αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔόθηκε το «ΟΚ» για να γίνουν τουριστικές επαύλεις στον Σκορπιό- Τι άλλο θα περιλαμβάνει η επένδυση των 181 εκατ. ευρώ

Δόθηκε το «ΟΚ» για να γίνουν τουριστικές επαύλεις στον Σκορπιό- Τι άλλο θα περιλαμβάνει η επένδυση των 181 εκατ. ευρώ

Την έγκρισή της για την υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 181,4 εκατ. ευρώ, έδωσε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Συγκεκριμένα η επιτροπή ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο ήπιας ανάπτυξης, τουριστικών υποδομών VIP Club για την προσέλκυση και φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδου στη νήσο Σκορπιό της εταιρείας ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε., ύψους 120.000.000. Η εταιρεία ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε. δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον ρώσο μεγιστάνα και είναι αυτή στην οποία ανήκει το νησί που αγόρασε πριν από πέντε χρόνια από την Αθηνά Ωνάση για να το χαρίσει στην κόρη του Αικατερίνη ως δώρο γενεθλίων.

Κατά την συνεδρίαση για την έγκριση συμμετείχαν οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΔΕΣΕ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίουδήλωσε πως «το επενδυτικό κλίμα στην χώρα έχει αλλάξει και αυτό πλέον αποτυπώνεται στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται καθημερινά. Τόσο στρατηγικοί επενδυτές, όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Το 2017 θα είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στη χώρα μας. Χρειάζεται βέβαια ακόμα σκληρή δουλειά προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης. Ωστόσο, η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, που μεταφράζεται σε πραγματικά έργα, και όχι μακέτες, καθώς και σε άμεσες θέσεις εργασίας, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου Οικονομίας και είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους».

Να υπενθυμίσουμε ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών επενδύσεων συνεδρίασε μετά από την υπογραφή προ ημερών του φακέλου του επενδυτικού σχεδίου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα η οποία άναψε και το πράσινο φως – μετά από αρκετές καθυστερήσεις – για μια από τις μεγάλες επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει το Insider.gr, ο Ρώσος κροίσος σχεδιάζει την ανοικοδόμηση επαύλεων στο νησί, με το σχέδιο να περιλαμβάνει την ανέγερση 12 ή και περισσότερων πολυτελών μονοκατοικιών, εμβαδού 500 έως 1.200 τ.μ. η καθεμία, με συνολική δυναμικότητα 48 κλινών καθώς και άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως spa, εστιατόρια και μαρίνα. Επιπλέον στα σχέδια υπάρχει και η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Πέραν των 12 πολυτελών επαύλεων, με πισίνες που θα δημιουργηθούν εκ θεμελίων, θα δημιουργηθεί κι ένα πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων με στόχο τη διασφάλιση της πλήρης αυτονομίας του νησιού για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί η αδειοδότηση για δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλης αποθήκης καυσίμων, αυτόνομου δικτύου ύδρευσης, ακόμα και πτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής.

Τα έργα δρομολογούνται να ξεκινήσουν από το νέο έτος, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο θα ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών από τις εταιρείες που έχουν ήδη προσεγγίσει την πλευρά του Ρώσου μεγιστάνα για το επενδυτικό σχέδιο.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα είναι το πρώτο που θα ανεγερθεί σε ιδιωτικό ελληνικό νησί κι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως. Ωστόσο οι όροι που έθεσαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την υλοποίηση της επένδυσης μιας και ο Σκορπιός βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤURA είναι δρακόντειοι. Να διευρκινίσουμε πώς το γεγονός ότι βρίσκεται εντός προστατευμένης περιοχής σημαίνει, με βάση τους πολεοδομικούς κανονισμούς, ότι δεν μπορεί να χτιστεί πάνω από το 5% του νησιού.

Εκτός από τη δομημένη από τον Αριστοτέλη Ωνάση επιφάνεια στο νησί (4.000 τ.μ.), η οικογένεια Ριμπολόβλεφ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί επιπλέον 16.000 τ.μ. από τα συνολικά 20.000 τ.μ. που επιτρέπουν οι όροι δόμησης, εκτός από την περιοχή όπου βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση και το μικρό εκκλησάκι όπου τελέστηκε ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι, όπως ορίζει και το ιδιωτικό συμφωνητικό μακροχρόνιας ενοικίασης που έχει υπογραφτεί με την Αθηνά Ωνάση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 3 =