αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔικαστική νίκη του Παρισιού στην μάχη για τον έλεγχο του Airbnb

Δικαστική νίκη του Παρισιού στην μάχη για τον έλεγχο του Airbnb

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαίωσε το Παρίσι, στη διαμάχη με οικοδεσπότες του Airbnb, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της δημοτικής αρχής να ελέγχει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Την απόφαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση την ανέμεναν αρκετές πόλεις στην ΕΕ, που αναζητούν τρόπους να περιορίσουν νόμιμα τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, επικρότησε την απόφαση που τη δικαίωσε στην κόντρα που έχει εδώ και καιρό με το Airbnb. «Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επικύρωσε τον γαλλικό νόμο για τη ρύθμιση των μισθώσεων Airbnb. Αυτή η νίκη, που ανέμεναν πολλές μητροπόλεις, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την εποπτεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αποτελεί ένα βήμα για το δικαίωμα της στέγασης», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η υπόθεση αφορούσε την κόντρα δύο οικοδεσποτών του Airbnb στο Παρίσι με τη δημοτική αρχή. Ο δήμος είχε επιβάλει στους δύο οικοδεσπότες πρόστιμο 15.000 και 25.000 αντίστοιχα, επειδή νοίκιασαν στούντιο στη γαλλική πρωτεύουσα, μέσω του Airbnb, χωρίς άδεια. Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε πως το Παρίσι είχε το δικαίωμα να υιοθετήσει ένα σύστημα αδειών για την επαγγελματική ενοικίαση των ακινήτων, προκειμένου να ελέγξει την αγορά ακινήτων και να αποφύγει προβλήματα στον στεγαστικό τομέα. «Καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση που θα βοηθήσει να αποσαφηνιστούν οι κανόνες για τους οικοδεσπότες που έχουν δεύτερη κατοικία στο Παρίσι», δήλωσε εκπρόσωπος του Airbnb, που σημείωσε ότι η απόφαση δεν αφορά την πρώτη κατοικία, οπότε δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυναν στην ΕΕ 22 ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να καταρτιστούν κανόνες που θα προστατεύουν τις τοπικές αγορές ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − seven =