αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔρ Ιωαννίδης: Απειροελάχιστη η πιθανότητα να κινδυνεύσει κάποιος από κορονοϊό, αν δεν έχει υποκείμενο νόσημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δρ Ιωαννίδης: Απειροελάχιστη η πιθανότητα να κινδυνεύσει κάποιος από κορονοϊό, αν δεν έχει υποκείμενο νόσημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ψυχραιμία πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του Covid-19, όπως τόνισε σε νέα τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Stanford, Δρ Γιάννης Ιωαννίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα να κινδυνεύσει ένας άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα είναι απειροελάχιστη. «Φυσικά η πιθανότητα αυξάνεται με την ηλικία. Ξεκινά από πρακτικά 0 για κάποιον νέο άνθρωπο, είναι σχεδόν 0 για κάποιον μέσης ηλικίας, ενώ κάποιος που είναι 80-90 χρονών ακόμα κι αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα έχει μια μικρή πιθανότητα- αλλά είναι πολύ μικρή πιθανότητα», εξηγεί ο γνωστός καθηγητής μιλώντας στο SigmaLive της Κύπρου.

Όπως λέει ο ίδιος, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν ο ιός καταφέρνει να φτάσει, για παράδειγμα, σε γηροκομεία ή όταν μπει μέσα στα νοσοκομεία και χτυπήσει ασθενείς που βρίσκονται ήδη εκεί.

Σε ότι αφορά την θνητότητα του Covid-19, ο Δρ Ιωαννίδης την ορίζει στο 0,20% ή ακόμα πιο κάτω. Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει: «Η θνητότητα εξαρτάται σε ένα κομμάτι από τον ιό, αλλά και σε ένα σημαντικό κομμάτι από το τι κάνουμε εμείς. Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο η θνητότητα είναι στο επίπεδο του 0,20% ή ακόμα μικρότερη. Αυτό δεν είναι κάποια περίεργη θέση. Είναι κάτι που μάλλον έχει γίνει αποδεκτό ευρέως. μετά και από τη δημοσίευση μου στο επίσημο περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η θνητότητα διαμορφώνεται από το πως αντιμετωπίζουμε εμείς την πανδημία. Αν μας ξεφύγει ο ιός και μπει μέσα σε γηροκομεία, τότε η θνητότητα είναι στο 25%. Ο 1 στους 4 που μολύνεται, πεθαίνει. Επίσης αν μας ξεφύγει και χτυπήσει άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και εκεί η θνητότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 0,20%».

Όπως εξηγεί ο Δρ Ιωαννίδης, αν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, τότε η συνολική θνητότητα θα πέσει ακόμα και κάτω από το 0,20%. Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη ή το Κατάρ έχουν θνητότητα της τάξης του 0,02%.

Σε ότι αφορά το lockdown, ο ίδιος τονίζει: «Το lockdown είναι μια τυφλή λύση. Και είναι μια λύση που νομίζω ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει». Όπως εξηγεί, αυτό που θα έπρεπε να κάνει μια χώρα είναι να δώσει κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε οι πολίτες να μην μαζεύονται σε μεγάλες ομάδες- ειδικά με άτομα που δεν γνωρίζουν. Και να μην δημιουργούν νέες επαφές με άλλα άτομα. «Όπου αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, είναι πολύ χρήσιμο κάποιος να φορά μάσκα» σημειώνει.

Ο Δρ. Ιωαννίδης παράλληλα εξηγεί ότι σε ένα θέατρο ή σε ένα συναυλιακό χώρο όπου οι άνθρωποι είναι σε απόσταση μεταξύ τους, καθιστοί, χωρίς καν να μιλάνε, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι μηδενικές. Ο ίδιος είναι κατά και του κλεισίματος των σχολείων.

«Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα lockdowns έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στην ψυχολογία», τονίζει. Ενώ μιλά ακόμα και για αυτοκτονίες που ήταν αποτέλεσμα των lockdowns. Ακόμα και σε νέους ανθρώπους.

Στην συνέχεια της συνέντευξης του εξηγεί: «Το lockdown δυστυχώς δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε. Κανένα lockdown όσο αυστηρό και να είναι, δεν θα αναγκάσει όλο τον πληθυσμό να μείνει παγωμένος σαν να ένα ρομπότ που του πατήσαμε το κουμπί και σταμάτησε να κουνιέται. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αναγκασμένο να κινηθεί, αναγκασμένο να δουλέψει».

Ενώ λίγο αργότερα συμπληρώνει: «Το lockdown είναι κάτι πραγματικά καταστρεπτικό. Θα πρέπει κάποιος να έχει πολύ μεγάλη προσοχή και φειδώ όταν πάει να εφαρμόσει τέτοια δρακόντεια μέτρα. Να καταλαβαίνει τι πάει να κάνει, γιατί το κάνει και για πόσο το κάνει. Και τι συνέπειες έχει αυτό που κάνει».

Ο γνωστός καθηγητής τάσσεται υπέρ των μαζικών διαγνωστικών ελέγχων. «Είναι κάτι που έχω προτείνει από την αρχή της πανδημίας. Και είναι μια λύση που δούλεψε σε χώρες που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει στο SigmaLive.

Δείτε όλη την συνέντευξη του Δρ Γιάννη Ιωαννίδη στο παρακάτω βίντεο:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − seven =