αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔύο φίλοι έφτιαξαν την πρώτη μαύρη Ελληνική λεμονάδα. Και ετοιμάζονται να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού

Δύο φίλοι έφτιαξαν την πρώτη μαύρη Ελληνική λεμονάδα. Και ετοιμάζονται να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού

Τι θα σκεφτόσουν αν ξαφνικά σου έλεγαν ότι υπάρχει μαύρη λεμονάδα; Μάλλον θα έφερνες στο μυαλό σου σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, δύο φίλοι αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους επιχειρηματικό βήμα, φτιάχνοντας την πρώτη μαύρη Ελληνική λεμονάδα. Έχοντας μια δύσκολη αποστολή: Να εισάγουν και να επικοινωνήσουν στην αγορά ένα τόσο… απρόσμενο προϊόν.

Οι Κώστας Μπάσης και Παντελής Μπακομιχάλης είναι οι δύο ιδρυτές πίσω από την μαύρη λεμονάδα εvεnos. Οι ίδιοι μιλούν στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα, ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια τους, ενώ απαντούν και στο ερώτημα του πως είναι να κάνεις παραγωγή και εμφιάλωση σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Πως προέκυψε η ιδέα για μαύρη λεμονάδα;

Πίσω από το project εvεnos και σαν ομάδα «Πίνουμε Ελλάδα», χρησιμοποιούμε και προβάλλουμε κορυφαίες ελληνικές πρώτες ύλες, προερχόμενες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εδώ και τουλάχιστον μια 5ετία. Διαβάζοντας για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ενεργού άνθρακα ( καταπολέμηση του υπερβολικού μετεωρισμού, φυσική μέθοδος αποτοξίνωσης) αποφασίσαμε πρώτα να τον εισάγουμε οι ίδιοι στην ζωή μας έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Πάραυτα, οι τρόποι κατανάλωσής του είναι αρκετά «παραδοσιακοί» και περιοριστικοί μας και στο εμπόριο διατίθεται μόνο σε κάψουλες, χάπια και σκόνη. Τρίτο μέρος της εξίσωσης αποτελεί η μελέτη των τάσεων της αγοράς και συγκεκριμένα του «wellbeing», η ανάγκη δηλαδή του ανθρώπου να αναζητά φυσικές μεθόδους που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του. Η σύνθεση των 3 παραπάνω στοιχείων συντέλεσαν στην δημιουργία του προϊόντος εvεnos, της πρώτη μαύρη Ελληνική βιολογική λεμονάδα.

Με βάση την εμπειρία σας, τελικά πρέπει να φτιάχνουμε business projects με φίλους μας; Διότι υπάρχει και η άλλη άποψη, που λέει ότι «δεν δουλεύει» το να κάνουμε επιχειρήσεις με φίλους ή συγγενείς.

Η παραπάνω θεώρηση, είναι διαδεδομένη γιατί δεν έχουν ληφθεί υπόψιν πολλές παράμετροι που καθορίζουν την πορεία ενός project. Όντας ένα ζωντανό παράδειγμα αδελφικών φίλων και συνεργατών, πιστεύουμε ότι εάν υπάρχουν σαφείς κανόνες και όρια μεταξύ φιλικής και επαγγελματικής σχέσης και προπαντός κοινό όραμα, πίστη και πραγματικά σκληρή δουλειά δεν υπάρχει λόγος να μην ξεκινήσεις ένα business project με φίλους και συγγενείς, άτομα δηλαδή που βρίσκονται εντός του στενού σου κύκλου και κατά συνέπεια σας συνδέουν κοινές εμπειρίες, γνωρίσματα και κουλτούρα, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό στην υλοποίηση μιας ιδέας.

Οι ιδρυτές, Παντελής Μπακομιχάλης και Κώστας Μπάσης

Από τι συστατικά αποτελείται η λεμονάδα σας, και πως φτάνουμε σε αυτό το μαύρο χρώμα;

Για την παραγωγή του προϊόντος αξιοποιούνται κορυφαίες βιολογικές πρώτες ύλες προσεκτικά διαλεγμένες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Βιολογικά λεμόνια των οποίων η συγκομιδή και η χυμοποίηση έχει γίνει στην σωστή εποχή για την βέλτιστη ποιότητα και τελικό αποτέλεσμα, βιολογικό μέλι από τον Ταΰγετο, ανθός αλατιού από το Μεσολόγγι, βιολογικό τζίντζερ, ελληνικά βότανα και φυσικά τον πρωταγωνιστή και υπαίτιο για το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα, ενεργό άνθρακα. Παράλληλα κυκλοφορούμε και μια πιο “light” εκδοχή του προϊόντος, στο οποίο η βιολογική stevia σε συνδυασμό με την μπλε αγαύη παίρνουν την θέση του μελιού, προσδίδοντας έτσι στο προϊόν πολύ λιγότερες θερμίδες.

Δεν σας προβλημάτισε το πως θα καταφέρετε να εισάγετε στην αγορά ένα ομολογουμένως ασυνήθιστο προϊόν; Και πως καταφέρνετε να πείσετε για την αξία του;

Αδιαμφισβήτητα το να εισάγεις στην αγορά ένα προϊόν τόσο διαφορετικό απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, τόσο στην «επικοινωνία» των ευεργετικών του ιδιοτήτων, όσο και στην «εκπαίδευση» του κοινού ώστε να δεχθεί να δοκιμάσει ένα προϊόν με σχετικά γνώριμη γεύση αλλά με τόσο ιδιαίτερο χρώμα.

Από την πλευρά μας, βλέπουμε αυτή του την διαφορετικότητα τόσο στα υλικά, όσο και στο χρώμα σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η αξία του προϊόντος μας είναι αναγνωρισμένη, φέροντας πιστοποιήσεις από κορυφαίους φορείς όπως την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει (αποδεδειγμένα μειώνει τον μετεωρισμό μετά το φαγητό) καθώς και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό aCert που πιστοποιεί ότι το προϊόν μας είναι 100% βιολογικό.

Το προϊόν σας παράγεται και εμφιαλώνεται στην Ελλάδα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να στήσει κάποιος ένα project με παραγωγή στη χώρα μας;

Σίγουρα η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν αποτελεί την πλέον φιλική χώρα για το επιχειρήν. Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υπερφορολόγιση, γραφειοκρατία και ελλείψεις δανειοδότησης σίγουρα δημιουργείται ανασφάλεια σε κάθε νέο επιχειρηματία, πόσο μάλλον όταν πρέπει να βάλεις στην εξίσωση και τις γεωγραφικές δυσκολίες για την διανομή του προϊόντος. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, εμείς απαντήσαμε με ένα ξεχωριστό (τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα) προϊόν για το οποίο αξιοποιούνται κορυφαίες ελληνικές πρώτες. Δώσαμε επίσης ιδιαίτερα σημασία στην στανταροποίηση της παραγωγής έτσι ώστε να υπάρχει συνέπεια σε ποιότητα και παραγόμενη ποσότητα. Αυτό το μείγμα μας επιτρέπει να κοιτάμε και άλλες αγορές, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Άλλωστε, όσο και αν ακούγεται cliché η κρίση γεννά νέες ευκαιρίες, αρκεί να υπάρχει σαφές πλάνο και -πολλές φορές- out-of-the-box σκέψη και δράση.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού και των εμπόρων μέχρι σήμερα και ποια είναι τα γενικότερα πλάνα σας για το μέλλον;

Τα πρώτα δείγματα είναι ανέλπιστα θετικά τόσο από τους εμπόρους όσο και από το καταναλωτικό κοινό (το προϊόν μας διατίθεται λιγότερο από ένα μήνα στην αγορά), γεμίζοντάς μας με αισιοδοξία και ικανοποίηση και δύναμη ώστε να συνεχίσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα από κόσμο που ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες για το προϊόν και φυσικά να ενημερωθεί για την διαθεσιμότητά του σε κάποιο κοντινό κατάστημα, συντελώντας έτσι με τον τρόπο του στην εξάπλωση του awareness για το προϊόν μας και δίνοντάς μας την πεποίθηση ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που ο εvεnos θα βρίσκεται στα ράφια όλων των βιολογικών Ελλάδας αλλά και σε κάθε νοικοκυριό που θέλει να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Έχοντας χτίσει γερές βάσεις, θεωρούμε ότι το επόμενο μεγάλο βήμα μας είναι οι αγορές του εξωτερικού, όπου έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από μεγάλες και γνώριμες αλυσίδες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × three =