ο Διονύσης Μπαλτσής περνά μέχρι σήμερα τους χειμώνες του στην Ελβετία, μαζί με την σύζυγο του. «Τους υπόλοιπους μήνες ζούμε στο νησί της Κω χωρίς να εργαζόμαστε ιδιαίτερα σκληρά», λέει στο It’s Possible.

«Είμαστε ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ένα 4στερο ξενοδοχείο μέσα στις ελβετικές Άλπεις. Δουλεύουμε και οι 2 στο μπαρ του ξενοδοχείου», εξηγεί.

Αλλά πως είναι να ζεις και να εργάζεσαι σε μία χώρα όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 3.775 ευρώ; Και τι συμβουλή θα έδινε σε άλλους Έλληνες που σκέφτονται να κάνουν μια αντίστοιχη κίνηση; Ο Διονύσης Μπαλτσής απάντησε σε όλα στην συνέντευξη του στο It’s Possible. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε επίσης να τον βρείτε στο YouTube κανάλι του, όπου παραθέτει πολλά χρήσιμα tips.

Πότε εγκατασταθήκατε στην Ελβετία; Και πως πήρατε αυτή την απόφαση

Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσω πως στην Ελβετία ζούμε και εργαζόμαστε μόνο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Απριλίου).

Τους υπόλοιπους μήνες ζούμε στο νησί της Κω χωρίς να εργαζόμαστε ιδιαίτερα σκληρά.

Το καλοκαίρι του 2017 εγώ και η τότε κοπέλα μου σήμερα γυναίκα μου και μητέρα του παιδιού μου 2,5 ετών αποφασίσαμε πως με 900 ευρώ το μήνα για 5-6 μήνες καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε χρήματα ώστε να κάνουμε μερικά όνειρα πραγματικότητα όπως να ταξιδέψουμε τον κόσμο.

Μονόδρομος ήταν λοιπόν να βρούμε κάτι σε μια χώρα που θα μας έδινε το προνόμιο αυτό.

Έτσι στείλαμε βιογραφικά σε 50 ξενοδοχεία που λειτουργούν χειμώνα στην Ελβετία, κάποια από αυτά απάντησαν αρνητικά κάποια είχαν τις αμφιβολίες και 1 μας προσέλαβε απευθείας, στο οποίο εργαζόμαστε για 6η σεζόν.

Με τι ασχολείστε επαγγελματικά αυτή τη στιγμή εκεί και πως είναι η καθημερινότητα σας;

Είμαστε ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ένα 4στερο ξενοδοχείο μέσα στις ελβετικές Άλπεις.

Δουλεύουμε και οι 2 στο μπαρ του ξενοδοχείου.

Η βάρδια βγαίνει αρκετά ομαλά καθώς οι πελάτες του ξενοδοχείου είναι αρκετά ευγενικοι και δεν δημιουργούν προβλήματα ουτε ούτε έχουν περίεργες απαιτήσεις.

Όπως καλά γνωρίζετε στην Ελβετία η εργασία είναι 5θήμερη οπότε έχουμε αρκετό χρόνο μέσα στην εβδομάδα να κάνουμε τα χόμπι μας.

Συνήθως θα πάμε για σκι ή περίπατο όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όμως και τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου όπως το γυμναστήριο, bowling πισίνα κτλ.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή στην Ελβετία και τι μισθοί «παίζουν» γενικότερα;

Ο κατώτατος μισθός για κάποιον ανειδίκευτο είναι 3.700 Ελβετικά φράγκα (περίπου 3.775 ευρώ) για 42 ώρες την εβδομάδα, αυτό σημαίνει πως κάποιος με μια βασική γνώση σε κάποιο τομέα θα πάρει πάνω από 5 χιλιάδες το μήνα.

Συνήθως δηλαδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πάρουν 4.500 με 5.500 το μήνα μικτά.

Δεν θα μιλήσω για πιο εξειδικευμένες ειδικότητες γιατί εκεί οι αριθμοί ξεφεύγουν.

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί;

Τα τελευταία χρόνια βλέπω μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Ελλήνων που έρχονται στην Ελβετία για σεζόν αλλά και μόνιμη εργασία.

Κάποιοι από αυτούς γυρίζουν πίσω αλλά πολλοί βλέπουν τη χώρα ως «χώρα της επαγγελίας».

Ένα αρνητικό στοιχείο που συνήθως έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει για την Ελβετία, είναι το υψηλό κόστος ζωής. Με βάση τα όσα έχετε δει, είναι μια ακριβή χώρα;

Σίγουρα το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό, είναι από τις πιο ακριβές χώρες του κόσμου αλλά με υψηλούς μισθούς.

Κάποια προϊόντα είναι αστεία υπερτιμημένα όπως το κρέας που είναι πανάκριβο σε σχέση με άλλες χώρες ίδιου βιοτικού επιπέδου.

Τι γρήγορες συμβουλές θα δίνατε σε έναν Έλληνα/ Ελληνίδα που σκέφτεται να μετακομίσει μόνιμα στην Ελβετία;

Μια συμβουλή θα έδινα που θα του έλυνε τα χέρια στην Ελβετία και του άνοιγε πολλές πόρτες είναι να μάθει τη γλώσσα.

Βλέπω καθημερινά Έλληνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δουλειά τους επειδή δεν μιλούν την γλώσσα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα γερμανικά που ομιλούνται σε περισσότερο από το 60% της Ελβετίας. Μιλώντας τη γλώσσα ανεβαίνει κατακόρυφα και το μισθολογικό κομμάτι.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως είναι να ζεις και να δουλεύεις στο Ντουμπάι: Το συζητήσαμε με μια Ελληνίδα που είναι εκεί

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 7 =