αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔύο Έλληνες προγραμματιστές έφτιαξαν μια πλατφόρμα που σου δίνει feedback… πριν βγάλεις κάτι στην αγορά

Δύο Έλληνες προγραμματιστές έφτιαξαν μια πλατφόρμα που σου δίνει feedback… πριν βγάλεις κάτι στην αγορά

Έχεις την ιδέα, φτιάχνεις το project σου, το βγάζεις στην αγορά, και στην συνέχεια κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές- βελτιώσεις. Θα μπορούσε, άραγε, αυτή η σειρά να ανατραπεί; Η απάντηση είναι ναι. Δύο προγραμματιστές, οι Θοδωρής Τόκης και Βασίλης Κυριμκυρίδης έφτιαξαν την πλατφόρμα Useberry, με στόχο να δώσουν την δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί (εταιρίες, freelancers κ.α.) να κάνουν user testing και να πάρουν το απαραίτητο feedback πριν το project τους βγει στην αγορά. Γλυτώνοντας έτσι χρόνο και πόρους.

Οι δύο ιδρυτές μιλούν στο It’s Possible για το πως ακριβώς προέκυψε η ιδέα, τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα τους, ενώ περιγράφουν και το πως είναι η startup καθημερινότητα η οποία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Πως προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Και οι δύο συνιδρυτές του Useberry είμαστε μηχανικοί λογισμικού και προγραμματιστές και ειμαστε ενεργοί στο τομέα για περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι γεγονός ότι οι σημερινές εταιρείες που παράγουν ψηφιακά προϊόντα βρίσκονται αντιμέτωπες συνεχώς με προκλήσεις που αφορούν την ευχρηστία των εκάστοτε προιόντων τους. Αυτό οδηγεί σε συνεχείς και εξαντλητικές δοκιμές, είτε κατά την ανάπτυξή είτε μετά την κυκλοφορία τους, πράγμα που σημαίνει αυξημένες απαιτήσεις σε πόρους και χρόνο μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαπιστώσαμε ότι η ανάγκη για ταχύτερο και υψηλής ποιότητας feedback από πραγματικούς χρήστες από την αρχή της διαδικασίας γίνεται θεμελιώδης. Η συλλογή δεδομένων έγκαιρα κατά τη διαδικασία σχεδιασμού (φάση πρωτοτύπου) βοηθά τις ομάδες παραγωγής προϊόντων να λαμβάνουν έγκαιρο feedback, να εξαλείφουν τις εικασίες τους και να μάθουν τι θα λειτουργήσει καλά για τους χρήστες τους. Ως αποτέλεσμα, η απόκτηση γνώσεων στη φάση του σχεδιασμού μειώνει το συνολικό κόστος σε χρήμα και πόρους που δαπανάται.

Και γι ‘αυτό δημιουργήσαμε το Useberry.

Μπορείτε να μας πείτε με πολύ απλά λόγια τι ακριβώς κάνει; Διότι όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για ένα αρκετά εξειδικευμένο project.

Η πλατφόρμα μας βοηθά UI / UX designers (ομάδες και ελεύθερους επαγγελματίες), project managers και ιδιοκτήτες μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων να δημιουργήσουν γρήγορα καλύτερες ψηφιακές εμπειρίες, ενσωματώνοντας user testing τεχνολογίες στην φάση του σχεδιασμού σε αντίθεση με την εικασία της συμπεριφοράς των χρηστών και τη σπατάλη χρόνου και πόρων.

Μέσα από μια αυτοματοποιημένη και απλοποιημένη διαδικασία μπορούν πολύ εύκολα να διαπιστώσουν εάν η εφαρμογή που έχουν ή θέλουν να φτιάξουν είναι εύχρηστη και κατανοητή από τους χρήστες. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μία έρευνα στην εμπειρία χρήστη η οποία διεξάγεται πάνω στα πρωτότυπα (prototypes) των εφαρμογών, δηλαδή πριν προχωρήσουν στην ανάπτυξή τους.

Η έδρα σας είναι στην Αθήνα. Με βάση την εμπειρία σας, μπορείτε τελικά μια τεχνολογική εταιρία σαν την δική σας να ξεκινήσει από την Ελλάδα και να έχει πελάτες –γιατί όχι- σε όλο τον πλανήτη;

Φυσικά και μπορεί! Είναι εξάλλου πάμπολλα τα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τις δραστηριότητες από την Ελλάδα και εν συνεχεία εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν γεωγραφικά σύνορα, ιδιαίτερα σε τεχνολογικές εταιρίες, και ως εκ τούτου η εύρεση πελατών σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική.

Πως είναι να εργάζεται κάποιος για μια tech startup; Έχετε συγκεκριμένα ωράρια κάθε ημέρα; Εργάζεται από κάποιο γραφείο ή είστε remote;

Η δουλειά σε μία startup είναι κάτι το εξαιρετικό., απίστευτα δημιουργικό, ένα ταξίδι γεμάτο δυνατές συγκινήσεις, ευχάριστα και ενίοτε δυσάρεστα νέα και πολλές, μα πάρα πολλές ώρες δουλειάς.  Για να χαριτολογήσουμε λίγο, η λέξη ωράριο δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας. Οι ανάγκες σε μία startup είναι μεγάλες και ο συνδυασμός τους με τις απαιτήσεις για συνεχή ανάπτυξη και υποστήριξη οδηγεί στην “παραμετροποίηση” του ωραρίου. Ως Useberry, εχουμε το φυσικό μας χώρο στον οποίο βρισκόμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, όμως συχνά η εργασία συνεχίζεται και εκτός γραφείου.

Τελικά, υπάρχουν ταλαντούχοι δημιουργοί εφαρμογών στην Ελλάδα; Και, σύμφωνα με την εικόνα που έχετε, πόσες από αυτές είναι φιλικές με τους χρήστες;

Υπάρχουν, και μάλιστα πολλοί! Καθημερινά ακούμε και βλέπουμε εξαιρετικές ιδέες και ανακαλύπτουμε καινοτόμα προϊόντα . Ακριβώς εκεί βρίσκεται το Useberry.

Θέλουμε το Useberry να αποτελεί ένα βασικό εργαλείο ανάλυσης ευχρηστίας εφαρμογών και να καταφέρει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή ροή εργασίας εταιριών.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή η εταιρία σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Την στιγμή που μιλάμε, έχουμε λανσάρει την νέα έκδοση της πλατφόρμας η οποία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Έχουμε ενσωματώσει μια σειρά από νέα εργαλεία στα ήδη υπάρχοντα,  που βοηθούν στην καλύτερη ανάλυση των δεδομένων (heatmaps, user-flows, ερωτηματολόγια, recordings κ.α.). Η όλη διαδικασία έχει αυτοματοποιηθεί σε έτσι ώστε οι πελάτες μας να συλλέγουν τα δεδομένα για τα προϊόντα τους εύκολα και γρήγορα.

Τα επόμενα μας βήματα είναι η εύρεση νέων πελατών που θα χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας, η περαιτέρω προώθηση του προϊόντος καθώς και η είσοδος μας στην αμερικάνικη αγορά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + seven =