αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Εδώ είμαστε μια οικογένεια»: 5 φράσεις που θα ακούσεις στη δουλειά και τι σημαίνουν στην πραγματικότητα

«Εδώ είμαστε μια οικογένεια»: 5 φράσεις που θα ακούσεις στη δουλειά και τι σημαίνουν στην πραγματικότητα

Είναι φράσεις που ίσως έχεις ακούσει ήδη στη δουλειά σου. Ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείσαι. Το περίεργο με την «εταιρική ομιλία» είναι ότι μερικές φορές σημαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που σημαίνουν κυριολεκτικά οι λέξεις σε μια φράση. Εδώ είναι 5 παραδείγματα, έτσι όπως τα παραθέτει το αμερικανικό inc.com.

1. «Έχεις απεριόριστες ημέρες διακοπών»

Μετάφραση: «Δεν έχεις ημέρες διακοπών». Ενώ θεωρητικά μπορείτε να πάρετε ρεπό ή άδεια, στην πραγματικότητα θα ληφθεί ως απόδειξη ότι δεν είστε πραγματικά απαραίτητοι. Επίσης αν μπορείτε να είστε πολλές ημέρες εκτός γραφείου, μάλλον θα πρέπει να υποσχεθείτε ότι δεν θα πάτε οπουδήποτε δεν υπάρχει καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Καταλαβαίνετε γιατί.

2. «Η συμμετοχή σου σε αυτό είναι εθελοντική»

Μετάφραση: «Η συμμετοχή σου είναι υποχρεωτική». Αυτό είναι ένα απλό τεστ της πίστης σας στην εταιρεία, τον συγκεκριμένο Οργανισμό σας ή/και το αφεντικό σας. Αν δεν το κάνετε, προφανώς δεν είστε αληθινός «παίκτης ομάδας». Θα μάθετε ακριβώς τι σημαίνει αυτό στην πορεία. Είτε με αλλαγές στον μισθό σας, είτε με συνολικότερες αλλαγές.

3. «Εκτιμούμε τη διαφορετικότητα/το περιβάλλον/ την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής»

Μετάφραση: «Εκτιμούμε το status quo». Όλα αυτά είναι τέλεια παραδείγματα του “όσο λιγότερα σκοπεύετε να κάνετε για κάτι, τόσο περισσότερο πρέπει να μιλήσετε για αυτό.” Οι υπερβολικές «συζητήσεις» και δηλώσεις για αυτά δεν φέρνουν συνήθως αποτελέσματα, γι’ αυτό, για παράδειγμα, μετά από δεκαετίες «εκπαίδευσης για τη διαφορετικότητα», μόνο το 7,5% των CEO του Fortune 500 είναι γυναίκες.

4. «Αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζονται απολύσεις».

Μετάφραση: «Επίκεινται απολύσεις». Όποια εταιρεία είναι αρκετά ανόητη για να ανακοινώσει ότι σίγουρα θα υπάρξουν απολύσεις στο μέλλον, μαθαίνει πολύ γρήγορα ότι θα χάσει τους πιο ταλαντούχους υπαλλήλους της, οι οποίοι θα αρχίσουν αμέσως να ψάχνουν για άλλη δουλειά και πιθανότατα να αποκτήσουν αμέσως μία. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον της διοίκησης να κρατήσει μυστικές τις απολύσεις μέχρι την ημέρα που θα ανακοινωθούν.

5. «Είμαστε μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια»

Μετάφραση: «Είμαστε μια μεγάλη δυσλειτουργική οικογένεια». Εάν πηγαίνετε να δουλέψετε σε μια εταιρεία που κάνει αυτόν τον πολύ συνηθισμένο ισχυρισμό, να γνωρίζετε ότι μάλλον θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =