αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔύο προτάσεις είχε η Viva, πριν εξαγοράσει την Praxia: Τι είπε ο ιδρυτής της εταιρίας

Δύο προτάσεις είχε η Viva, πριν εξαγοράσει την Praxia: Τι είπε ο ιδρυτής της εταιρίας

Τον δρόμο των εποπτικών αρχών έχει πάρει η πρόταση της Viva Wallet για την εξαγορά της Praxiabank. Ο φάκελος της Viva με το business plan για την Praxia κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ΤτΕ και απομένει να υποβληθούν, εντός των προσεχών ημερών, κάποια επιπλέον στοιχεία που ζήτησε η ΤτΕ από τους ξένους μετόχους της Viva.

Μιλώντας χθες, σε κύκλο συζητήσεων που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ, με αντικείμενο το Fintech και την επόμενη μέρα στις υπηρεσίες πληρωμών, ο ιδρυτής και CEO του ομίλου Viva, Χάρης Καρώνης, ανέφερε ότι η Viva Wallet, από την ίδρυσή της το 2010, πέρασε όλες τις διαδικασίες εποπτικού ελέγχου από την ΤτΕ, χωρίς να έχει καμία ειδική μεταχείριση ως ίδρυμα ηλεκτρονικών πληρωμών.

“Η εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος υπήρξε καταλυτική για τη συνεχή βελτίωση της Viva Wallet και επειδή ακριβώς είμαστε εποπτευόμενο ίδρυμα και έχουμε περάσει όλες τις διαδικασίες, πήραμε το ρίσκο να υποβάλλουμε πρόταση εξαγοράς για την Praxiabank”, σχολίασε ο κ. Καρώνης. Όπως αποκάλυψε, λίγο πριν προκύψει η περίπτωση πώλησης της Praxia, η Viva είχε αναζητήσει (είχε δώσει mandate) εξαγορά τράπεζας στο εξωτερικό, έχοντας δεχτεί δύο προτάσεις, για τράπεζες στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες.

Η επιλογή της Praxia έγινε και με βασικό κίνητρο το ότι η Viva Wallet, παρά την επέκτασή της διεθνώς, έχει διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Viva έχει σήμερα παρουσία σε 14 χώρες και στοχεύει να φτάσει τις 23 χώρες μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, ο κ. Καρώνης δήλωσε ότι θα είναι επιτυχία για την Viva ακόμη και να επεκτείνει την παρουσία της σε 18 – 20 χώρες, αφού “παρά την εντύπωση της ενιαίας Ευρώπης, οι διαδικασίες και τα συστήματα (νομικά, φορολογικά, εργασιακά) σε κάθε χώρα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και αυτό δυσχεραίνει την επέκταση των επιχειρήσεων”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Viva είχε κινήσει τις διαδικασίες για άδεια σε Βρυξέλλες και Λονδίνο το β΄ εξάμηνο 2018 και πήρε την άδεια μετά από ενάμιση χρόνο, στη Γερμανία χρειάστηκε 11 μήνες για να πάρει άδεια και πάλι όχι για υποκατάστημα, ενώ στη Γαλλία, οι 6 πρώτοι υπάλληλοι που προσέλαβε ίδρυσαν σωματείο και αποφάσισαν να θεσπίσουν δικαίωμα 5 επιπλέον ημερών άδειας (30 συνολικά) την οποία δικαιολόγησαν ως “προκαταβολική αποζημίωση έναντι υπερωριών που μπορεί να μην πληρωνόντουσαν”!

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × five =