αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι μπροστά σε μια αγχωτική αλλαγή στη ζωή σου; Εδώ είναι 10 τρόποι για να την διαχειριστείς

Είσαι μπροστά σε μια αγχωτική αλλαγή στη ζωή σου; Εδώ είναι 10 τρόποι για να την διαχειριστείς

Καθημερινά βιώνουμε πολλές αλλαγές: στην καριέρα, στο περιβάλλον, στον εαυτό μας, στην υγεία κάποιου που αγαπάμε, στις σχέσεις, στα οικονομικά, στις αντιλήψεις μας και τις ευθύνες μας. Η αλλαγή, η αβεβαιότητα και η ανάγκη κάποιες φορές να πέσουμε κατευθείαν στα βαθιά μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνα.

Από την άλλη όταν είσαι ανοιχτός στις νέες ευκαιρίες, αποκτάς νέες ιδέες, αντιλήψεις, γνώσεις, επαφές και δυνατότητες καθώς η κάθε εμπειρία σου δίνει και ένα μάθημα ζωής. Θα πρέπει λοιπόν να αναδιαμορφώσεις τη νοοτροπία σου και να είσαι ανοιχτός σε καθετί που μπορεί να επιφέρει η κάθε αλλαγή.

Αν κι εσύ αντιμετωπίζεις μία μετάβαση στη ζωή σου, τα 10 βήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το στρες που αυτή μπορεί να σου προκαλεί.

1.Κράτα θετική στάση

Όση αβεβαιότητα και αν αισθάνεσαι, θα πρέπει να υπενθυμίζεις διαρκώς στον εαυτό σου ότι με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρεις. Θα πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου και να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου.

2. Δείξε ευγνωμοσύνη

Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, είναι πολύ σημαντικό να εξασκήσεις την ευγνωμοσύνη. Να θυμάσαι πως ανεξάρτητα από ότι περνάς, υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι ευγνώμων. Πάντα κάποιος άλλος θα αντιμετωπίζει κάτι πιο δύσκολο από εσένα και θα έχει μία καλύτερη προσέγγιση στη ζωή. Γιατί να μην μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο;

3. Να είσαι ευάλωτος (με την καλή έννοια)

Το να είσαι ευάλωτος δεν σημαίνει ότι θα αφήσεις τους άλλους να σε εκμεταλλευτούν ή να σε απογοητεύσουν. Σημαίνει ότι συνειδητοποιείς ότι το αίσθημα του φόβου ή της στενοχώριας που συνοδεύουν το άγχος της μετάβασης και ίσως θα πρέπει να μιλήσεις για όλα αυτά. Αν δεν τα εκφράσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καθυστερήσεις.

4. Να είσαι δραστήριος

Προσπάθησε να διατηρήσεις τον έλεγχο όσο περισσότερο μπορείς κατά τη διάρκεια της όποιας αλλαγής και προσπάθησε να είσαι όσο τον δυνατόν πιο δυναμικός.

5. Γιόρτασε τις μικρές νίκες

Αξίζεις την εμψύχωση και την ενθάρρυνση. Γιόρταζε λοιπόν για καθετί μικρό που καταφέρνεις.

6. Ξέχασε για λίγο τη φράση “τι θα γινόταν αν”

Εστίασε στο παρόν και στο πώς θα τα βγάλεις πέρα σήμερα. Μην ανησυχείς για το τι θα γίνει 5 χρόνια αργότερα ή στο τι θα γινόταν αν… Απλώς εστίασε στο επόμενο βήμα που πρέπει να κάνεις και προσπάθησε να κατακτήσεις τον στόχο.

7. Να ξέρεις πότε πρέπει να πεις “όχι” και πότε πρέπει να πεις “ ναι”

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να μάθεις πότε πρέπει να λες “όχι” και πότε πρέπει να λες “ναι”. Αν πάντα λες ναι και εξαντλείς τον εαυτό σου, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να λες όχι για να εξασφαλίσεις χρόνο για εσένα. Αν πάλι λες συνεχώς όχι, θα πρέπει να αρχίσεις να λες ναι για να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να συναναστρέφεται άτομα, για τα οποία ενδιαφέρεσαι και αγαπάς.

8. Δημιούργησε μία ρουτίνα, στην οποία μπορείς να βασιστείς

Όταν το στρες κάνει την εμφάνισή του, ο καλύτερος τρόπος να το διαχειριστείς είναι ελέγξεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Υπάρχουν 2 ρουτίνες που πρέπει να δημιουργήσεις. Η πρώτη αφορά στην αντίδρασή σου στο στρες. Όταν αρχίσεις να νιώθεις ότι εξαντλείσαι, θα πρέπει να στρέφεσαι στην ρουτίνα διαχείρισης του στρες, προκειμένου να μπορέσεις να το απελευθερώσεις πριν εξαπλωθεί. Η δεύτερη είναι να καθιερώσεις μία πρωινή ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να διατηρείς τον έλεγχο όταν ξεκινάς την ημέρα σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρείς την ενέργεια και την αισιοδοξία σου.

9. Διώξε τον θόρυβο

Ο θόρυβος έχει να κάνει με κάθε πληροφορία που είναι αρνητική, λανθασμένη ή περιττή ή σε κάνει να παρεκκλίνεις από τον δρόμο της επιτυχίας. Ο θόρυβος έχει να κάνει με οτιδήποτε διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και σε εμποδίζει να επιτύχεις τους στόχους σου. Γι’ αυτό διώξε καθετί ακατάλληλο, άχρηστο, άστοχο, υποθετικό που αποσπά την προσοχή σου.

10. Ζήτησε βοήθεια

Μην φοβάσαι και μην ντρέπεσαι να ζητήσεις βοήθεια. Είτε αυτή είναι μικρή ή μεγάλη, υπάρχουν γύρω σου άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν. Μην προσπαθήσεις να τα κάνεις όλα μόνος σου κατά την διάρκεια αυτής της μετάβασης. Ζήτησε την βοήθεια των γύρω σου και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =