αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δούλεψα εξ αποστάσεως για 5 χρόνια. Και ήταν μια κακή εμπειρία»: Ένας άνθρωπος που το έκανε, παρουσιάζει την αθέατη πλευρά

«Δούλεψα εξ αποστάσεως για 5 χρόνια. Και ήταν μια κακή εμπειρία»: Ένας άνθρωπος που το έκανε, παρουσιάζει την αθέατη πλευρά

Το έχουμε ξανά πει: Η εργασία εξ αποστάσεως γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στην εποχή μας. Αφού σε αρκετά επαγγέλματα αρκεί ένα laptop και μια σύνδεση στο ίντερνετ, για να εκτελέσεις τα καθήκοντα σου. Στο software engineering, αυτό είναι ακόμα πιο έντονο, αφού μιλάμε για digital εργασία. Εκεί ακριβώς εργάζεται ο προγραμματιστής, Martin De Wulf. Το έχει κάνει εξ αποστάσεως για 5 χρόνια. Και μιλά όχι για τα θετικά, στα οποία έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Μιλά για την αθέατη πλευρά της remote εργασίας. Αυτά για τα οποία δεν συζητάμε συχνά. Για τα αρνητικά.

«Δεν μπορεί να γίνει χωρίς άγχος», λέει αρχικά ο ίδιος.

Στη συνέχεια, σε άρθρο του στο hackernoon.com, μπαίνει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Καταρχήν είναι πιο δύσκολη η επικοινωνία. Ναι, θα τα λες με την υπόλοιπη ομάδα σε πιθανά meetings. Να ξέρεις όμως ότι σε τέτοιες συγκεντρώσεις, δεν μπορείς να μιλήσεις prive και άνετα με συγκεκριμένα άτομα. Επίσης έχεις τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως επικοινωνία. Μέσω emails ή εταιρικών chat. «Οι γραπτές ανταλλαγές μηνυμάτων είναι πιο επιρρεπείς σε παρερμηνείες, ακόμη και με ανθρώπους που γνωρίζετε πολύ καλά» συμπληρώνει όμως ο De Wulf. Σε αυτά όλα, προσέθεσε ότι ως «εξωτερικός εργαζόμενος» μπορεί σύντομα να νιώσεις αποκομμένος από την ομάδα.

Multitasking σε μεγάλο βαθμό, επίσης. Μπορεί στο σπίτι να μην έχεις έναν προϊστάμενο… πάνω από το κεφάλι σου. Ωστόσο, πρέπει να έχεις τα μάτια σου στο email και το εταιρικό chat σχεδόν πάντα. Οι άλλοι δεν γνωρίζουν πότε είναι η σωστή στιγμή για να σου στείλουν ένα μήνυμα. Έτσι θα καταλήξεις να απαντάς σε μηνύματα, ακόμα και ενώ τρως. Και δεν μπορείς να τους αγνοείς συχνά. Διότι τότε όλοι θα πιστέψουν ότι κάνεις… μεγάλα διαλείμματα.

Υπάρχει υπερβολική εργασία. Όχι, στο σπίτι δεν παίρνεις λιγότερη δουλειά. Συνήθως υπάρχουν deadlines που πιέζουν. Επειδή δεν είσαι κάθε ημέρα στο γραφείο έτσι ώστε να φαίνεται ότι δουλεύεις, θα νιώσεις την ανάγκη να παρουσιάζεις αποτελέσματα σχεδόν κάθε ημέρα. Αυτό είναι αρκετά αγχωτικό.

Αν έχεις παιδιά, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιες στιγμές δεν είσαι διαθέσιμος. Αν σε βλέπουν σπίτι, πολύ συχνά θα σε διακόψουν για κάτι. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείς να εργαστείς σωστά, αρκετές ώρες της ημέρας.

Αν είσαι όλη την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη και βλέπεις μόνο τους συναδέλφους σε μέσα από μια οθόνη, μπορεί να νιώσεις επίσης μοναξιά. Δεν έχεις την καθημερινή επαφή στο γραφείο. Εδώ μια καλή επιλογή, είναι κάποιες ημέρες να εργάζεσαι από co-working χώρους ή καφετέριες. Θυμήσου το άρθρο του It’s Possible, με τίτλο: «Πως είναι να «τρέχεις» το digital project σου μέσα από μια καφετέρια, με μόνο εργαλείο ένα laptop». Φυσικά, κάτι τέτοιο έχει και ένα κόστος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =