αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔρ. Ιωαννίδης: «Η πανδημία έχει λήξει» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δρ. Ιωαννίδης: «Η πανδημία έχει λήξει» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις επιστημονικές εκτιμήσεις του για την πορεία της πανδημίας παρέθεσε ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma TV της Κύπρου, ο διάσημος καθηγητής μάλιστα είπε ότι η πανδημία έχει λήξει και έχουμε μπει σε μία ενδημική φάση. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το πως θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Ιωαννίδης είπε: «Θα λήξει όταν η κοινωνία αποφασίσει ότι έχει λήξει. Και θα το πάρει απόφαση. Η πανδημία έχει λήξει. Έχει λήξει η πανδημική της φάση. Είμαστε στην ενδημική φάση. Η Όμικρον, με βάση ότι βλέπουμε μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι ένα ενδημικό κύμα για χώρες σαν την Κύπρο. Υπάρχουν λίγες χώρες, ανάμεσα τους δυστυχώς και η Ελλάδα, που θα ταλαιπωρηθούν ακόμα για αρκετούς μήνες. Έχουμε ακόμα αυτή την ουρά των θανάτων η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και θα αθροιστούν περισσότεροι θάνατοι σε μία χώρα σαν την Ελλάδα».

Με τον ίδιο να συμπληρώνει: «Στις περισσότερες χώρες, και ανάμεσα τους σαφώς είναι η Κύπρος η οποία τα έχει πάει πάρα πολύ καλά, αν κάποιος πει ότι έχουμε μεταφερθεί από την πανδημική φάση στην ενδημική φάση νομίζω ότι θα έχει δίκιο. Μιλάμε για ένα ενδημικό κύμα, παρά για πανδημικό, με την έννοια ότι πανδημικό είναι όταν ο πληθυσμός είναι παρθένος».

Για την Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε ότι είναι σε δυσκολότερη θέση, γιατί έχει πιο γερασμένο πληθυσμό, ενώ παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων μεγάλης ηλικίας και ευπαθών είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης είναι μία χώρα που έχει ένα καταπονημένο σύστημα Υγείας. «Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα είναι ουραγός, στην έξοδο από την πανδημία. Μαζί με κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ίσως λίγες χώρες στην Αμερικανική ήπειρο», είπε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τα lockdowns, o Δρ. Ιωαννίδης τόνισε: «Ως προς τα lockdowns είμαι αρνητικός. Στην αρχή όταν ξεκίνησε η πανδημία δεν ξέραμε τι μας συνέβαινε, μπορώ να το δικαιολογήσω πως αν δεν ξέρεις τι σου συμβαίνει μπορείς να κάνεις αυτή την κίνηση. Ήταν λάθος εκ των υστέρων όπως φάνηκε. Σε αυτή τη φάση είναι 10 φορές λάθος. Η πρόθεση να σταματήσει κάποιος το επιδημικό κύμα με lockdowns είναι κάτι αντίστοιχο με αυτά που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου Matrix όπου ο ήρωας βάζει τα χέρια του μπροστά για να σταματήσει τις σφαίρες. Δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Το lockdown αφήνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να αναγκαστεί να δουλέψει, να βγει από το σπίτι, να πάει στα λεωφορεία».

Σε σχέση με τον εμβολιασμό, σημείωσε: «Είμαι πολύ υπέρ του εμβολιασμού- ειδικά μάλιστα για άτομα μεγάλης ηλικίας και σε ευπαθείς θεωρώ ότι είναι λάθος όσοι έχουν παραμείνει ανεμβολίαστοι». Αλλά συμπλήρωσε ότι στρατηγικά «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι λάθος. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ανοίγει ένα Κουτί της Πανδώρας, το οποίο δεν ξέρουμε που ακριβώς θα σταματήσει. Ο Κορονοιός δεν είναι κάτι που θα το χειριστούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους 2 μήνες. Είναι κάτι που πιθανότατα θα έρχεται κάθε χρόνο, με κάποια κύματα, σε κάποιες περιοχές περισσότερο από κάποιες άλλες. Δεν μπορούμε να μπούμε σε ένα μονοπάτι όπου θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι πρέπει να γίνει κάτι υποχρεωτικό. Και υποχρεωτικό τι σημαίνει; Κάθε πόσο; Κάθε 4 μήνες; Κάθε 6 μήνες; Κάθε χρόνο; Κάθε χρόνια; Κάθε 2 μήνες; Μπαίνουμε σε μία παράλογη κατάσταση που δημιουργεί τρομερές εντάσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Και μπορεί να μην συμφωνώ με την αντίληψη που έχουν ότι ο εμβολιασμός σκοτώνει, αλλά ο καθένας έχει τις δικές του αντιλήψεις». Με τον γνωστό καθηγητή να καταλήγει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μία κακή λύση.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του στο παρακάτω βίντεο:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + thirteen =