αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι πραγματικά έξυπνος; Τότε πρέπει να έχεις 1 χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Jeff Bezos και τον Adam Grant

Είσαι πραγματικά έξυπνος; Τότε πρέπει να έχεις 1 χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Jeff Bezos και τον Adam Grant

Ενώ συχνά νομίζουμε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι πρέπει να είναι… σίγουροι για τις απόψεις και τις κινήσεις τους, η πραγματικότητα μάλλον είναι διαφορετική. Τα άτομα υψηλής ευφυΐας έχουν αμφιβολίες. Δεν σταματούν να εξερευνούν. Δεν έχουν πρόβλημα να εξετάσουν ένα ζήτημα από διαφορετικές οπτικές, και να αλλάξουν γνώμη αν χρειαστεί. Νέα στοιχεία; Νέες αποφάσεις. Νέες καταστάσεις; Νέες στρατηγικές.

Με απλά λόγια: Οσο πιο έξυπνος είσαι, τόσο λιγότερα θεωρείς ότι ξέρεις — γιατί συνειδητοποιείς πόσα πράγματα πρέπει να γνωρίζεις, σημειώνει το αμερικανικό inc.com.

O Jeff Bezos συμφωνεί. Όπως έχει πει ο Mr Amazon: «Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι αναθεωρούν συνεχώς την άποψη τους, επανεξετάζοντας ένα πρόβλημα που πίστευαν ότι είχαν ήδη λύσει. Είναι ανοιχτοί σε νέες απόψεις, νέες πληροφορίες, νέες ιδέες. Σε αντιφάσεις και challenges για τον δικό τους τρόπο σκέψης».

O best-seller συγγραφέας και ψυχολόγος στο University of Pennsylvania, Adam Grant, έχει και αυτός παρόμοια άποψη. Γράφει στο βιβλίο του Think Again: «Τα σπουδαία μυαλά, δεν τρέφουν αμφιβολίες επειδή είναι… απατεώνες. Διατηρούν αμφιβολίες γιατί ξέρουν ότι όλοι είμαστε μερικώς τυφλοί και ότι έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν την όρασή τους. Δεν καυχιούνται για το πόσα ξέρουν. Γνωρίζουν ότι κάθε απάντηση εγείρει νέα ερωτήματα και η αναζήτηση της γνώσης δεν τελειώνει ποτέ. Το χαρακτηριστικό των δια βίου μαθητών είναι ότι αναγνωρίζουν ότι μπορούν να μάθουν κάτι από όλους όσους συναντούν».

Γιατί η σοφία δεν βρίσκεται στη βεβαιότητα. Σοφία είναι να γνωρίζεις ότι ενώ μπορεί να ξέρεις πολλά, υπάρχουν και πολλά που δεν ξέρεις. Οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν φοβούνται να κάνουν λάθος. Δεν φοβούνται να παραδεχτούν ότι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Και δεν φοβούνται να πουν «νομίζω» αντί για «ξέρω».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλεις να γίνεις πλούσιος; Η επιστήμη λέει ότι είναι πιο πιθανό, αν ανήκεις σε κάποιο από αυτούς τους 5 τύπους προσωπικοτήτων

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 5 =