αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίμαστε χώρα digital νομάδων; Αν το πούμε παραέξω θα γελάνε… | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είμαστε χώρα digital νομάδων; Αν το πούμε παραέξω θα γελάνε… | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Έγινε πάλι. Τις τελευταίες ώρες βιώνουμε ένα ακόμα τηλεπικοινωνιακό φιάσκο. Αυτή την φορά ήταν η σειρά της Cosmote. Όπως έγραψε το It’s Possible από εχτές το βράδυ, το δίκτυο της εταιρίας έπεσε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα προβλήματα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης και οι αναφορές πολλαπλασιάστηκαν στην συνέχεια. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι χρήστες, προβλήματα παρουσιάζονται τόσο στο τηλέφωνο, όσο και στο ίντερνετ. Πολλοί είναι οι συνδρομητές που καλούσαν από εχτές στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας για να μάθουν τι ακριβώς έχει συμβεί, ωστόσο εκεί η αναμονή… είναι μακρά και οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν καν να μιλήσουν με κάποιο εκπρόσωπο.

Ενδεικτικό είναι ότι η Facebook Page της Cosmote έχει γεμίσει με αρνητικά σχόλια από αγανακτισμένους συνδρομητές. Παρόμοιο το σκηνικό και στο Twitter.

Σήμερα, Τετάρτη, η εταιρία έβγαλε ανακοίνωση για να μας ενημερώσει ότι υπάρχει πρόβλημα (αλήθεια;) και ότι εργάζεται για να το επιδιορθώσει στο σύνολο του. Ενώ μας ενημερώνει επίσης ότι: «Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία και ευχαριστούμε θερμά για την κατανόησή σας». Μέχρι το επόμενο black-out…

Πριν λίγες ημέρες είχαμε ανάλογο φιάσκο με την Vodafone. Και σε αυτή την περίπτωση πολλοί συνδρομητές έμειναν – απροειδοποίητα- χωρίς σταθερό τηλέφωνο, κινητό και ίντερνετ. Και σε αυτή την περίπτωση τα social media γέμισαν με αρνητικά σχόλια από αγανακτισμένους χρήστες. Και σε αυτή την περίπτωση η εταιρία μας είπε ότι… λυπάται.

Όλα αυτά την στιγμή που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, έχουμε το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα δηλαδή και στις ημέρες που οι πάροχοι δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς, οι υπηρεσίες που παρέχουν μοιάζουν απαρχαιωμένες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Έχουμε το πιο αργό ίντερνετ και το χρυσοπληρώνουμε.

Το ερώτημα: Μπορούμε μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό να λέμε ότι είμαστε… χώρα digital νομάδων; Μάλλον όχι. Δηλαδή οκ, μπορούμε να το λέμε μεταξύ μας για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αν το πούμε παραέξω μάλλον θα γελάνε. Σκεφτείτε τώρα να έρθει στην Ελλάδα π.χ. ο Δανός digital νομάς (στη χώρα του έχει μέση ταχύτητα ίντερνετ 140 Mbps) και να συναντήσει το σκηνικό που περιγράφουμε παραπάνω.

Στο μεταξύ, βλέπουμε κάποια communities να δημιουργούνται σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα. Κάτι που φυσικά είναι καλοδεχούμενο. Και όλοι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αυτές τις κοινότητες. Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε, ακόμα και αυτές οι προσπάθειες είναι -ως τώρα- ερασιτεχνικού επιπέδου, μη έχοντας και την κατάλληλη υποστήριξη. Σε τίποτα δεν θυμίζουν αντίστοιχα projects που έχουμε δει σε άλλες χώρες. Όπως π.χ. αυτό που έγινε πρόσφατα στην Μαδέιρα όπου στήθηκε το «Χωριό των digital νομάδων».

Η Ελλάδα διαθέτει ωραίες τοποθεσίες οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι για digital νομάδες από όλο τον κόσμο. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να δουλεύει από το laptop του με θέα το Αιγαίο; Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι το «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι/ κορίτσι μου», δεν αρκεί.

Η χώρα μας μένει πίσω. Και βλέποντας την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα οικοσυστήματα σε άλλες χώρες, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι -αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις- η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 6 =