αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔύο αδέρφια ανέλαβαν το ελαιοτριβείο του προ-πάππου τους. Και τώρα εξάγουν ως τη Νορβηγία

Δύο αδέρφια ανέλαβαν το ελαιοτριβείο του προ-πάππου τους. Και τώρα εξάγουν ως τη Νορβηγία

Τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναλάβεις μια επιχείρηση που έχει ξεκινήσει το μακρινό 1896 και να την πας στο next level; Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και η αδερφή του, Ιωάννα, το έκαναν. Πήραν στα χέρια τους την οικογενειακή επιχείρηση που είχε ξεκινήσει ο προ-πάππους τους. Ήταν το πρώτο ελαιοτριβείο στην Μεσσηνία. Σήμερα, έχουν χτίσει το One & Olive, ένα πολυβραβευμένο και εξαγωγικό brand Premium Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου. Τα προϊόντα τους έχουν φτάσει ως την Νορβηγία, ενώ στα σχέδια τους είναι να πάνε ως την Ασία και τις Αραβικές χώρες.

Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μιλά στο It’s Possible για το πως είναι να αναλαμβάνεις μια οικογενειακή επιχείρηση, παραθέτει την Νο1 συμβουλή που θα έδινε σε ένα νέο που θέλει να κάνει κάτι ανάλογο, ενώ περιγράφει και τις καινοτομίες που έχουν εφαρμόσει στο δικό τους brand.

Κοιτώντας πίσω στον χρόνο, πότε δημιουργήθηκε η οικογενειακή επιχείρηση σας και πως φτάνουμε μέχρι τη σημερινή της μορφή;

Κοιτώντας πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1896, βλέπουμε την εικόνα του προ-πάππου μου και της μικρής αγροτικής περιοχής στην ορεινή Μεσσηνία που ζούσε αποκλειστικά από τον πρωτογενή τομέα. Τότε ο προ-πάππους μου, ο παπα-Αποστόλης, έφτιαξε το πρώτο ελαιοτριβείο της περιοχής – με λίθους και τσαντίκες. Η Μεσσηνία είναι η γη του Ελληνικού ελαιολάδου, το οποίο και έθρεφε και συνεχίζει και θρέφει την τοπική κοινωνία.  Από τότε το ελαιόλαδο έγινε το μεράκι και η αγάπη για την οικ. Αναγνωστόπουλου. Το μεράκι και οι γνώσεις της παραγωγής περνά από γενιά σε γενιά.

Ήρθε το σήμερα, η νέα γενιά της οικογένειας. Δώσαμε προτεραιότητα στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στην εξωστρέφεια για να εξελίξουμε τον τρόπο που λειτουργεί η ελαιοπαραγωγή. Σήμερα η εταιρεία Αναγνωστόπουλος μέσω της καθετοποιημένης γραμμής λειτουργεί δύο καινοτόμες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου στο Μάνεσι και στο Τρίκορφο Μεσσηνίας καθώς και τυποποιητική μονάδα. Έχουμε εφαρμόσει καινοτόμες μεθόδους στην παραγωγής και συνεχίζουμε την έρευνά μας για νέες μεθόδους, αλλά παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην αυθεντικότητα του ελαιολάδου.

Την αγάπη την «κλείσαμε» σε ένα μπουκάλι και δώσαμε το όνομα One & Olive για την μία και μοναδική μας αγάπη, την ελιά.

Σήμερα το One & Olive είναι ένα πολυβραβευμένο και εξαγωγικό brand Premium Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου. Έχει βραβευθεί από διεθνείς διαγωνισμούς για την καινοτομία και την ποιότητα ενώ έχει αναδειχθεί και για το design του brand. Μάλιστα η συγκομιδή 2018-2019 αναδείχθηκε ως το Καλύτερο Ελληνικό Ελαιόλαδο και Καλύτερο Ελαιόλαδο Κορωνέικης Ποικιλίας Παγκοσμίως. Αυτό το βραβείο ήταν η μεγαλύτερή μας επιβράβευση, μιας και όλη η χώρα αντιμετώπιζε πολλές προκλήσεις στην ελαιοπαραγωγή.

Τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να αναλάβει μια «έτοιμή» οικογενειακή επιχείρηση και να την πάει στο next level; Είναι ένα μεγάλο θέμα πάνω στο οποίο ακούμε αρκετές απόψεις γενικότερα

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όσο και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα κυρίως σε θέματα διαχείρισης, λήψης αποφάσεων και ρίσκου.  Η παραδοσιακή οικογενειακή εταιρεία έχει μέλη της οικογένειας στην διοίκηση και διαχείριση της επιχείρησης, όπου πολλές φορές λείπουν οι τεχνικές γνώσεις και ίσως ακόμα τα soft skills της επικοινωνίας σε επαγγελματικό επίπεδο.

Εφόσον όμως σε μια οικογενειακή επιχείρηση υπάρχουν ρόλοι, γρήγορες αποφάσεις  και έχει επενδύσει η ίδια να αναπτύξει την τεχνογνωσία της και να επενδύσουν σε ανθρώπους με τεχνογνωσία, μπορεί να είναι έτοιμη για το “next level” αλλά και γενικότερα να είναι πιο ευέλικτη σχετικά με το περιβάλλον που δραστηριοποιείται.

Τόσο η αδερφή μου, όσο και εγώ αναζητήσαμε σπουδές που θα δώσουν υπεραξία στην επιχείρησή μας. Συνεχίζουμε ακόμα στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας μας μέσω σεμιναρίων και άλλων σπουδών.

Εγώ συγκεκριμένα, ήμουν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας με πολλές διακρίσεις στο ιστορικό μου – ακόμα και παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ακόμα και αυτή η εμπειρία μου έδωσε πολλές γνώσεις και εικόνες που εφαρμόζω στην επιχείρησή μου. Όπως, πως να λειτουργείς σε μια ομάδα ανθρώπων, να δίνεις ρόλους και αρμοδιότητες, να ακολουθείς κανόνες και εντολές, να σπας τους κανόνες και να παίρνεις πρωτοβουλίες για να βγεις από μία απαιτητική κατάσταση, να έχεις υπομονή και πειθαρχία, κλπ. Οι εικόνες μου από τα ταξίδια στο εξωτερικό επίσης μου έδωσαν εικόνες για τα άλλα προϊόντα και τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού εκτός των ελληνικών συνόρων.

Η μετάβαση στην οικογενειακή επιχείρηση στην αρχή ήταν δύσκολη, μιας και επέστρεψα σε μια μικρή κοινωνία και απαιτούσε συνεχή παρουσία και συνεργασία με εκατοντάδες παραγωγούς. Όμως, η απόφαση αυτή αλλά αποδίδει πολύτιμους καρπούς, όπως αποδίδει το δέντρο της ελιάς για τους παραγωγούς μας. Νιώθω μάλιστα ότι έχω υποχρέωση να βοηθήσω τον τόπο μου και να φέρω την καινοτομία και την εξωστρέφεια στον πρωτογενή τομέα, μιας και υπάρχει η τάση της γενιάς μου να φεύγει στο εξωτερικό και να θεωρεί την επαρχία ως η τελευταία λύση στην επαγγελματική τους πορεία.

Έχω δίπλα μου δημιουργικούς ανθρώπους και συνεργάτες με επιστημονικό υπόβαθρο που συμβάλλουν καθημερινά στην επιχείρησή μας, σαν να ήταν δική τους. Η επιτυχία λοιπόν δεν βρίσκεται μόνο στην καινοτομία μας, αλλά κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Οι γονείς (Αποστόλης και Άννα) και η αδερφή, Ιωάννα

Έχετε καταφέρει να εφαρμόσει μια καινοτόμο διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή με απλά λόγια;

Μετά από έρευνα και ανάπτυξη και μέσω της συνεργασίας μας με πολύτιμους συνεργάτες -μηχανικοί και χημικοί – εφαρμόσαμε πρώτοι στον κόσμο μία μέθοδο που περιορίζει το χρόνο παραγωγής κατά 86% και φέρνει ακρίβεια στην διαδικασία παραγωγής.

Αυτή η καινοτόμος μέθοδος παραγωγής ελαιολάδου πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και της τεχνολογίας Contherm. Με συνέπεια να διαρκεί μόλις 14 λεπτά η διαδικασία παραγωγής, περιορίζοντας την επαφή με το οξυγόνο, φέρνοντας ακρίβεια σε κάθε στάδιο παραγωγής, χωρίς απώλειες, ενώ παράλληλα μας κάνει πιο φιλικούς στο περιβάλλον. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση για τους παραγωγούς, πολύ καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με άριστα οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά.

Η καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο του προϊόντος και να εγγυηθούμε τη σταθερή και υψηλή ποιότητα στους συνεργάτες μας.

Ακόμα και το μπουκάλι του One & Olive συμβάλλει στην διατήρηση της υψηλής ποιότητας, μιας και είναι σκουρόχρωμο μπουκάλι και βαμμένο, ώστε να προστατεύεται από τις ακτίνες του ηλίου, ενώ το πώμα δεν επιτρέπει την είσοδο μικροβίων και οξυγόνου, καθώς και περιορίζει τη δυνατότητα νοθείας.

Τι προϊόντα περιλαμβάνει σήμερα το brand σας;

Η οικογένεια One & Olive περιλαμβάνει premium εξαιρετικό ελαιόλαδο σε διαφορετικές συσκευασίες (100ml, 250ml, 500ml, 750ml, 5lt) καλύπτοντας τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή. Ακόμα η One & Olive έχει δύο συνταγές με ελιές Καλαμάτας: Kalamata Olives Traditional και Kalamata Olives Spicy.

To brand μας είναι εμπνευσμένο από την κυκλαδίτικη τέχνη και τα χρώματα της ελληνικής επαρχίας. Κοιτώντας το μπουκάλι βλέπεις έναν άνθρωπο, όμοιο με τα ειδώλια της κυκλαδικής εποχής, το οποίο συμβολίζει τον ανθρώπινο παράγοντα στην παραγωγή, και γυρνώντας το μπουκάλι αριστερά κατά 90 μοίρες το σύμβολο αυτό πια γράφει ONE για την μοναδική μας αγάπη για την Ελλάδα και το ελαιόλαδο.

Μέχρι ποια σημεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού έχει φτάσει το ελαιόλαδο σας;

Τα προϊόντα One & Olive βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα στην νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και μέσω online shops σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη.

Επίσης συνεργαζόμενα delicatessen υπάρχουν στη Νορβηγία, Γερμανία και σύντομα σε χώρες της Ασίας και τις Αραβικές αγορές.

Αν είχατε μπροστά σας έναν 25χρονο ο οποίος θα σας έλεγε ότι ετοιμάζεται να αναλάβει την παραδοσιακή επιχείρηση της οικογένειας του, ποια είναι η Νο1 συμβουλή που θα του δίνατε;

Για τους νέους που αναλαμβάνουν την παραδοσιακή επιχείρηση της οικογένειας τους θα τους πρότεινα επιμονή, υπομονή και θάρρος/αυτοπεποίθηση στη δουλειά τους.

Να αναζητήσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα τους δώσουν αυτοπεποίθηση.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα θα συμβούλευα να αναζητήσει εργασία, έστω και πρακτική, σε εταιρεία του κλάδου για να βιώσει και να μεταφέρει καλές πρακτικές, τεχνογνωσία για τη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά και τις συναλλαγές της στην αγορά.

Να πλαισιωθούν από πρόσωπα που θα συμβάλλουν στην εξέλιξη της επιχείρησής του.

Από την αρχή μέχρι το τέλος όμως, η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο κομμάτι στην οικογενειακή επιχείρηση. Να κρατήσουν λοιπόν τα μηνύματα καθαρά και απλά, χωρίς συναισθηματισμούς ή ειδική μεταχείριση.

 

*Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζονται ο Αποστόλης και η Μαρία Αναγνωστοπούλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =