αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔύο Έλληνες έφτιαξαν την Syncbnb. Και σε βοηθούν να διπλασιάσεις τα έσοδα σου σε πλατφόρμες τύπου Airbnb

Δύο Έλληνες έφτιαξαν την Syncbnb. Και σε βοηθούν να διπλασιάσεις τα έσοδα σου σε πλατφόρμες τύπου Airbnb

Ένα πρόβλημα, η λύση του, και αρκετή τεχνολογία. Ένα startup story στην Ελλάδα της κρίσης. Κάπως έτσι ξεκίνησε τη διαδρομή του πριν λίγο καιρό το Syncbnb και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρων αρκετών επενδυτών, αλλά και πολλών απλών χρηστών. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που σε βοηθά να διαχειριστείς εύκολα τα ακίνητα σου, σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Και να διπλασιάσεις τα έσοδα σου.

Πίσω από το project, βρίσκονται δύο Έλληνες. Οι Αλέξανδρος Καραβίτης και Πέτρος Ζιώγας. Οι δυο τους, μιλούν στο It’s Possible για το πώς προέκυψε η επιχειρηματική ιδέα τους, αν σκοπεύουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ενώ παραθέτουν και την άποψη του για την Airbnb, για την οποία έχουμε ακούσει τόσα σχόλια.

Πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε το δικό σας project, στην Ελλάδα της κρίσης;

Αλέξανδρος Καραβίτης: Πριν από λίγα χρόνια αποφάσισα να βάλω το εξοχικό μου στο Airbnb. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που αποφάσισα να το βάλω σε άλλες 6 πλατφόρμες για να αυξήσω τις κρατήσεις: Οι κρατήσεις τριπλασιάστηκαν μεν, αλλά τριπλασιάστηκε και ο κόπος μου για να διατηρώ τα ημερολόγια σε κάθε κανάλι συγχρονισμένα ώστε να αποφύγω διπλές κρατήσεις. Στην συνέχεια, ως άνθρωπος της πληροφορικής και του Internet, έκανα το προφανές: έψαξα να βρω ένα εργαλείο που να το κάνει αυτόματα για μένα. Δοκίμασα πάρα πολλά εργαλεία – όμως όλα ήταν ή πολύ ακριβά, ή δεν δούλευαν σωστά. Μετά από αρκετούς μήνες έρευνας και ανάλυσης της αγοράς και έχοντας βρει τον ιδανικό co-founder (Πέτρος Ζιώγας, πρώην lead developer σε μεγάλη online τράπεζα του εξωτερικού) γεννήθηκε το Syncbnb (www.syncbnb.com).

Τι ακριβώς κάνει το Syncbnb;

Αλέξανδρος Καραβίτης: Το Syncbnb με απλά λόγια είναι το δεξί χέρι κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Δίνει την δυνατότητα σε έναν ιδιοκτήτη (host) να διπλασιάσει τα έσοδά του δημοσιεύοντας το ακίνητό του σε πολλαπλά κανάλια (Airbnb, Booking.com, Homeaway, Tripadvisor κλπ) και αναλαμβάνει τον άμεσο συγχρονισμό των κρατήσεων μεταξύ όλων των καναλιών στο οποίο έχει παρουσία το ακίνητο. Ο αυτόματος συγχρονισμός των ημερολογίων είναι βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει ο ιδιοκτήτης την επιλογή άμεσης κράτησης (direct bookings) που αυτομάτως ανεβάζει το ακίνητό του πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης του κάθε καναλιού, και άρα να πολλαπλασιάζει τις κρατήσεις του. Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν το Syncbnb απευθύνεται κυρίως στον ιδιοκτήτη που διαχειρίζεται μόνος του το ακίνητό του αλλά και σε διαχειριστές λίγων ακινήτων που ψάχνουν μια αξιόπιστη και οικονομική λύση.

Η ομάδα του Syncbnb

Με βάση τα στοιχεία που έχετε, περίπου πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων χρησιμοποιούν πλατφόρμες τύπου Airbnb στην Ελλάδα και πόσα χρήματα θεωρείτε ότι μπορεί να βγάλει κάποιος;

Αλέξανδρος Καραβίτης: Σύμφωνα με το ίδιο το Airbnb, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (διαμερίσματα, βίλες, εξοχικά, κλπ) και υπολογίζουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που νοικιάζονται μέσω άλλων καναλιών (π.χ. Tripadvisor, Booking.com, Homeaway group, Expedia, κλπ). Ο συνολικός αριθμός πρέπει να προσεγγίζει τι 70-75 χιλιάδες. Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του καταλύματος, τα έσοδα κυμαίνονται από λίγες χιλιάδες ετησίως μέχρι και πολλές δεκάδες χιλιάδες (για μεγάλες πολυτελείς βίλες).

Το εγχείρημα σας στηρίζουν αρκετοί Έλληνες επενδυτές. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη η συμβολή επενδυτών, για να αναπτυχθεί μια startup;

Πέτρος Ζιώγας: Σίγουρα, και για πολλούς λόγους πέραν των κεφαλαίων. Ακόμα και να μην έχεις ανάγκη την επένδυση, το να έχεις μία ομάδα πολύ έμπειρων στελεχών να σε στηρίζει στην προσπάθεια σου είναι ανεκτίμητο. Κάποιοι από τους επενδυτές μας έχουν εκτεταμένες εμπειρίες από startups είτε ως επενδυτές είτε ως ιδρυτές. Είναι πολυτέλεια να έχει μία νέα εταιρία πρόσβαση σε τόσο πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Επίσης οι επενδυτές είναι με κάποιο τρόπο οι πρώτοι πελάτες μίας startup. Προσπαθώντας να προσελκύσεις επενδυτές αναγκάζεσαι να βελτιώσεις και να εξελίξεις την πρόταση σου. Αυτό καταλήγει σε ένα καλύτερο, πιο ώριμο προϊόν με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Παρά το γεγονός ότι το project σας είναι καινούργιο, έχετε ήδη κάνει προσλήψεις. Θέλω να ρωτήσω αν σκοπεύετε να κάνετε και άλλες στο προσεχές και αν εκτιμάτε ότι οι Ελληνικές startups συνολικά, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Πέτρος Ζιώγας: Σίγουρα θα κάνουμε και άλλες προσλήψεις καθώς έχουμε σκοπό να μεγαλώσουμε και δεν έχουμε σκοπό να πάμε πουθενά. Οι Ελληνικές startup πέρα από θέσεις εργασίας είναι και ένας τρόπος να κοιτάξουμε μπροστά. Αλίμονο αν περιμένουμε από το κράτος να μας ξεκολλήσει. Εμείς πρέπει να παράγουμε και να δουλέψουμε για να φτιάξουμε το μέλλον μας.

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για τις πλατφόρμες τύπου Airbnb; Έχουμε ακούσει θετικές και αρνητικές κριτικές για αυτές.

Πέτρος Ζιώγας: Πιστεύω ότι ζούμε σε μία εποχή συναρπαστικών αλλαγών στον τουρισμό. Φυσικά έχουν υπάρξει και πολλές αναταραχές, καθώς οι τοπικές κοινωνίες μερικές φορές δεν μπορούν να απορροφήσουν ομαλά αυτήν την μορφή των μικρο-ξενοδοχείων. Επίσης σε πολλές χώρες η νομοθεσία δεν τα προέβλεπε. Για παράδειγμα, στην χώρα μας το νομικό πλαίσιο είναι ακόμα ασαφές και συνεχώς μεταβαλλόμενο.

Το κράτος πρέπει να βρει τον τρόπο να “κάνει στην άκρη” κρατώντας τον έλεγχο της κατάστασης. Φυσικά να φορολογηθούν τα έσοδα πλήρως και να διασφαλιστούν οι τουρίστες, αλλά είναι κρίμα να ακούς από πολίτες ότι θέλουν να είναι νόμιμοι και δυσκολεύονται. Τελικά όμως όλες αυτές οι πλατφόρμες προωθούν την διαφάνεια. Όπως ξέρουμε από την διαφάνεια βγαίνουν κερδισμένοι και οι ικανοί επιχειρηματίες και πάνω από όλα οι πελάτες. Αυτό μόνο ευπρόσδεκτο μπορεί να είναι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =