αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι πρόθυμος να νιώθεις σαν να είσαι ο ‘χαζός’ στο δωμάτιο: Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορείς να γίνεις CEO

Είσαι πρόθυμος να νιώθεις σαν να είσαι ο ‘χαζός’ στο δωμάτιο: Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορείς να γίνεις CEO

Τελικά, μεγάλος CEO γεννιέσαι ή γίνεσαι; Σύμφωνα με τον διάσημο επενδυτή Ben Horowitz, τα περισσότερα από τα skills που χρειάζεται μια τέτοια θέση, μαθαίνονται μέσα από την εμπειρία.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι… μπορούν να γίνουν όλοι CEOs. Παρά το γεγονός, πως αν κάνεις μια βόλτα στο ελληνικό Linkedin θα δεις αμέτρητα προφίλ που έχουν ως επαγγελματικό τίτλο την θέση του CEO ή κάτι παρόμοιο.

Πως όμως μπορείς να γνωρίζεις το αν είσαι κατάλληλος για μια τέτοια θέση; Όπως εξηγεί το αμερικανικό inc.com, υπάρχουν 5 σημάδια. Τα βλέπεις στον εαυτό σου;

1# Έχεις περιέργεια και είσαι σε φάση συνεχούς μάθησης. Ίσως το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να έχεις. Η συνεχής αυτο- βελτίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κόσμου, από τον Warren Buffett και τον Bill Gates ως την Oprah Winfrey, περιγράφουν τον εαυτό τους «αιώνιο μαθητή».

2# Είσαι πρόθυμος να νιώθεις σαν να είσαι ο ‘χαζός’ στο δωμάτιο. Είναι οι CEOs έξυπνοι; Σίγουρα, η διαχείριση μιας εταιρείας απαιτεί έναν ορισμένο βαθμό νοημοσύνης. Αλλά για τους κορυφαίους ηγέτες, η ικανότητα του να ακούνε είναι ακόμα πιο σημαντική. Δεν γίνεται να τα ξέρεις όλα. Αν θες να γίνεις ένας σπουδαίος CEO πρέπει να είσαι ταπεινός και να μπορείς να ακούς τις ιδέες των άλλων, ακόμα κι αν βρίσκονται σε πιο χαμηλόβαθμες θέσεις. Ίσως έχουν κάτι χρήσιμο να σου πουν.

3# Ξέρεις ότι ένα όνειρο είναι τρελό, αλλά θα το κυνηγήσεις έτσι κι αλλιώς. Μερικές φορές, αξίζει να προσπαθήσεις ακόμα κι αν οι αρχικές πιθανότητες είναι εναντίον σου, έχει πει ο Elon Musk. Ο οποίος έχει επίσης δηλώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις νιώθει φόβο. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει από το να βάλει σε εφαρμογή ακόμα και τα πιο τρελά σχέδια του. Και κάπως έτσι, φέρνει σπουδαία αποτελέσματα.

4# Εστίαση στον στόχο. Κάποιοι το αποκαλούν «ποιοτικό πάθος». Άλλοι αναφέρονται σε αυτό ως εστίαση. Όποιον όρο κι αν επιλέξεις, ένα είναι σίγουρο: Αν θες να θες να γίνεις ένας μεγάλος leader, πρέπει να αφήσεις στην άκρη τους περισπασμούς, και να εστιάζεις 100% στον μεγάλο στόχο σου. Βρες ένα πρόβλημα εκεί έξω, και εργάσου σκληρά μέχρι να το λύσεις.

5# Μπορείς να πεις μια καταπληκτική ιστορία. Και τι σχέση έχει αυτό με την ηγεσία; Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος. Και αν θες να πείσεις τους άλλους να σε ακολουθήσουν, πρέπει να παραθέσεις μια καλή ιστορία. Να τους μεταδόσεις τον «μεγάλο σκοπό». Να συνδυάσεις το συναίσθημα, μαζί με τα business επιχειρήματα. Πρέπει επίσης να πείσεις τους πελάτες ή τους επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι CEOs όπως ο Steve Jobs ή ο Bill Gates, ήταν πάντα καλοί στο να εμπνέουν τους άλλους. Και να τους μεταφέρουν το όραμα τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − three =