αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔυσκολεύουν τα πράγματα: Ξεκίνησαν οι καταγγελίες συμβάσεων που αφορούν τη Folli Follie

Δυσκολεύουν τα πράγματα: Ξεκίνησαν οι καταγγελίες συμβάσεων που αφορούν τη Folli Follie

Η καταγγελία ενός Schuldschein (πρόκειται για μια δανειακή σύμβαση μεταξύ δύο αντισυμβαλλόμενων, η οποία διέπεται από το γερμανικό δίκαιο), ύψους 20 εκατ. ευρώ, που κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδήγησε στην κατάπτωση της σχετικής εγγύησης που δόθηκε από την εταιρεία, αποτελεί το πρώτο πιστωτικό γεγονός για την υπόθεση Folli Follie. Εξέλιξη που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να πυροδοτήσει μια σειρά αντίστοιχων ενεργειών από ομολογιούχους και άλλους επενδυτές, εντείνοντας την πίεση γύρω από την εταιρεία και την οικογένεια Κουτσολιούτσου η οποία διατηρούν μέχρι σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ του ομίλου.

Με ανακοίνωση που δόθηκε πριν λίγη ώρα στη δημοσιότητα, η Folli Follie Group κάνει λόγο για επίδοση σε αυτή Ειδοποίησης Καταγγελίας από τον κάτοχο ενός Schuldschein ύψους 20 εκατομμυρίων. Όπως σημειώθηκε, η καταγγελία καθιστά την οφειλή ληξιπρόθεσμη και αυτόματα οδηγεί σε κατάπτωση τη σχετική εγγύηση που έχει δοθεί από την Folli Follie. Με βάση πληροφορίες του Capital.gr., ο κάτοχος της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης που, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί μια διμερή συμφωνία που διέπεται από το γερμανικό δίκαιο, αποτελεί νομικό πρόσωπο δικαίου.

Η ειδοποίηση, σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς εταιρείας, επιδόθηκε στις 9 Αυγούστου. Σήμερα, πέντε ημέρες αργότερα, η FFG προχώρησε στη γνωστοποίησή της.

Με βάση την ίδια ενημέρωση, η FFG σύντομα θα ειδοποιήσει τον εκπρόσωπο (trustee) για τα μετατρέψιμα ομόλογα και τον αντιπρόσωπο κατόχων των ομολόγων CHF (σ.σ. πρόκειται για το τελευταίο ομόλογο 150 εκατ. που εξέδωσε η εταιρεία σε ελβετικό φράγκο) για την επέλευση ορισμένων “Γεγονότων Παραβίασης” που έχουν ανακύψει με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών τον ομολόγων. Η ειδοποίηση αυτή, γίνεται λόγος, είναι αποτέλεσμα πρώτον της καταγγελίας του Schuldschein των 20 εκατομμυρίων ευρώ και, δεύτερον, της χορήγησης της Προσωρινής Διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία τελεί σε προστασία από τους πιστωτές έως την δικάσιμο (έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Νομικές πηγές κάνουν λόγο ουσιαστικά για κίνδυνο ενός ντόμινο πιστωτικών γεγονότων για τη Folli Follie. Εξ ου και η εταιρεία σημειώνει πως “βρίσκεται στο στάδιο έναρξης συναινετικής συνεργασίας με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερομένου κατόχου του Schuldschein των 20 εκατομμυρίων ευρώ και των συμβούλων της Ad Hoc Επιτροπής των κατόχων των Μετατρέψιμων Ομολόγων, προκειμένου να συζητήσει μια δυνητική αναστολή ενεργειών υπέρ της εταιρείας και των θυγατρικών της και να διερευνήσει εναλλακτικές δυνατότητες για την μελλοντική αναδιάρθρωση του Ομίλου”.

Για το λόγο αυτό, πρόσφατα προσελήφθη η Deloitte έχοντας αναλάβει το έργο κατάρτισης μοντέλου ανάλυσης χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων (entity priority analysis), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές συζητήσεις αναδιάρθρωσης με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της εταιρίας και άλλους ενδιαφερομένους.

Εν όψει, μάλιστα και της επικείμενης ολοκλήρωσης των ελέγχων που πραγματοποιούν οι EY και A&M, έγινε γνωστό από την εισηγμένη πως (κατά την 13η Αυγούστου 2018), οι κύριες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των εταιριών του Ομίλου στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική ήταν ως εξής:

• Schuldscheindarlehen: EUR 51 εκατομμύρια (για ποσά EUR 31 εκατομμύρια και EUR 20 εκατομμύρια)

• Μετατρέψιμα ομόλογα: EUR 249,5 εκατομμύρια

• Ομόλογα CHF: 150 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα

• Υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις: EUR 18 εκατομμύρια

• Λοιπός τραπεζικός δανεισμός: EUR 47 εκατομμύρια και GBP 10 εκατομμύρια (εξαιρώντας, για τους σκοπούς αυτούς, CHF 19 εκατομμύρια για υποχρεώσεις που είναι πλήρως εξασφαλισμένες κατά τον τρόπο που περιγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις 2016 και 2017).

“Κλειδί” των εξελίξεων αποτελούν το μετατρέψιμο ομολογιακό των 249,5 εκατ.ευρώ, λήξεως 2019, και το ομόλογο ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 130 εκατ. ευρώ).

Επίσης γίνεται γνωστό πως αρκετές Ευρωπαϊκές θυγατρικές έχουν επίσης ορισμένες υποχρεώσεις από διάφορες εμπορικές χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, οι θυγατρικές του Ομίλου στην Ασία έχουν αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις από μικρότερες χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =