αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Διαστημική» πρόταση: 1 δισ. ευρώ δίνει η Calamos-Exin Partners για να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική

«Διαστημική» πρόταση: 1 δισ. ευρώ δίνει η Calamos-Exin Partners για να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική

Τίμημα 1 δισ. ευρώ για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, την αποκλειστική διάθεση ασφαλιστικών προγραμμάτων μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας για 10 χρόνια συν 5 έτη επέκτασης και την εξόφληση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bond) 50 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η ασφαλιστική (σ.σ. με την κάλυψη της ΕΤΕ) φέρεται να κατέθεσε στην τελική πρότασή της, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η κοινοπραξία Calamos-Exin Partners, η οποία έχει επιλεγεί ως προτιμητέος αγοραστής.

Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε για το 100% των μετοχών της, ωστόσο ο αγοραστής θα αποκτήσει το 75%, ποσοστό που αποτελεί και την απαραίτητη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Το τίμημα για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας κινείται πολύ υψηλότερα από τα 650 εκατ. ευρώ, που την έχει αποτιμήσει λογιστικά η Εθνική Τράπεζα στα βιβλία της.

Γράφουν τη σύμβαση

Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, οι ανακοινώσεις, όμως, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς «το συμβόλαιο έχει δουλειά ακόμη», όπως αναφέρει πηγή με γνώση της συμφωνίας.

Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας  αναμένει, σύμφωνα με άλλη πηγή, το «πράσινο» φως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ηγεσία του οποίου ενημερώθηκε από τα στελέχη της Εθνικής τόσο για τις δεσμευτικές προσφορές, όσο και για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της κοινοπραξίας Calamos-Exin Partners.

Στις τελευταίες λεπτομέρειες που συζητούν οι δύο πλευρές (σ.σ. Εθνική Τράπεζα και ο υποψήφιος αγοραστής) περιλαμβάνονται με βάση τις πληροφορίες ο τρόπος χρήσης του brand name της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και ορισμένα τεχνικά θέματα σχετικά με τη σύμβαση του bancassurance.

Το προφίλ του αγοραστή

Η επιλογή του προτιμητέου αγοραστή έγινε κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +5,76% στις 2 Ιουνίου, μετά την κατάθεση των βελτιωτικών προσφορών από τους δύο τελικούς διεκδικητές, τον κινεζικό κολοσσό Fosun και την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει εταιρεία συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζον Κάλαμος και του ολλανδικού ομίλου Exin Partners, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στον κλάδο των ασφαλειών.

Σημειώνεται ότι η Exin τον Δεκέμβριο του 2016 εξαγόρασε το ποσοστό που κατείχε η αμερικανική εταιρεία AIG στην ασφαλιστική εταιρεία Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 6 =