αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕίσαι νέος και έχεις μια επιχειρηματική ιδέα που ωφελεί την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης; Δες πως μπορείς να πάρεις χρηματοδότηση

Είσαι νέος και έχεις μια επιχειρηματική ιδέα που ωφελεί την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης; Δες πως μπορείς να πάρεις χρηματοδότηση

Είστε νέοι και έχετε μια επιχειρηματική ιδέα που να ωφελεί την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και αναζητείτε πλατφόρμα οικονομικής υποστήριξης της; Τότε αξίζει να γνωρίσετε και να συμμετάσχετε στη διαδικασία του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού Νέων Θεσσαλονίκης (ΣΠΝ).

Τι είναι ο ΣΠΝ;

Η ανάγκη ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών αποτελεί κοινά αποδεκτή διαπίστωση. Η συμμετοχή των νέων στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για θέματα και δράσεις που τους αφορούν είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση επιτυχημένων πολιτικών για την νεολαία.

Ένας γενικός ορισμός που μπορεί να αποδοθεί σχετικά με την έννοια του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού Νέων είναι ότι αποτελεί διαδικασία συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ), που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή τμήματος των οικονομικών της πόρων.

Η αποστολή του έργου είναι να ενισχυθεί ο ρόλος και η υποστήριξη των νέων και των ομάδων που σχετίζονται με αυτούς, στην ενεργό συμμετοχή τους, στην αλλαγή της κοινωνίας μέσω μιας βιώσιμης, υπεύθυνης και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίας μέσω της διανομής χώρου, πολιτισμού, δύναμης, τη χαρά, το όραμα και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ενδυνάμωση των νέων, η κινητικότητα, η πληροφόρηση και ο δομημένος διάλογος, στο πλαίσιο ενός ετήσιου προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, ενός προγράμματος που αποτελεί μέρος της τοπικής στρατηγικής για τη νεολαία.

Μια ανοικτή  πρόσκληση ,σε όλους τους νέους ή φορείς νέων  που επιθυμούν να συμμετάσχουν, διαδικασία η οποία έχει ομοιότητες με την άμεση και αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Προϋποθέτει την συμμετοχή, αποτελεί μια αυτορυθμιζόμενη διαδικασία, όπου οι νέοι αποφασίζουν για την κατανομή μέρους των πόρων του προϋπολογισμοί της ΚΕΔΗΘ.

Ποιος είναι πίσω από τον πρώτο ψηφιακό ΣΠΝ;

Η ΚΕΔΗΘ εδώ και χρόνια καινοτομεί με το σχεδιασμό, οργάνωση και πραγματοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων νεολαίας, προβολή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο και το διάλογο μεταξύ των νέων της Ευρώπης και η δημιουργία κέντρων νεότητας. Ο ΣΠΝ είναι ένα επιπρόσθετο εγχείρημα στην ατζέντα της με στοιχείο καινοτομίας και διαφοροποίησης από παρεμφερείς διαδικασίες στην Ελλάδα τη ψηφιακή μορφή που έχουν τα περισσότερα στάδια, όπως αυτό της ψηφοφορίας.

Το εγχείρημα της ΚΕΔΗΘ υποστηρίζει η τετραμελής ομάδα απαρτιζόμενη από τους Ευαγγελία Δεδούση, Αντωνία Μαρκοβίτη, Γιώργο Παπαγεωργίου και Ζαφείρη Σιδηρόπουλο, οι οποίοι έλαβαν σχετικό training κατάρτισης συμμετοχικών προϋπολογισμών στο Τορίνο της Ιταλίας.

Ποια η σχέση του επιχειρείν με το ΣΠΝ;

Οι επιλέξιμες δραστηριότητες για το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό για την Νεολαία πρέπει να εντάσσονται σε μία από τις δέκα (10) θεματικές της τοπικής στρατηγικής για τη νεολαία:

  1. Οι Νέοι Συμμετέχουν στα Κοινά
  2. Αστικό Τοπίο – Πράσινη Ανάπτυξη – Περιβάλλον
  3. Καινοτομία – Νεανική Επιχειρηματικότητα
  4. Κοινωνία των Πολιτών – Εθελοντισμός
  5. Πολυπολιτισμικότητα – Κοινωνική Ένταξη
  6. Οι Γενιές Επικοινωνούν
  7. Τέχνες και Πολιτισμός
  8. Αθλητισμός – Υγεία
  9. Εξωστρέφεια – Νεανικός Τουρισμός
  10. Προσβασιμότητα

Το επιχειρείν ενθαρρύνεται ιδιαίτερα και για αυτό το λόγο κατέχει τη δική του κατηγορία. Αν έχετε μια ωραία ιδέα, μια πρόταση – είτε συμμετέχετε σε άτυπη ομάδα νέων είτε σε οργάνωση- διαβάστε τον κανονισμό, συμπληρώστε την φόρμα και δείτε με ποιον τρόπο και πότε μπορείτε να την καταθέσετε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της ΚΕΔΗΘ ή επικοινωνώντας με την ομάδα ΣΠΝ Θεσσαλονίκης στο neolaia@kedith.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =