αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔυσκολεύεσαι να κανονίσεις εξόδους με την παρέα σου; Τρεις φοιτητές έφτιαξαν την εφαρμογή που θα σε σώσει

Δυσκολεύεσαι να κανονίσεις εξόδους με την παρέα σου; Τρεις φοιτητές έφτιαξαν την εφαρμογή που θα σε σώσει

Μηνύματα, τηλέφωνα, πολλά chats ανοιχτά και διαφωνίες. Συνήθως, κάπως έτσι είναι το σκηνικό όταν θέλεις να κανονίσεις μια έξοδο με την παρέα σου. Και η κατάσταση γίνεται… ακόμα πιο δύσκολη όταν συμμετέχουν πολλά άτομα. Το ίδιο πρόβλημα είχαν και 3 Έλληνες φοιτητές. Και αποφάσισαν να δώσουν μια λύση. Έτσι έφτιαξαν το Exodos. Μια εφαρμογή μέσα από την οποία μπορείς να κανονίσεις την έξοδο σου με τους φίλους σου, ψηφίζοντας μάλιστα το μαγαζί που θέλετε να πάτε.

Οι 3 ιδρυτές (Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Μανωλιός, Αλέξανδρος Πάτρας) μιλούν στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα για το project τους, εξηγούν τι διαφορετικό προσφέρει από πλατφόρμες τύπου Facebook Messenger, ενώ απαντούν και στο ερώτημα για το αν μπορεί ένας άνθρωπος νεαρής ηλικίας να ξεκινήσει το δικό του project και να πετύχει. Μιας και όλοι τους είναι κάτω των 27 ετών.

Πως προέκυψε η ιδέα για την εφαρμογή σας;

Προέκυψε από την δική μας καθημερινότητα. Όπως οι περισσότερες φοιτητικές παρέες είχαμε έναν αρκετά ευρύ κύκλο και η συνεννόηση για την έξοδο ήταν δύσκολη.

Είτε ανταλλάσσαμε ατελείωτα μηνύματα με όλους για το πού θα πηγαίναμε, είτε βρισκόμασταν σε ένα σημείο και μπορεί να τρώγαμε μισή ώρα μέσα στο κρύο για να αποφασίσουμε. Συχνά αυτή η διαδικασία προκαλούσε και παρεξηγήσεις. Προβληματιστήκαμε και σκεφτήκαμε ότι δε γινόταν στην εποχή μας να μην υπάρχει εφαρμογή που κάνει την διαδικασία πιο εύκολη. Ξεκινήσαμε να συζητάμε την ιδέα της εφαρμογής όλο και περισσότερο μεταξύ μας μέχρι που το μοιραστήκαμε σιγά σιγά και με φίλους και γνωστούς και πήραμε πολλά θετικά σχόλια. Έχει τύχει ακόμα και να αναφέρουν άλλοι στην παρέα ότι θα ήταν ωραίο να υπάρχει κάτι τέτοιο χωρίς να ξέρουν για την ιδέα. Είναι μια ιδέα που την δουλέψαμε στο μυαλό μας για πολύ καιρό πριν προχωρήσει και γίνει πραγματικότητα.

Μπορείτε να μας πείτε με απλά λόγια τι κάνει η εφαρμογή σας;

Επιτρέπει σε κάποιον να στείλει πρόσκληση εξόδου στους φίλους του και να ψηφίσουν όλοι μαζί το μαγαζί στο οποίο θα βγουν. Όσοι αποδεχτούν την πρόσκληση μπορούν συμμετάσχουν στην διαδικασία της ψηφοφορίας και να προτείνουν και αυτοί μαγαζιά με τη σειρά τους.  Στο τέλος ενημερώνονται όλοι για το αποτέλεσμα. Η πρόσκληση περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως μέρα/ώρα, τους καλεσμένους καθώς και πόσοι από αυτούς απάντησαν θετικά στην πρόσκληση.

Κάποιος ίσως θα σκεφτεί: Ωραία όλη αυτή η ιδέα, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να κάνει και πριν ένας χρήστης, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες τύπου Facebook Messenger ή Viber;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πολλές φορές φτιάχνουμε ένα προϊόν για να κάνουμε μια διαδικασία πιο εύκολη από ότι ήταν πριν και όχι για να κάνουμε κάτι που δε μπορούσαμε. Είναι ο ίδιος λόγος που πλέον μπορείς να καλέσεις ταξί από εφαρμογή στο κινητό σου ή να παραγγείλεις φαγητό με μερικά πατήματα στο κινητό, μπορούσες να το κάνεις και πριν με ένα τηλεφώνημα, αλλά με την εφαρμογή απλουστεύεται κατά πολύ η διαδικασία και για εσένα και για το κατάστημα/ταξί. Έτσι λοιπόν και ο σκοπός του exodos είναι να μπορείς να κανονίσεις έξοδο με το πάτημα μόνο μερικών κουμπιών χωρίς να χρειάζεται ατελείωτα μηνύματα η τηλεφωνήματα με την υπόλοιπη παρέα. Να μπορείς με μερικά πατήματα στην οθόνη του κινητού σου να βρεθείς με την παρέα για να τα «πείτε» από κοντά.

Οι ιδρυτές της εφαρμογής είστε όλοι από 27 ετών και κάτω. Τελικά, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία ένα business project και να φτάσει στην επιτυχία; Διότι ακούμε και μία ίσως πιο «συντηρητική» άποψη στην Ελλάδα, που λέει ότι για να γίνει κάποιος leader πρέπει να είναι άνω των 40-45 ετών

Θα μιλήσω για τον δικό μας τομέα, του λογισμικού. Γενικότερα στην παγκόσμια αγορά υπάρχει η τάση οι εταιρίες λογισμικού να δημιουργούνται από νέους ανθρώπους, πολλές φορές μάλιστα κάτω των 25. Αυτό επηρεάζει και το κλίμα στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα και στο πανεπιστήμιο άλλα και στον τομέα γενικότερα. Θα έλεγα μάλιστα ότι για να μπορεί κάποιος να γίνει ηγέτης και να δημιουργήσει μια επιτυχημένη εταιρία λογισμικού άνω των 40-45 ετών θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλη επαφή με την τεχνολογία και πολύ προοδευτικό μυαλό. Να σκέφτεται σαν κάποιον της ηλικίας μας, για να μπορεί να καταλάβει προς τα πού πάει η τεχνολογία και τις τάσεις της. Το πλεονέκτημα βέβαια ενός πιο μεγάλου σε ηλικία είναι ότι έχει παραπάνω κύρος, εμπειρία και πολύ περισσότερες γνωριμίες από κάποιους νέους. Τελικώς όμως είναι περισσότερο θέμα ατόμου και όχι ηλικίας.

Το πρόβλημα μας ίσως είναι μια νοοτροπία που έχει μείνει, το να πάρεις πτυχίο για να έχεις ένα «χαρτί» να πιάσεις δουλεία κάπου. Δύσκολα θα σε παροτρύνει κανείς να κάνεις κάτι δικό σου. Θεωρώ ότι καλλιεργείται έντονα και ο φόβος της αποτυχίας.  Είναι όμως μια πολύ καλή ηλικία να κυνηγήσει κάνεις τα όνειρα του, πριν αποκτήσει οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις που δε σου επιτρέπουν να παίρνεις μεγάλα ρίσκα. Όσο περισσότερες επιτυχίες δημιουργούνται τόσο ενθαρρύνεται και η προσπάθεια, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επιτυχίες.

Εμείς δεν είμαστε και άνθρωποι που θα μας πει κάποιος δε μπορείς να το κάνεις και θα ακούσουμε, μας αρέσει περισσότερο το «it’s possible»! Βέβαια δεν έχουμε φτάσει στην επιτυχία ακόμα, ο δρόμος είναι μακρύς, άλλα σημασία έχει πως κυνηγάμε τα όνειρα μας.

Μέχρι σήμερα τι ανταπόκριση βλέπετε από τους χρήστες σχετικά με την εφαρμογή σας;

Έχουμε αρκετά θετικά σχόλια για την ευκολία που προσφέρει. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι υπάρχουν παρέες που μας λένε τις εμπειρίες τους και πως μπορεί να τους εξυπηρετήσει καλύτερα την εφαρμογή ή και τα προβλήματα που συνάντησαν. Γενικά τα άτομα που ενθουσιάζονται περισσότερο είναι οι «οργανωτές» της παρέας, αυτοί που συνήθως θα προτείνουν πρώτοι έξοδο και θα αναλάβουν και τον ρόλο του οργανωτή. Παρατηρήσαμε όμως και ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι ένα μικρό εμπόδιο στην υιοθέτηση της εφαρμογής, επειδή πρέπει να είναι εγκατεστημένη από όλους στην παρέα για να μπορείς να την χρησιμοποιήσεις, πολλοί από αυτούς που το ανακαλύπτουν διστάζουν ακόμα να πουν στην υπόλοιπη παρέα να την κατεβάσει για να την δοκιμάσουν.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχετε σχεδιάσει;

Η εφαρμογή αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του λεγόμενου MVP (Minimum Viable Product), είναι δηλαδή η ελάχιστη λειτουργική έκδοση που μπορεί να επιβιώσει στην αγορά με κάποιους πρώτους χρήστες τους λεγόμενους «early adopters», αυτοί δηλαδή που είναι από τους πρώτους που υιοθετούν μια νέα τεχνολογία και βοηθούν να αναπτυχθεί. Ο σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε περισσότερες τέτοιες παρέες που θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί περισσότερο προς την σωστή κατεύθυνση η εφαρμογή. Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι να κυκλοφορήσει και η έκδοση iOS σύντομα, καθώς τώρα η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για Android και αυτό περιορίζει σημαντικά το κοινό το οποίο μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Μακροπρόθεσμα έχουμε πολλά σχέδια στο μυαλό μας για την επέκταση της λειτουργικότητας της εφαρμογής ώστε να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη λύση για κάθε έξοδο μίας παρέας αλλά και να μπορέσει να αποκτήσει κάποια έσοδα στο μέλλον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =