αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΕΚΕ: «Πρόστιμα 50.787€ σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για το ‘καλάθι του νοικοκυριού’. Εισακούσθηκαν οι διαπιστώσεις μας»

ΕΕΚΕ: «Πρόστιμα 50.787€ σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για το ‘καλάθι του νοικοκυριού’. Εισακούσθηκαν οι διαπιστώσεις μας»

Εισακούσθηκαν οι διαπιστώσεις της ΕΕΚΕ για αισχροκέρδεια στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα επιβληθούν πρόστιμα συνολικού ύψους 50.787€ σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πωλούσαν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους του επιτρεπόμενου.

Η ΕΕΚΕ κατόπιν συνεχών ερευνών, ελέγχων και συγκρίσεων, επισημαίνει ακόμη μία φορά, σειρά από παραβάσεις που δεν έχουν ληφθεί υπόψη:

  1. Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν αφορούν παραβάσεις μόνο της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του μέτρου (03-09/11/2022) ενώ η ίδια αντικαταναλωτική πρακτική συνεχίζει και τις υπόλοιπες εβδομάδες
  2. Εξακολουθεί το φαινόμενο, κάποιες από τις αλυσίδες εμπορίας που καταχώρησαν στην πλατφόρμα «e-katanalotis» προϊόντα, να μην έχουν αποστείλει πλήρη κατάλογο αυτών, δηλαδή, δεν καλύπτουν όλες τις κατηγορίες, όπως αυτές περιγράφονται στον νόμο.
  3. Εκτός από τα προϊόντα για τα οποία έχει επιβληθεί το πρόστιμο, σε πολλές από τις συμμετέχουσες αλυσίδες στο μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία όταν αφαιρούνται από το «καλάθι» πωλούνται στα ράφια με τιμή έως και 146,21% ακριβότερα.
  4. Παρατηρείται, μέχρι σήμερα, έλλειψη προϊόντων του «καλαθιού» την πρώτη κιόλας ημέρα κάθε νέας εβδομάδας
  5. Στην πλατφόρμα e-katanalotis, την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, γίνεται παραπλανητική σύγκριση ανόμοιων κατά μέγεθος, συσκευασία, είδος προϊόντων, με σκοπό να αναδειχθεί μείωση τιμών.
  6. Πολλές βιομηχανίες μειώνουν το περιεχόμενο του προϊόντος χωρίς όχι μόνο μείωση της τιμής αλλά σε πολλές περιπτώσεις με αύξηση

«Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας θα παρακολουθεί και θα ελέγχει και θα αναδεικνύει όλες τις αντικαταναλωτικές πρακτικές απ’ όπου και αν προέρχονται. Επιδίωξή μας είναι να μην μείνει κανείς καταναλωτής απροστάτευτος, βορά στις παραπλανητικές πρακτικές» σημειώνει η ΕΕΚΕ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × five =